En Sıcak Konular

''ENDİŞEYE KAPILMAYA GEREK YOK''

17 Nisan 2008 13:35 tsi
''ENDİŞEYE KAPILMAYA GEREK YOK'' Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, TMO'ya 'sıfır gümrükle' pirinç ithalat yetkisi verdiklerini ve Türkiye'nin gerçekte ihtiyacı olmayan, spekülasyonlara karşı piyasayı rahatlatmak için pirinç getirileceğini söyledi.

ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, TMO'ya 'sıfır gümrükle' pirinç ithalat yetkisi verdiklerini ve Türkiye'nin gerçekte ihtiyacı olmayan, spekülasyonlara karşı piyasayı rahatlatmak için pirinç getirileceğini söyledi.
     Eker, "Spekülasyon ve fırsatçılık amacıyla fiyatları anormal derecede yükselten, elindeki malı piyasaya sürmeyen spekülatörlerin şu anda kullandıkları silah, onlara dönecek ve ellerinde patlayacak'' dedi.
     Eker, aldıkları bilgilere göre şu an Türkiye'de 120 bin ton pirinç olduğunu bildirdi. Bağlantısı yapılmış, malı millileşmiş, gümrüklerde veya limanlarda bekleyen 90 bin ton civarında daha ürün olduğunu, böylece 210 bin ürün bulunduğunu, bu miktarın alınan kontrol belgesiyle örtüştüğünü belirten Eker, ''Arzla ilgi sorun yok. Yeteri kadar ürün var. Sorun şu; Türkiye'de ellerinde pirinç veya çeltik bulunan bazı firmalar bunu piyasaya sürmüyor. Dünyadaki gelişmelerden de faydalanarak 'acaba fiyat daha da yükselir mi' diye bekliyor. Ürünü piyasaya sürmekte bir sıkıntı var, piyasaya sürmüyorlar. Dünyadaki bazı ülkelerde alınan kararlarla birleştiği zaman bu endişe duygusu oluşturuyor. Bu da perakende fiyatlara yansıyor" diye konuştu.
     Eker, Türkiye'de en çok tüketilen pirincin ''Osmancık'' çeşidi olduğunu, zannedildiği gibi baldo olmadığını anlattı. Yüzde 70-80 oranında Osmancık çeşidinin tüketildiğini kaydeden Eker, Türkiye'nin çeşitli illerindeki pirinç fiyatlarının artışı konusunda şunları söyledi:
     ''Samsun'da yüzde 50, Trabzon'da yüzde 52, Kırklareli'nde yüzde 65, Erzurum'da yüzde 50, Afyon'da yüzde 47, Kayseri'de yüzde 60, Bandırma'da yüzde 30, Gaziantep'te yüzde 100'ü geçmiş durumda. Osmancık çeşidinde Türkiye'de fiyat artışı ortalama yüzde 58. Neye göre, fiyatlar 7-13 Nisan tarihleri arasında 3,60 YTL, 1-6 Nisan arasında 3 YTL, 24-31 Mart arasında 2,70, 17-23 Mart arasında 2,30. Sonuçta 2,30 YTL'den 3,60 YTL'ye çıkmış. Bu ortalama yüzde 58'e tekabül ediyor. Bazen çok uç fiyatlar piyasada telaffuz ediliyor. Bu ortalamayı yansıtmıyor.
     Ankara'da bu artış biraz daha fazla. Ankara'da Osmancık pirincinde hasat dönemine göre yüzde 106 artış var. Ankara'da hasat dönemine göre bulgurda yüzde 20, baldo pirinçte yüzde 80 artış var.''
     Türkiye'de şu anda hasat sezonunun açılışına yani Ağustos ayı sonuna ulaştıracak kadar ellerinde ve piyasada pirinç olduğunu vurgulayan bakan Eker, ''Bu konuda hiç endişe edilmesin, panik havasına girilmesin, endişeye kapılmaya gerek yok. Sadece raftaki fiyatlarda maalesef artış var. Problem burada. Onun da yakında makul düzeye yakında ineceğini umut ediyorum. İnmesi için gerekli tedbirleri alıyoruz" şeklinde konuştu.

Bu haber 368 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,735 µs