En Sıcak Konular

BAYDEMİR'İN HAPİS CEZASI PARAYA ÇEVRİLDİ

17 Nisan 2008 14:34 tsi
BAYDEMİR'İN HAPİS CEZASI PARAYA ÇEVRİLDİ Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada sanık Osman Baydemir ile 7 avukatı hazır bulundu.

DİYARBAKIR - Diyarbakır'da 28 Mart 2006 günü göstericilerle görüşmesinde ''suçu ve suçluyu övdüğü'' gerekçesiyle yargılanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, 1 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Hapis cezası daha sonra 1.500 YTL para cezasına dönüştürüldü.
     Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada sanık Osman Baydemir ile 7 avukatı hazır bulundu.
     Mahkeme başkanı, duruşmada, dinleyicilerin bulunduğu bölümün kapısında bekleyen kişinin kim olduğunu sordu. Bu kişinin sanık Baydemir'in koruması olduğunu öğrenen mahkeme başkanı, sanığın avukatlarına, ''Biz burada korumasız oturuyoruz. Bu yapılan ayıptır'' dedi. Bunun üzerine, Baydemir'in koruması, duruşma salonunun dışına çıktı.
     Sanık Baydemir, duruşmada, hazırladığı 5 sayfadan oluşan savunma metnini okurken, suçlamayı reddettiğini ve kabul edilemez bulduğunu öne sürdü.
     Savunmasında, teröristler için ''militan'' sıfatını kullanan Baydemir, ''Yaşamını yitiren bir asker annesi ile bir militanın annesinin yaşadığı acı aynı acıdır. Kentimde bir asker yaşamını yitirdiğinde hangi acıyı hissediyorsam, bir militan yaşamını yitirdiğinde de aynı acıyı hissediyorum'' dedi.
     Sanık Baydemir, hazırladığı yazılı savunmayı okuduktan sonra mahkeme heyetine sundu. Yapılan savunmaların ardından iddia makamı bir önceki duruşmada mahkemeye sunduğu mütalaasını yineleyerek, sanık Baydemir'in yaptığı konuşmanın ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceğini belirtti ve sanığın TCK'nın 215. maddesinde yer alan ''Suçu ve suçluyu övme'' suçundan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep etti.
     Mahkeme heyeti, verdiği kısa bir aranın ardından kararı açıkladı. Mahkeme, sanık Baydemir'in TCK'nın ''suçu ve suçluyu övme'' suçunu kapsayan 215. maddesi uyarınca 2 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.
     Sanığın yargılama esnasındaki davranışlarını dikkate alarak cezayı 1 ay 20 güne indiren mahkeme, daha sonra bu cezayı da 1.500 YTL para cezasına çevirdi.
     Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir hakkında açılanan bu dava, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca DTP'nin ''temelli kapatılması'' istemiyle açılan davanın iddianamesinde de geniş yer almıştı.
     İddianamede, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in olaylar esnasında, öldürülen terör örgütü mensuplarına sahip çıkan, isyan biçiminde değerlendirilebilecek olayları yaratan kişilere cesaret verici ve yaptıklarını onaylar mahiyetteki ifadeler sarf ettiği kaydedilmişti.

Bu haber 382 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,876 µs