En Sıcak Konular

BAYKAL: TÜRKİYE SİYASİ BAKIMDAN BİR YOL AYRIMINA GELDİ

26 Nisan 2008 15:05 tsi
BAYKAL: TÜRKİYE SİYASİ BAKIMDAN BİR YOL AYRIMINA GELDİ CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin siyasi bakımdan bir yol ayrımına geldiğini savundu...

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin siyasi bakımdan bir yol ayrımına geldiğini savunarak, ''Atatürk Cumhuriyetinin, laik Cumhuriyetin temellerinin bozulmasına seyirci kalmak istemiyoruz. Bu çok temel bir noktadır'' dedi.
     Baykal, Atatürk Spor Salonu'nda gerçekleştirilen CHP'nin 32. Olağan Kurultayı'nda yaptığı konuşmada, dışarıdan bakıldığında, kurultayın, ''formalite icabı bir araya gelmiş olan insanlar'' olarak değerlendirebileceğini belirtti.
     ''Siz Türkiye'ye sahip çıkmak için buradasınız'' diyen Baykal, bir formaliteyi yerine getirmek için değil Türkiye'nin sahipsiz olmadığını herkese göstermek için burada toplandıklarını söyledi.
     Salondakilere, ''Türkiye nasıl kuruldu, kimlerle mücadele edildi de kuruldu siz bunu en iyi bilenlerdensiniz'' diye seslenen Baykal, Türkiye'nin siyasi bakımdan bir yol ayrımına geldiğini savundu. Baykal, şöyle konuştu:
     ''Türkiye'nin nasıl bir yol ayrımında olduğunu anlamalı ve geleceğe yönelik ne yapmamız gerektiğini bilmeliyiz. Türkiye siyaseti bir krizin içine girmiştir ve bunun somut göstergeleri ortadadır. İktidardaki parti Anayasa Mahkemesi'nin alacağı kararı bekliyor. Bu, kriz halidir. Dışarıdan, içeriden Türkiye'ye bakanlar Türkiye'nin yarınının nasıl olacağının belirsizliğini özellikle vurgulamaktadırlar. Laik bir Cumhuriyet olarak mı devam edecek yoksa ılımlı bir İslam devletine mi dönüşecek? Yabancı çevreler 'Türkiye hem laik hem demokratik olamayacak, anlaşıldı' demeye başlamışlardır. Laiklik ile demokrasi arasında tercih yapma çağrısında bulunmaya başladılar. Bu bizim 80 yıllık geçmişimizde ulaşmayı amaçladığımız nokta değildir. Bunu doğal karşılamak mümkün değildir. Türkiye, böyle gidemez. Böyle giderse, siyasi sistemin temellerinden bazılarını feda etmek zorunda kalırsa, bu, geleceğin Türkiye için çok karanlık olması anlamına gelir. Bunu kabul edemeyiz ama gelinen nokta bu olmuştur.
     Siyaset zeminimizi kaptırmak istemiyoruz. Atatürk Cumhuriyetinin, laik Cumhuriyetin temellerinin bozulmasına seyirci kalmak istemiyoruz. Bu çok temel bir noktadır.''
     CHP Genel Başkanı Baykal, 51 Müslüman ülke içinde sadece Türkiye'de altın bir sentez, altın birleşim bulunduğunu ifade ederek, ''İslamiyet ve laiklik. Laiklik, İslamiyet'in yanında güzel, İslamiyet laiklikle birlikte çok güzel'' dedi.
     ''Dininizle iftihar edeceksiniz, laik düzeni koruyacaksınız. Başka çaresi yok. Siyasi krizden böyle çıkarız'' görüşünü dile getiren Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Ortak noktaları paylaşacağız. Ortak noktalarımız inançlarımızsa inançlarımız, devlet düzeniyse devlet düzenimiz. İkisine de sahip çıkacağız. Etrafına, Irak, İran, Lübnan'a bir bak. Sakın ha bırakma. 51 Müslüman ülke içinde sadece Türkiye'de bu altın sentez, altın birleşim var. İslamiyet ve laiklik. Laiklik, İslamiyet'in yanında güzel, İslamiyet laiklikle birlikte çok güzel.
     Dinin bağnazlığa, düşmanlığa, hoşgörüsüzlüğe dönüşmemesi isteniyorsa, laikliği koruyacaksın. Hristiyanlık'ta da böyle oldu. Onlar da yüzlerce yıl bu sancıyı çektiler, savaşlar yaşadılar, oluk oluk kan akıttılar. Onlar, Sezar'ın hakkı Sezar'a, kilisenin hakkı kiliseye, İsa'nın hakkı İsa'ya, bu ayırımı yaptılar. Biz o kavgaları yaşamadık. Bu devleti kuranlar, başta Atatürk olmak üzere, 'o acıyı yaşamak zorunda değiliz' dedi. Bizi o acılardan kurtaracak anlayışı, getirdi Anayasa'ya yerleştirdi. ''Kavgaya, savaşa gerek yok' dediler, onu koydular. Şimdi bazı siyaset adamları, bu dersleri almamışcasına, tekrar o yarayı kaşımaya, tekrar o yanlışa Türkiye'yi sürüklemeye çalışıyor. Bu bizim varlık problemimiz. Türkiye diye bir şey varsa, öyle var. Bunu koruyacağız.''

