En Sıcak Konular

DÜNYANIN 5. YAYGIN DİLİ TÜRKÇE

19 Nisan 2008 13:43 tsi
DÜNYANIN 5. YAYGIN DİLİ TÜRKÇE Türk Dil Kurumu Başkanı Şükrü Haluk Akalın, ''Türkçe yaygınlık bakımından 220 milyona yaklaşan nüfusla dünyanın beşinci dili durumundadır'' dedi.

MUĞLA - Türk Dil Kurumu Başkanı Şükrü Haluk Akalın, ''Türkçe yaygınlık bakımından 220 milyona yaklaşan nüfusla dünyanın beşinci dili durumundadır'' dedi.
Akalın, ''Türkçenin Gücü'' konulu konferansta, Türkçe'nin yazı dili olarak söz varlığının 115 bini bulduğunu belirtti.
Yapılan araştırmalara ve yabancı bilim adamları tarafından da yazılan yazılara göre dünyada anadilini en erken Türk çocuklarının öğrendiğini ifade eden Akalın,''Türkler anadilini 2-3 yaşlarında öğrenmeye başlarken dünyada bazı ülkelerde bu ortalama 10-12 yaşlarına kadar çıkabiliyor, çünkü Türkçede uyum var, bir sesten sonra hangi sesin geleceği ya da gelemeyeceği belli'' diye konuştu.
Türkçenin uzun yıllar boyunca pek çok dili etkilediğinin altını çizen Akalın, ''Türkçe pek çok dili etkileyerek onlara sözcükler vermiştir. Bu etkileme Çince'den en yeni dillere kadar geçerlidir. 12 bin Türkçe sözcük bugün dünya dillerinde kullanılıyor. Farsça'ya Türkçe'den geçen 3 bine yakın sözcük var. Fakat en fazla sözcük Sırpça'da kullanılıyor. Bu sayı yaklaşık 9 bindir'' diye konuştu.
Belediyeler ile işbirliği yaparak, yabancı ad bulunan iş yerlerinin Türkçe ad ile değiştirilmesi ve Türkçe ad konulmasıyla ilgili belediye meclislerinde karar aldırdıklarını anlatan Akalın, ayrıca bazı ülkelerdeki gibi ithal ürünlerin kullanma kılavuzlarında Türkçeye yer verilmesi gerektiğini bildirdi.
Türkçe'nin Türk milletinin ''Ses Bayrağı'' olduğunu söyleyen Akalın, ''Türkçemize sahip çıkalım. Türkçemiz en kutsal varlığımızdır, ortak paydamızdır. Gelecek kuşaklara, Türkçeye yakışır bir Türkçe bırakalım'' dedi.



Bu haber 412 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,909 µs