En Sıcak Konular

Babacan Orta Doğu gezisine çıktı

6 Ekim 2007 16:46 tsi
Babacan Orta Doğu gezisine çıktı Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Orta Doğu bölgesinin hassas bir dönemden geçtiğini belirtti.

İSTANBUL – Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Orta Doğu bölgesinin hassas bir dönemden geçtiğini belirterek, başta Filistin meselesi ve Irak'taki gelişmeler olmak üzere, tüm bölgeyi etkileyebilecek sorunlarla karşı karşıya olunduğunu söyledi.
Suriye'nin başkenti Şam'a hareketinden önce basın toplantısı düzenleyen Babacan, Orta Doğu bölgesine yapacağı ziyaretler dizisinin ilk bölümünün bugün başlayacağını belirterek, ilk etapta Suriye, İsrail, Filistin ve Ürdün'ü ziyaret edeceğini bildirdi.
Babacan, bu ay içerisinde birkaç etap daha bölge ülkelerini ziyaret edeceğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Biliyorsunuz Türkiye bölgede barış ve istikrarın tesisi yönündeki çabalara her zaman faal olarak ve yapıcı katkıda bulunmaya devam edecek ve esasen bölge ülkelerinin arzuları da bu yönde. Yapacağım temaslarda söz konusu bölgesel ve uluslararası konularda ziyaret edeceğim ülkelerde istişarelerde bulunacağım."
Hükümetin Orta Doğu vizyonunun bazı temel esaslara dayalı olduğunu vurgulayan Babacan, "Bölgede en geniş ve katılımcı bir siyasi diyalog ortamının oluşmasını ve bu sayede krizlerin çatışmayla değil, diyalog ile çözülmesini istiyoruz. Bütün ülkeler ve bütün taraflar için mutlak güvenlik anlayışının yerleşmesini istiyoruz. Güvenlik her ülke için, her taraf için olmalı. Karşılıklı ekonomik bağımlılıkların, karşılıklı ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini, pekiştirilmesini arzu ediyoruz. Ve bölgenin tarihe uygun bir şekilde etnik ve dini toplumlar arasında çoğulcu kültürel bağların muhafaza edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Etnik orijin, din veya mezhep temelinde bölünmelerin kesinlikle karşısındayız."

"YENİ ANAYASA REFORMLARI HIZLANDIRACAK"
British Council, Avrupa Reform Merkezi (CER) ile Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfının (TESEV) ortaklaşa düzenlediği 4. Boğaziçi Konferansına katılan Babacan, ''301. maddeyle'' ilgili soru üzerine, şunları kaydetti:
''Dünyaca bilinen bir madde artık, adeta marka oldu. Tıpkı kullandığımız 501 Levi's Jeans gibi... 404 yapıştırıcı gibi... Üzerimize yapıştı artık. 301'i değiştirilse bile daha değiştirilmesi gereken çok fazla konu var. 301 değişse bile uygulamanın mükemmel olacağı söylenemez. 10-15 kanun maddesinde daha değişiklik yapılması gerekiyor. Bu yüzden yeni anayasa çalışmaları yapıyoruz. Mevcut anayasada yapabileceklerimiz sınırlı. 
Çok daha geniş reform yapma isteğindeyiz. Özgürlükler için çok daha geniş bir perspektifle yaklaşmak istiyoruz. Bu yüzden yeni anayasa istiyoruz. Yeni bir anayasayla başlamak reformları daha ileriye götürmemize yarayacak. Türkiye'nin birçok alanda reforma ihtiyacı var. Sabırlı olmak önemli. Kaybedecek bir şeyimiz yok. Bu süreçte kazanacak çok şey var. Türkiye reformları yapmaya devam edecek. Türkiye 5 yıl sonra farklı bir ülke, 7 yıl sonra daha farklı, 10 yıl sonra ise tamamen farklı olacak. Daha iyi işleyen bir demokrasiye sahip olacak. Reformları bizden istendiği için değil, inandığımız için yapıyoruz. Dış baskıları rahatlatmak için reform yapmıyoruz. Halkımız için iyiyse yapıyoruz.''

"7 BAŞLIĞIN AÇILMASINI UMUYORUZ"
Dışişleri Bakanı Babacan, AB'nin, Portekiz'in dönem başkanlığı döneminde 7 başlığı açmasını umduklarını söyledi.
Babacan, "Bu, tabii ki, başlıkların açılış kapanış seremonisi için değil. Tam hızla yolumuza devam edeceğiz. Neler yapılması gerektiğini çok iyi öğrendik" dedi.



Bu haber 433 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,422 µs