En Sıcak Konular

301. MADDE ADALET KOMİSYONUNDAN GEÇTİ

18 Nisan 2008 23:28 tsi
301. MADDE ADALET KOMİSYONUNDAN GEÇTİ TBMM Adalet Komisyonunda, TCK'nın 301. maddesinde değişiklik öngören kanun teklifi kabul edildi.

ANKARA - TBMM Adalet Komisyonunda, TCK'nın 301. maddesinde değişiklik öngören kanun teklifi kabul edildi.
     Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, teklifle yapılmak istenen düzenlemenin teknik bir düzenleme olduğunu belirterek, ''Bizim değerlerimizi, devletimizi, milletimizi, milletimize has özellikleri koruyan üstün hukuk normu Anayasadır'' dedi.
     MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, suçu işleyenlere verilecek cezanın 2 yıla indirilmesiyle, cezanın tecil ettirilebileceğini ve paraya çevrilebileceğini belirterek, makul cezaya dönüştürülmek istendiğini ifade etti. Vural, ''Hodri meydan, Türklük ibaresi kalsın diğer maddelerde ne yapıyorsanız yapın'' dedi.
     MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut ise ''Bu teklifle Türkiye'yi Hıristiyan Haçlı zihniyetine meze yapıyorsunuz'' diyerek eleştirdi.
     Eleştirilere cevap vermek için söz alan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, özellikle MHP'li milletvekillerinin 'Türklük' kelimesinin çıkartılarak yerine 'Türk Milleti''nin konmasına itiraz ettiklerini, niçin Türklük kelimesinden rahatsız duyulduğunu söylediklerini belirterek, ''Ben de size sorarım siz niçin Türk Milleti ibaresinden rahatsız oluyorsunuz?'' diye sordu.
     Şahin, yargı kararlarında Türklük ifadesinin Türk Milleti anlamına geldiği yönünde içtihat oluştuğunu belirterek, ''Türklük kelimesi yerine Türk Milleti kelimesinin konması, bizim değerlerimizi korumasız bırakmaz. Türklüğü, korunması gereken değerlerimizi koruyan tek bir madde TCK'nın 301. maddesi midir Allah aşkına? Buradaki Türklüğü çıkarınca, değerlerimiz korumasız mı kalıyor. Bizim değerlerimizi, devletimizi, milletimizi, milletimize has özellikleri koruyan üstün hukuk normu Anayasadır. Anayasada bu kavramlar var, bunları kimse değiştirmiyor, değiştiremez'' dedi.

TCK'NIN 301. MADDESİNDE DEĞİŞİKLİK

     TBMM Adalet Komisyonu, Türk Ceza Kanununun (TCK) 301. maddesinin değiştirilmesine ilişkin kanun teklifini 12.5 saat süren görüşmelerin ardından kabul etti.
     Teklifte, Cumhurbaşkanına verilen kovuşturma izni yetkisi, AK Parti milletvekillerinin verdiği önerge ile ''Soruşturma yapılması Adalet Bakanının iznine bağlıdır'' şeklinde değiştirildi.
     Teklifin, TCK'nın 305. maddesinde yer alan ve Adalet Bakanına ait kovuşturma açılmasına izin verme yetkisini Cumhurbaşkanına devreden 2. maddesi ise verilen önerge ile teklif metninden çıkarıldı.
     301. maddeye eklenen ''saygınlıklarını sarsar biçimde'' ifadesi ise Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in itiraz etmesi üzerine kabul edilmedi.
     Teklifle, 301. maddede yer alan ''Türklüğü'' ifadesi ''Türk Milleti'', ''Cumhuriyet'' ifadesi de ''Türkiye Cumhuriyeti Devleti'' olarak değiştirildi.
     Teklifle maddede yer alan 3 yıllık ceza üst sınırı da 2 yıla indirildi.
     Ayrıca, 301. maddede yer alan, ''Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede, bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır'' hükmü çıkarıldı.



Bu haber 422 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,572 µs