En Sıcak Konular

EKER: İHTİYACIMIZI KARŞILAYACAK KADAR PİRİNÇ VAR

17 Nisan 2008 18:30 tsi
 EKER: İHTİYACIMIZI KARŞILAYACAK KADAR PİRİNÇ VAR Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, ''Bizi ağustos ayı sonuna, yani hasat mevsimine kadar götürecek, ihtiyacımızı karşılayacak kadar elimizde pirinç var. Hiç endişe edecek bir şey yok'' dedi.

ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, ''Bizi ağustos ayı sonuna, yani hasat mevsimine kadar götürecek, ihtiyacımızı karşılayacak kadar elimizde pirinç var. Hiç endişe edecek bir şey yok'' dedi.
     Eker, Türkiye Ziraatçılar Derneğince Gür Kent Otelde düzenlenen ''Gübrede Sorunlar ve Çözüm Önerileri'' paneline katıldı.
     Eker, panelde ''pirinç fiyatlarına'' ilişkin yaptığı konuşmada, yaşanan kuraklığa rağmen Türkiye'de buğday, hububat yönünden bir sıkıntı bulunmadığını, Türkiye'nin yeni hasat dönemine kadar ihtiyaç duyduğu hububatın tamamına sahip olduğunu söyledi. Bakan Eker, ''İçeride yeteri kadar milyonlarca ton hububatımız var'' dedi.
     Buğday üretiminin, Türkiye'nin ihtiyacını giderecek miktarda 17,5 milyon ton olduğunu, bu miktarın hem ekmeklik hem yemlik ve hem de tohumluk ihtiyacını karşılayacak düzeyde olduğunu bildiren Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, Türkiye'nin bir yandan da dahilde işleme rejimi kapsamında ithalat yaparak, bunu işleyip sattığına işaret etti.
     ''Peki neden birden fiyatlar yükseldi'' diye soran Eker, dünyadaki gelişmelerle birlikte dünyanın en önemli çeltik üreticilerinden Mısır'ın, buğday ithal edemeyince pirinç ihracatına kısıtlama getirdiğini, bu noktada diğer üretici ülkelerden Tayland, Hindistan, Pakistan gibi ülkelerin de aynı şekilde pirinç ihracatına sınırlama getirdiğini söyledi.
     Eker, içeride bunu fırsat bilen bazı spekülatörlerin ellerindeki malı tutarak, piyasaya vermediklerini ifade etti. Bir kilogram pirincin maliyetinin 1,3 YTL olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'de en çok tüketilen kilogramı 2 YTL civarında olan ''Osmancık'' pirincinin ise marketteki fiyatının 4 YTL olduğunu anlatan Bakan Eker, ''Biz içeride pirinç olduğunu biliyoruz. Çünkü Türkiye'nin üretimi belli. Biz bakanlık olarak çeltik üretimine prim veriyoruz. Ne kadar prim verdiğimizi biliyoruz. Türkiye'nin üretimi, ihtiyacı, ne kadar ithal ettiği belli'' şeklinde konuştu.
     2007 yılında 650 bin ton çeltik üretildiğini, bunun 400 bin ton pirinç anlamına geldiğini, Türkiye'nin tükettiği pirincin de 500-550 bin ton civarında olduğunu belirten Eker, şöyle devam etti:
     ''Fakat bazıları dünyadaki gelişmeleri göz önünde tutarak, 'acaba biraz daha karımızı artırabilir miyiz' hesabı içindeler. Biz de bu hesabın ters gerçekleşmesi için ne gerekiyorsa yapıyoruz, yapacağız.
     TMO'ya sıfır gümrükle 100 bin ton pirinç, çeltik ithal etme yetkisi verdik. Şu anda elinde tutanlar, bunu tüketicinin aleyhine kullananlara dönecek, kendi silahları vuracak.''


Bu haber 387 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,866 µs