En Sıcak Konular

ÇANAKKALE SAVAŞLARI'NIN 93. YIL DÖNÜMÜ

24 Nisan 2008 11:20 tsi
ÇANAKKALE SAVAŞLARI'NIN 93. YIL DÖNÜMÜ Çanakkale Savaşları'nın 93. yıl dönümü dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'nda Şehitler Abidesi'nde uluslararası tören düzenlendi.

GELİBOLU - Çanakkale Savaşları'nın 93. yıl dönümü dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'nda Şehitler Abidesi'nde uluslararası tören düzenlendi.
     2. Kolordu Komutanlığının ev sahipliğinde yapılan törene, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winstons Peters, Avustralya Savunma Bakanı Joel Fitzgibbon, Yeni Zellanda Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Graham Lintott, Avusturalya Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Geoff Shepherd, İngiltere Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Jonathan Band, Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, TSK 1. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman ile savaşa katılan diğer ülkelerin temsilcileri katıldı.
     Çanakkale Şehitler Anıtı'na Türkiye, Yeni Zelanda, Avustralya, İngiltere, Fransa, Kanada, Almanya, Hindistan, Güney Afrika, İrlanda, Pakistan ve Bangladeş adına çelenkler konulduktan sonra, saygı duruşunda bulunuldu. Bu sırada, bir manga tarafından üç el saygı atışı yapıldı.
     Ülkelerin milli marşlarının çalındığı ve bayraklarının göndere çekildiği törende, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) adına konuşan Hava Savunma Binbaşı Bilgin Demir, Türk ulusunun hayatları pahasına ödediği bedelin, yeniden doğuşun mihenk taşı Çanakkale olduğunu söyledi.
     93 yıl önce zamanın en güçlü donanmasına sahip itilaf güçlerinin, Osmanlının şah damarına, Çanakkale Boğazını denizden geçmeye çalıştıklarını belirten Demir, ''ancak Türk'ün iman dolu göğsünde parçalanan donanma toplarının mermilerinin zerre kadar Mehmetçiğin cesaretini kıramadığını ve itilaf devletlerini başka çareler aramaya zorladığını'' hatırlattı.
     Demir, bir savaşta kazanılabilecek en büyük ganimetin barış olduğunu anlatarak, bu ganimetin bu topraklarda savaşmış ulusların çocuklarına olduğu kadar hiç bir ulusun evladına nasip olmadığını ifade ederek, konuşmasını şöyle tamamladı:
     ''Ey üstüne çöken kör karanlıkları kendi küllerinden yarattığı alevlerle aydınlatan aziz Türk şehitleri! Vatan savunması uğrunda akıttığınız kanlar, bizlere bugünleri sağlamıştır. Ruhlarınızın yüceliği bir ulusun dirilişine şahitlik etmiş, ve geriye büyük bir destan bırakmıştır. Rahat uyuyunuz ve emin olunuz ki bizler, sizlerin sağladığı dostluk ortamını her gün geliştirecek ve dünya barışına katkı sağlamaya devam edeceğiz.''
     Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, törende yaptığı konuşmada, ''Tarihteki diğer savaşlardan farklı olarak Çanakkale Savaşları, savaşan taraflar arasında zaman içinde sağlam ve kalıcı bir dostluk kurulmasına yol açmıştır'' dedi.
     Unakıtan, birbirlerine çok uzak coğrafyalarda yer alan ülkelerin Çanakkale'de çok zorlu savaş koşullarında karşı karşıya gelmelerinin bugün karşılıklı saygıya dayanan bir dostluğa dönüştüğünü anlattı.
     Törende, konuşmaların ardından onur kıtası, mehteran bölüğü, dost ülkeler askeri birliği, Türkiye Muharip Gaziler Derneği ve izci grubu geçiş yaptı.
     Çanakkale Savaşları'nın 93. yıl dönümü nedeniyle yarın Anzak Koyu'nda ''Şafak Töreni'' icra edilecek. Törene katılanlar, Avustralya ''Lone pine (Tek çam)'' Anıtı ile Yeni Zelanda Conk Bayırı Anıtı'nı ve 57. Alay Şehitliği'ni ziyaret edecekler.

Bu haber 259 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,823 µs