En Sıcak Konular

301. MADDE TBMM AB UYUM KOMİSYONUNDA

16 Nisan 2008 18:06 tsi
301. MADDE TBMM AB UYUM KOMİSYONUNDA TCK'nın 301 ile 305. maddelerinde değişiklik öngören kanun teklifi, TBMM AB Uyum Komisyonunda görüşülmeye başlandı.

ANKARA - TCK'nın 301 ile 305. maddelerinde değişiklik öngören kanun teklifi, TBMM AB Uyum Komisyonunda görüşülmeye başlandı.
     Komisyon Başkanı Yaşar Yakış, milletvekillerinin talebi üzerine, toplantının basına açık olarak yapılıp yapılmayacağı konusunu gündeme getirdi.
     Komisyon Başkanı Yakış'ın yaptığı oylamada 7'ye karşı 9 oyla görsel basının görüntü aldıktan sonra Komisyondan çıkması, yazılı basının toplantıyı izlemesi kararlaştırıldı.
     CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu, Hükümetin önem verdiği bir konu hakkındaki düzenlemenin tasarı olarak getirileceğini beklediklerini ancak, düzenlemenin teklif olarak geldiğini söyledi.
     Teklif sahibi AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak, düzenlemenin tasarı yerine teklif olarak gelmesinin, ''Sürpriz olmadığını'' ifade ederek, daha önce Genel Kurulda konuyla ilgili kanun teklifi hazırlığı yaptığına ilişkin sözleri bulunduğunu söyledi.
     Kanun teklifi veya tasarının yasalaşması için izlenen usulde bir fark bulunmadığını belirten Kaynak, Türkiye'de 301. maddenin uygulamasından kaynaklanan çeşitli aksaklıkların önlenmesi amacıyla teklif verdiğini bildirdi.
     Kaynak, ifade özgürlüğünün, demokratik toplumun gelişmesinin temel koşulu olduğunu belirterek, bu özgürlüğün sınırsız olamayacağını vurguladı.
     Adalet Bakanlığı Kanunlar Müdürü Niyazi Güney de 301. maddenin uygulanmasında Yargıtayın içtihatları bulunduğunu, bu içtihatlarda, ''Türklük'' ibaresinin, ''Türk Milleti'' olarak algılandığını belirterek, bu doğrultuda değiştirilmesinin uygun olduğunu düşündüklerini söyledi.
     MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır, ''Türklük'' ifadesinin Anayasada yer aldığını belirterek, ''Türklük ibaresi Anayasadan çıkarılmadığı müddetçe ceza kanunlarından çıkarılamaz. Anayasanın temel niteliğini hedef alanları koruyan bir yasa çıkarılmaya çalışılıyor'' dedi.
     Cumhurbaşkanının sorumsuzluğu bulunduğunu, Adalet Bakanının ise Yüce Divana karşı sorumlu bulunduğunu anlatan Çakır, kovuşturma açma izninin Adalet Bakanına bırakılması gerektiğini savundu.
     MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Suphi Aktan, 301. madde ile 305. madde arasında bir ilişki bulunmadığını ileri sürerek, şunları söyledi:
     ''305. madde, kovuşturma iznini Cumhurbaşkanına vermek üzere değiştiriliyor. 305. maddede 301'e ilişkin atıfta bulunulmuyor. 305. madde, 'Temel milli yararlara karşı fiillerde bulunmak maksadıyla veya bu nedenle, yabancı kişi veya kuruluşlardan doğrudan doğruya veya dolaylı olarak kendisi veya başkası için maddi yarar sağlayanlara' diye devam ediyor. Buradaki temel milli yararlar deyimi tanımında, Cumhuriyetin Anayasada belirtilen temel nitelikleri yer alıyor. Cumhuriyetin temel niteliklerini saymaya gerek yok, birisi laiklik. Laiklikle ilişkisi bulunan bir konunun kovuşturma izni yetkisi Cumhurbaşkanına veriliyor.''
     MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, yapılacak düzenlemenin tüm sorumluluğunun Hükümete ait olacağını belirterek, ''Türkiye'de ciddi huzursuzluk, etnik kargaşa yaratacak bir yasadır. AB'nin öyle normları var ki hiç itibar edilmiyor. Önce kendilerinin ne olduğunu tarif etsinler, sonra bizden talep etsinler'' dedi.
     TBMM AB Uyum Komisyonunda, teklifin görüşmelerine devam ediliyor.


Bu haber 426 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,129 µs