En Sıcak Konular

ATO: DÖVİZ KURLARINA MÜDAHALE EDİLMEMESİ SPEKÜLATÖRLERE YARADI

26 Nisan 2008 11:24 tsi
ATO: DÖVİZ KURLARINA MÜDAHALE EDİLMEMESİ SPEKÜLATÖRLERE YARADI ATO, döviz kurlarındaki oynaklıklara Merkez Bankasının müdahale etmemesinin spekülatörlerin ''süper'' denilebilecek kazançlar elde etmesine yardım ettiğini belirtti.

ANKARA - Ankara Ticaret Odası (ATO), döviz kurlarında son 3,5 aydır yaşanan aşırı oynaklıklara Merkez Bankasının müdahale etmemesinin spekülatörlerin hem Türk parası hem de döviz bazında ''süper'' denilebilecek kazançlar elde etmesine yardım ettiğini belirtti.
     ATO'dan yapılan yazılı açıklamada, döviz kuru düşük noktaya indiği günlerde dövize, yükseğe çıktığı günlerde ise dövizden Türk parasına geçenlerin, 3,5 aylık dönemde YTL bazında yüzde 43'e, avro bazında yüzde 21'e ve dolar bazında da yüzde 19'a varan oranlarda kazanç elde edebildiği bildirildi.
     Açıklamada, Türkiye ekonomisine ve dünya ekonomilerine yönelik artan endişeler, iç politikada yaşanan gerginliklerin Türk parasının değerinde son yılların en yüksek dalgalanmalarının yaşanmasına neden olduğu belirtildi.
     Merkez Bankasının, önceki yıllarda birçok defa yaptığının aksine, bu dönemde yaşanan aşırı oynaklıklara müdahalede bulunmadığına dikkat çekilen açıklamada, bu nedenle kurlarda kısa sürelerde yüksek oranlı dalgalanmaların yaşandığı kaydedildi.
     ATO Başkanı Sinan Aygün de konuyla ilgili açıklamasında, yıllardır Türk parasının değerlenmesine seyirci kalan Merkez Bankasının, yaşanan aşırı oynaklıklara müdahalede bulunmayarak, spekülatörlerin ekmeğine yağ sürdüğünü ileri sürdü.
     Kurlardaki aşırı oynaklıkların döviz piyasasında belirleyici konumda bulunan aktörlerin hem döviz kurları düşerken hem de yükselirken para kazanmalarına olanak sağladığını belirten Aygün, şunları kaydetti:
     ''Türkiye ekonomisinde işlerin yolunda gitmediğini biliyoruz. Bu yüzden de YTL'nin değer kaybetmesi kaçınılmaz. Ancak döviz kurları bir ileri, iki geri gidip geliyor. Kurlardaki bu aşırı oynaklıkların hiçbir ekonomik nedeni yok. Bu yüzden de Merkez Bankasının ekonomiyle ilgili nedenlere dayanmayan aşırı oynaklıklara müdahale etmesi gerekiyordu. Bu yapılmadığı için gelişmiş ülkelerde 4-5 yılda ancak kazanılabilecek parayı Türkiye'de 3-3,5 ayda kazanmak mümkün olabiliyor.''
     Aygün, Türkiye'de döviz piyasasının yeterince derinleşmediğini, bu nedenle büyük oyuncuların spekülasyon yapmasına uygun bir ortam bulunduğunu ifade etti.
     Dalgalı döviz kuru sisteminin Merkez Bankasının döviz kurlarındaki aşırı oynaklıklara müdahalede bulunmasına izin verdiğini belirten Aygün, yaşanan yüksek dalgalanmaların ekonomideki istikrarsızlıkları artırdığına dikkati çekti.


Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,700 µs