"CHP'NİN ALTERNATİFİ YOK"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, iktidarın alternatifinin bulunmadığı iddialarının doğru olmadığını belirterek, ''İktidarın, izlenen politikaların alternatifi var. Ama CHP'nin alternatifi yok'' dedi.
     Baykal, ''Eğitim birliği ilkesini temel alarak çocuklarımızı yetiştirirsek, o çocuklar cumhuriyetini, cumhuriyetin kurucularını sever, onlarla bir problemi olmazsa, öyle yetişen çocuklar milletvekili, bakan, başbakan olursa ülkeyi demokrasi içinde istediği gibi idare eder. İşte o zaman hem demokrasi hem cumhuriyet olur'' diye konuştu.
     Türkiye Cumhuriyeti'nin kendi iradesiyle demokrasiye geçme kararı aldığını, bu karar alınırken ne Avrupalıların ne Amerika'nın baskısının söz konusu olmadığını kaydeden Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Demokrasi tökezlediği zaman, Avrupa ve Amerika mı destek verdi? Siyasetçilere yasak gelirken, kimimiz Zincirbozan'a, kimimiz Hamzakoy'a sürülürken, kim bilir bu salonda bulunan kaç kişi, kaç kişinin evladı, kardeşi Türkiye'nin demokrasi mücadelesine kurbanlar verirken, acılar çekerken, sizler bu demokrasi mücadelesini verirken Avrupa sizi kucakladı mı, kapınızı çaldı mı, sizin haklı olduğunuzu ilan etti mi? Hiçbirisi yok.''
     Türkiye'nin şimdi yeni bir krizle karşı karşıya bulunduğunu savunan Baykal, ''Biz bağımsızlığımızı kendimiz elde ettik, demokrasiye kendimiz geçtik. Türkiye'de laik devlet düzeni koruma işini de biz kendi başımıza Türkiye olarak halledeceğiz. İş başa düşüyor. Yarın inşallah 'laikliği atıverin' diyenlere, laiklikle demokrasinin nasıl bir arada yürüdüğünü göstererek en büyük dersi veririz'' diye konuştu.
     Konuşmasında, Türkiye'yi bölmek isteyenlerin olabileceğini anlatan Baykal, toplumu birbirine düşürmek isteyebileceklerini söyledi.
     Baykal, birilerinin ''Aleviler azınlık'' dediğini ifade ederek, vatandaşların, mezheplerinin, dininin farklı olabileceğini, ancak bunun birbirlerinden farklı hukuka sahip olduklarını anlamına gelmeyeceğini belirtti. Baykal, ''Hukukumuz eşit, aynı. Bu topraklarda, ne Alevisi ne Kürdü, azınlık değildir'' dedi.
     Herkesin kimliğine saygı, kimliğe her türlü bireysel hak ve özgürlük olması gerektiğini ama terörden uzak olunması gerektiğini ifade eden Baykal, ''Kimse, kimseyi dışlamayacak. Kimse, kimse üstünlük taslamayacak. Hep beraber el ele, kardeşçe hep birlikte yaşayacağız'' diye konuştu. Baykal, çözümün ''Türkiyelilik'' kavramında arandığını belirterek, mucizevi yeni söylemler arayışına girilmemesini istedi.
     Ülkenin krizde olduğunu, siyasetin tıkandığını, AK Parti hakkında kapatma davası açıldığını ifade ederek, Türkiye'nin sıkıntılarını demokrasi içinde aşacağını kaydeden Baykal, Türkiye'nin sağlam demokrasi deneyimi, alt yapısı olduğunu belirterek, bu krizleri aşacağını söyledi.
     Baykal, ''Demokrasimizi de işleteceğiz, Cumhuriyetimizi de laikliği de kurban etmeyeceğiz. Kürt kökenli vatandaşlarımızın bütün sorunlarına sahip çıkacağız. Onları başımızın üzerinde taşıyacağız. Kimseyi kimseden ayırmadan, kendi özümüz gibi, kardeşimiz bileceğiz. Bunu ortaya koyacağız. Ama ayrımcılığa, teröre destek olmayacağız. Bu kadar kolay. Mucize aramayın. Bu söyleyin, tatbik edin, Türkiye kalkınır'' diye konuştu.



Bu haber 380 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,494 µs