En Sıcak Konular

ÇANAKCI: BÜYÜME YÜZDE 4,5'LAR CİVARINA GERİLEYECEK

24 Nisan 2008 12:57 tsi
ÇANAKCI: BÜYÜME YÜZDE 4,5'LAR CİVARINA GERİLEYECEK Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakcı, kısa dönemde global gelişmelerin Türkiye'de büyümeyi, trendin bir miktar altına itmesinin muhtemel gözüktüğünü, büyümenin bu yıl yüzde 4,5'lar civarına kadar gerileyeceğinin öngörüldüğünü bildirdi.

İSTANBUL - Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakcı, kısa dönemde global gelişmelerin Türkiye'de büyümeyi, trendin bir miktar altına itmesinin muhtemel gözüktüğünü, büyümenin bu yıl yüzde 4,5'lar civarına kadar gerileyeceğinin öngörüldüğünü bildirdi.
     Çanakcı, Forum İstanbul 2008 kapsamında gerçekleştirilen "Ekonomik İstikrar: Çıpalar ve Ötesi, Türkiye'nin Küresel Sermaye Akışı ve Gelişen Piyasalar Haritasındaki Yeri" konulu oturumda yaptığı konuşmada, önümüzdeki 2 yıllık dönem içerisinde global büyümenin önemli ölçüde trendin altında kalacağı, emtia fiyatlarının yüksek seviyesini koruyacağı ve sermaye hareketlerinin daralmaya devam edeceği varsayımı altında orta vadeli politika çerçevelerini şekillendirdiklerini söyledi.
     Çanakcı, "Bu 3 gelişme beraberinde ciddi bir belirsizlik ve aşağı yönlü riskleri de getiriyor. Baktığımızda risk unsurlarının tamamında bir kötüleşme söz konusu ve riskler aşağı yönlü" diye konuştu.
     Özellikle ABD'deki yavaşlamanın AB bölgesine gecikmeli yansıdığını dikkate aldıklarında, önümüzdeki dönemde ticaret kanalından da bir miktar olumsuz etkilenme yaşamalarının muhtemel olduğunu belirten Çanakcı, öngörülerini uluslararası finans enstitüsünün yaptığı projeksiyonlara dayandırdıklarını, doğrudan yabancı yatırımların 2008'de güçlü konumunu koruyacağını gördüklerini kaydetti.
     Çanakcı, "Özellikle tahvil ve diğer borçlanma senetlerinde bir miktar ılımlı bir daralma bekleniyor. Kredi piyasasında ise daralmasının daha keskin olması öngörülüyor" dedi.
     2009 yılında büyümenin tekrar yüzde 5 ve üzerine çıkmasının, 2010 ve sonrası dönemde de yüzde 6'ya tekrar ulaşmasının öngörüldüğünü ifade eden Çanakcı, şunları kaydetti:
     " Yıl sonu itibarıyla enflasyon beklentisi yüzde 8 civarına yükselmiş vaziyette. Ancak 12 ay ve 24 ay sonrası döneme ilişkin enflasyon beklentilerinin halen daha enflasyonun düşük trendi içinde olacağını gösterdiğini de belirtmek istiyorum."
     Çanakcı, enerji fiyatlarındaki artışın, büyümedeki yavaşlamanın cari açığa getireceği katkıyı sınırladığını, bu yıl cari işlemler açığının yüzde 6-6,5 aralığında gerçekleşeceğini öngördüklerini, geçen yıl ise bu rakamın yüzde 5,7 olduğunu söyledi.

Bu haber 431 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,653 µs