En Sıcak Konular

ÇİÇEK: ''İSTİHDAM PAKETİNİ ELE ALDIK''

21 Nisan 2008 20:28 tsi
ÇİÇEK: ''İSTİHDAM PAKETİNİ ELE ALDIK'' Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu ve soruları cevapladı.

ANKARA - Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısında istihdam paketinin ele alındığını belirterek, bu paketin içinde kıdem tazminatının olmadığını söyledi.
     Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.
     Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda, TBMM'ye sevkedecekleri kimi tasarıların imzaya açıldığını belirterek, bunlardan birinin Devlet Yardımlarının Çerçevesine İlişkin Kanun Tasarısı olduğunu söyledi.
     Kurul'da yaklaşık 1 ay önce de ele alınan istihdam paketinin de değerlendirildiğini bildiren Bakan Çiçek, konunun bugün karara bağlandığını belirtti.
     Cemil Çiçek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın düzenleyeceği basın toplantısıyla detaylı bir bilgilendirme yapacağını belirterek, ana başlıklarla ilgili şu bilgileri verdi:
     ''Eskiden beri iş dünyasının, meslek kuruluşlarının talepleri vardı. Zorunlu istihdam yüklerinin hafifletilmesiyle ilgili bu tasarı kanunlaşırsa, bu yükler belirli ölçüde hafifleyecektir. İşveren ve taşeron arasındaki ilişkiyi yeniden disipline eden hükümler olacaktır. Tasarıda, özürlülerin, gençlerin ve kadınların istihdamını teşvik eden hükümler vardır. İşsizlerin, meslek yeterliliklerini artırarak istihdama girişlerini kolaylaştıran hükümler var. Maalesef bir taraftan çok sayıda işsiz insanımız var. Öbür tarafta da nitelikli iş arayan iş çevreleri var. Bunları buluşturmak için bu işsiz vatandaşlarımızın da yeteneklerini geliştirmek bu manada belli bilgi ve becerilerini elde etmeleri bakımından işe girişlerini kolaylaştıracak düzenlemeler, eğitim programları buralarda olacak.
     Bu tasarı, işsizlik sigortası ödeneğini artırıyor. Bölgesel ve ekonomik kalkınmaya yönelik yatırımları destekleyen bir yönü de vardır. Türkiye'nin bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldıracak ve böylece o bölgeleri daha fazla kaynak artırımına imkan veren bir düzenleme de bu kanunda var. İstihdamı ve işverenimizin rekabet gücünü artırmaya yönelik iş gücü maliyetlerinde 5 puan prim indirimi düşüren madde de bu kanun içinde yer alıyor.
     Özellikle ekonomik sıkıntıların dünyada baş gösterdiği bir dönemde zannediyorum bu ve içeriğindeki diğer hükümler istihdam açısından önemli kolaylıklar, imkanlar getirmiş olacaktır.''
     Çiçek, bir gazetecinin 1 Mayıs'ın resmi tatil olarak kutlanmasına ilişkin istekleri hatırlatması üzerine, Türkiye'ye tatilin günlük 2 katrilyon liralık bir maliyetinin olacağını kaydetti.
     Çiçek, ''Türkiye'nin milli gelirini güne bölerseniz, ortaya bu tablo çıkar. Ben 2.5 sene toplu sözleşme yaptım 46, 47. Hükümet döneminde... Dolayısıyla tatil olduğu zaman her şeyin hesaplanması ona göre yapılmaktadır. Türkiye'nin iş gücü kaybına tahammülü yok. Kaldı ki bütün dünyada da her yerde de tatil olmuyor'' dedi.
     Bakan Çiçek, bir soru üzerine toplantıda hububat fiyatlarının gündeme gelmediğini bildirdi.
     Kıdem tazminatının istihdam paketinde yer alıp almadığına ilişkin soru üzerine Çiçek, ''Kıdem tazminatı bu paketin içinde yok. Çünkü bu sendikaların önem verdiği bir konudur. Bu paketin içinde kıdem tazminatı yok'' diye konuştu.

''1 MAYIS TATİL OLMAYACAK''

    Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, 1 Mayıs'ın tatil olmayacağını,"Emek ve Dayanışma Günü"olarak kutlanması kararının Bakanlar Kurulunda imzaya açıldığını bildirdi.
     Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, 1 Mayıs'ın Emek ve Dayanışma Günü olarak Türkiye'de kutlandığını anımsatarak, Bakanlar Kurulu'nun da bundan böyle 1 Mayıs'ın, Emek ve Dayanışma günü olarak kutlanması konusunda bir karar aldığını bildirdi.
Bakan Çiçek, ''Bakanlar Kurulu kararı aldık. Dolayısıyla bu karar imzaya açılmıştır. Bununla ilgili sair düzenlemeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız yapacaktır. Bundan böyle 1 Mayıs dünyadaki emsallerine paralel olarak emek ve dayanışma günü olarak kutlanacak'' dedi.
Hükümet Sözcüsü Çiçek, arzularının, 1 Mayıs toplantılarının, devletin, mülki makamların, valiliklerin, kaymakamlıkların daha evvel ilan ettikleri yerlerde yapılması olduğunu belirterek, ''Çünkü biz de siyasi partiler olarak miting yaparken her istediğimiz yerde değil, önceden ilan edilmiş yerlerde yapıyoruz'' dedi.

     Çiçek'in konuşmasından öne çıkan ifadeler şöyle:

* ''Bizim arzumuz, 1 Mayıs toplantılarının, devletin, mülki makamların, valiliklerin, kaymakamlıkların daha evvel ilan ettikleri yerlerde yapılmasıdır.''
*  ''Çünkü biz de siyasi partiler olarak miting yaparken her istediğimiz yerde değil, önceden ilan edilmiş yerlerde yapıyoruz.''
* ''1 Mayıs'ın tatil olmasını arzu etmiyoruz.''

HÜKÜMETİN KARARINA TEPKİLER

DİSK Genel Başkanı Çelebi: -''Bu açıklamalardan sonra kutlamaları Taksim'de yapmak daha anlamlı hale gelmiştir, boynumuzun borcu olmuştur.''
KESK Genel Başkanı Tombul: -''AKP kendine geldiğinde 'Korkuyla siyaset yapmayın' diyor ama emekçiler söz konusu olduğunda buna uygun hareket etmiyor.''
TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Türkel: -''Böyle bir kararı kabul edemeyiz. Bakanlar Kurulu bu kararı bir kez daha gözden geçirmek durumunda kalacaktır.'




Bu haber 383 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,512 µs