En Sıcak Konular

TÜTÜN ÜRETİCİSİ YOL AYRIMINDA

24 Nisan 2008 18:48 tsi
TÜTÜN ÜRETİCİSİ YOL AYRIMINDA Aileleriyle birlikte sayıları 1 milyonu aşan tütün üreticisi, Tekel'in Sigara bölümünün özelleştirilmesinin ardından yol ayrımı ile karşı karşıya kalacak.

ANKARA - Türkan Al - Güliz Demircan Yücel - Aileleriyle birlikte sayıları 1 milyonu aşan tütün üreticisi, Tekel'in Sigara bölümünün özelleştirilmesinin ardından yol ayrımı ile karşı karşıya kalacak.
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Kazım Çalışkan, Tekel'e ait sigara işletmelerinin özelleştirilmesiyle birlikte devletin, resmi anlamda tütün alımlarından çekileceğini bildirdi.
Tekel'in son olarak 2007'de 2006 yılı ürünü tütünleri aldığına dikkati çeken Çalışkan, ''Tekel, 2008'de yasal olarak tütün alamayacak durumdaydı. Tütün ve alkollü içkiler piyasasında cezaları düzenleyen Kanuna eklenen bir geçici madde ile Tekel'in 2008 yılında da tütün almasına imkan sağlayan düzenleme yapıldı'' dedi.
Bu düzenlemede Tekel'in; özelleştirme sonrası devir işlemlerinin süreceği 2008 yılında da, çiftçilerin mağdur olmaması için 20007 yılı ürünü tütünleri almasının öngörüldüğünü kaydeden Çalışkan, şöyle devam etti:
''Bu şekilde, devir işlemlerinin yapılacağı bu ara dönemdeki ürünün Tekel tarafından alınmasına imkan sağlandı. Böylece 2008 yılındaki mahsulü Tekel alacak.
2009 yılı için ise Tekel'i alan firma, kendi ihtiyaç duyacağı ürünler için çiftçilerle sözleşme yapacak ve ihtiyacı olan tütünü bu yolla temin edecek. Böylece 2009'da da çiftçinin mağdur olması önlenecek. Geçiş sürecinde de üreticiler için bir rahatlama sağlanmış olacak.''

RAKAMLARLA TÜTÜN ÜRETİMİ

Bu arada resmi verilere göre, ülkede 1990 yılında 521 bin 952 olan tütün üreticisi sayısı, günümüzde 207 bin 51'e düştü.
17 yıl önce 292 bin 419 ton olan yıllık üretim miktarı da, 2007'de 117 bin 883 tona geriledi.
Tekel, son yıllarda ortalama 500 milyon YTL civarında yıllık alım yaptı. 2003 yılında 466,5 milyon YTL'lik tütün alımında bulunan Tekel, 2004'de 628,4 milyon YTL, 2005'de 593,9 milyon YTL, 2006'da ise 497,1 milyon YTL tutarında alım gerçekleştirdi.



Bu haber 378 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,810 µs