En Sıcak Konular

KIBRIS'A ''BARIŞ SUYU PROJESİ''

26 Nisan 2008 12:17 tsi
 KIBRIS'A ''BARIŞ SUYU PROJESİ'' Türkiye'den Kıbrıs'a denizaltına döşenecek borularla su getirilmesi yönünde yıllardır konuşulan''Barış Suyu Projesi'ni Rumlar da tartışmaya başladı.

LEFKOŞA - Türkiye'den Kıbrıs'a denizaltına döşenecek borularla su getirilmesi yönünde yıllardır konuşulan ve Alarko şirketinin fizibilite çalışmasını da yaptığı ''Barış Suyu Projesi' olarak nitelenen, Türkiye'den adaya su getirme projesini Rumlar da tartışmaya başladı.
     Kıbrıs Rum kesiminde yayımlanan Alithia gazetesine göre, biri içme, öteki sulama amaçlı suyu taşıyacak iki paralel boru hattı inşa edilmesi yönündeki proje, Kıbrıs'ta 21 Mart mutabakatı uyarınca kurulan ve hafta başında çalışmalara başlayan teknik komitelerde görüşülmeye başlandı.
     Alithia gazetesinin, ''Türkiye'den yarı fiyatına su'' başlıklı haberine göre, teknik komite görüşmelerinde, Nikos Vasiliu, Stelios Orfanidis, Özay Mehmet ve Bernard Musyck isimli profesörler, hazırladıkları, Türkiye'den Kıbrıs'a, denizaltına döşenecek borularla su getirilmesi önerisini, Alarko şirketi de, Türkiye'den KKTC'nin Güzelyurt bölgesine, denizaltına döşenecek borularla su taşıma planını sundu. Habere göre, 4 gün önce de suyu taşıyacak ortaklık şirketi kurmaları amacıyla Kıbrıslı Türk ve Rumlarla temas yapıldı.
     Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın söz konusu projeyi kabul ettiği, projenin uygulanması için, Rum yönetiminden ''yeşil ışık'' beklendiği savunulan haberde, Türkiye ve KKTC'nin konudan haberdar olduğu, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, kendisine Alarko Alsim şirketinin projesiyle ilgili bilgi verildikten sonra, ilgili teknik komite başkanına, konuyu görüşmeler sırasında gündeme getirmesi emrini verdiği kaydedildi.
     ''Bir siyasi karar, Kıbrıs'ın su konusunda karşı karşıya olduğu trajik durumu tamamen değiştirebilir'' ifadesini kullanan gazeteye göre, Nikos Vasiliu, Stelios Orfanidis, Özay Mehmet ve Bernard Musyck isimli profesörler, ''Türkiye'den boru hattıyla su getirilmesi önerilerinin incelenmesine ilişkin bir kararın, su sorununu daimi olarak çözebileceğini' savunuyor.

Bu haber 406 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,348 µs