En Sıcak Konular

"TÜRKİYE'DE BARIŞ İÇİNDE YAŞANIYOR"

23 Nisan 2008 08:10 tsi
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Türkiye'nin hem tarihi boyunca hem de bugün farklı dini grupların barış ve uyum içinde yaşadıkları özgün bir ülke olduğunu söyledi.

NEW YORK- Özlem Şahin Şakar - Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Türkiye'nin hem tarihi boyunca hem de bugün farklı dini grupların barış ve uyum içinde yaşadıkları özgün bir ülke olduğunu söyledi.

Bardakoğlu, New York'ta Columbia Üniversitesinde ''Müslümanlar, Hristiyanlar ve Museviler-Osmanlılar Döneminde Barış İçinde Bir Arada Yaşama'' isimli bir konuşma yaptı. Bardakoğlu, Müslümanlar, Hristiyanlar ve Museviler olarak bu farklı dini ve etnik kökenli grupların hem Osmanlı hem de modern Türkiye'de barış içinde ve uyumlu bir şekilde yaşadığını ve bu açıdan Türkiye'nin dünyada özgün bir örnek oluşturduğunu ifade etti. Bardakoğlu, hoşgörü kültürünün modern Türkiye'de de devam ettiğini belirterek devletin laik yapısı içinde Müslüman olmayan vatandaşların Müslüman vatandaşlarla hukuk önünde eşit ve aynı haklardan yararlandıklarını anlattı.

ALEVİLİK

Bardakoğlu, Alevilikle ilgili bir soruya da, ''Alevilik bizim kendi öz kültürümüzdür, zenginliğimizdir. Avrupa'da özellikle Aleviliği İslam dışı olarak göstermek isteyen çevreler var, biz bunu asla doğru bulmuyoruz. Bu hem Müslümanlığa, hem Alevi kardeşlerimize karşı bir saygısızlıktır. Hem tarihsel tecrübemiz, hem İslam'ın kaynakları hem de ülkemizdeki Alevilerin kendilerini Müslüman kabul etmeleri gerçeği karşısında Aleviliği İslam'ın dışında asla göremeyiz. Ancak biz Diyanet İşleri Başkanlığı olarak cemevlerine ve cemevlerinde yapılan cem niyazına hiçbir zaman karşı olamayız, bu da bizim zenginliğimizdir. Ancak üzerinde durduğumuz bir konu var; cemevlerini caminin alternatifi bir ibadethane olarak düşünmek, cemevlerindeki cem niyazını da namazın alternatifi bir ibadet olarak düşünmek yerine, bunları kendi zenginliğimiz olarak kendi alanlarında yaşatmak ve korumak daha doğru bir yoldur''dedi.



Bu haber 484 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,992 µs