En Sıcak Konular

BARDAKOĞLU: ''TÜRKİYE DİNLERİN BARIŞINA KATKI SAĞLAR''

26 Nisan 2008 08:01 tsi
BARDAKOĞLU: ''TÜRKİYE DİNLERİN BARIŞINA KATKI SAĞLAR'' Bardakoğlu, din eksenli olarak uluslararası örgütlenme ve bloklaşma yerine, Türkiye gibi ''modern, laik ve demokrat bir İslam ülkesinin'' Avrupa içinde yer almasının, dinlerin barışına katkı sağlayacağını söyledi.

WASHİNGTON - Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, din eksenli olarak uluslararası örgütlenme ve bloklaşma yerine, Türkiye gibi ''modern, laik ve demokrat bir İslam ülkesinin'' Avrupa içinde yer almasının, dinlerin barışına katkı sağlayacağını söyledi.
     Washington'da Rumi Forum adlı kuruluşta düzenlenen toplantıda konuşan Bardakoğlu, Türkiye'nin AB üyeliği ve Diyanet İşleri Başkanlığının bu bakımdan nasıl bir rolü olabileceği yönündeki soruyu cevapladı.
     ''Kutlu Doğum Haftası'' etkinlikleri çerçevesinde ABD'de bulunan Bardakoğlu, kurum olarak demokratik ve laik bir devlet yapısı içinde Türkiye'nin din işlerini yürüttüklerini belirtti ve ''ne biz ulusal ve uluslararası siyasete dair açıklama yaparız, ne de ulusal ve uluslararası siyasetin din konusuna müdahil olmasını onaylarız. Ülkemizin AB'ye üyeliği, ana hatlarıyla daha çok siyasetin ve devletin diğer birimlerinin yürüttüğü bir projedir. Ve Türkiye'nin AB'ye üye olup olmaması Diyanetin ilgi alanını doğrudan teşkil etmemektedir'' dedi.
     Bardakoğlu, şöyle konuştu:
     ''Ancak biz konuya daha çok din açısından ve dünyanın barışına dinlerin katkısının ne olabileceği açısından yaklaşıyoruz. Aslında Türkiye;, bunu bir övünç olarak söylesem bile bir propaganda oluşturmak için söylemiyorum, demokratikliği, laikliği, Müslümanlığı, modernliği bir arada barış içinde, ahenk içinde tutması yönüyle bana göre özgün bir örnek oluşturmaktadır. Ve dünya barışının oluşmasında ülkelerin ve toplumların din ekseninde toplanmayıp, dinin, barışı kurmada daha etkin olmasını sağlamak zorundayız. Milletlerin, devletlerin din eksenli olarak uluslararası örgütlenme ve bloklaşması yerine, Türkiye gibi modern, laik ve demokrat bir İslam ülkesinin Avrupa içinde yer alması, dinlerin barışına katkı sağlayacaktır.''
     Din eksenli her bloklaşmanın, mukabil ve bir başka din eksenli bloklaşmayı ve dirençleri oluşturma riskini içinde taşıdığını vurgulayan Bardakoğlu, ''din üzerine bloklaşmalarda, dinin gerilim alanı olmasına yol açmak yanlış bir yoldur. Biz inanıyoruz ve savunuyoruz ki insanlar inançları, dini pratikleri ne olursa olsun, hangi dine kültüre mensup olursa olsun, ateist veya dindar olsun, barış içinde ve birbirine saygı duyarak yaşamayı öğrenmelidir. Ben Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin, hem Avrupa, hem Türkiye, hem İslam ülkelerinin algısı açısından ayrı ayrı kazanımlar içerdiği kanaatindeyim. Bütün din adamları, hangi dine mensup olursa olsun, kendi toplumları başta olmak üzere, insanlığı her türlü gerilimden uzak tutmada ellerini taşın altına koymak zorundadır'' diye konuştu.

Bu haber 370 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,420 µs