En Sıcak Konular

BABACAN: 301. MADDEYLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİK GELECEK HAFTA

15 Nisan 2008 17:34 tsi
 BABACAN: 301. MADDEYLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİK GELECEK HAFTA Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türk Ceza Kanununun (TCK) 301. maddesine ilişkin değişikliğin gelecek hafta tamamlanabileceğini söyledi.

ANKARA - Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türk Ceza Kanununun (TCK) 301. maddesine ilişkin değişikliğin gelecek hafta tamamlanabileceğini söyledi.
     İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband'in davetlisi olarak Londra'ya resmi ziyarette bulunan Babacan, Financial Times gazetesine verdiği demeçte, "Türkiye'nin son 1-1,5 yılda reformlar konusunda yavaşladığı, AB ile ilgili reformları daha az ciddiye aldığı gibi" birçok konuşma olduğunu ve bunun en önemli nedeninin muhtemelen TCK'nın 301. maddesinden kaynaklandığını kaydetti. Babacan şöyle konuştu:
     "Belki duymuşsunuzdur... Siz soruyu sormadan söyleyeyim: Bu madde aslında yeni Ceza Kanununun bir maddesi... Dolayısıyla bu madde eskidir, on yıllardır bulunan yasalardan biri değildir. Bu madde AB ile ilişkili reformlar çerçevesinde ortaya konan yeni Ceza Kanunumuzun bir maddesidir. Bu maddenin uygulanmasına bakalım. Türkiye'deki özgürlük anlayışı ruhuna uymayan birçok şey oluyor, özellikle de ifade özgürlüğünde...
     Türkiye'de birçok tartışma oldu ve bu madde önemli bir işaret haline geldi; öyle ki, TCK'nın 301. maddesi değişmezse bu, Türkiye'deki reformların durduğu, değişirse reformların devam ettiği yönünde bir algılayış oluştu."
     Babacan, TCK'nın 301. maddesine ilişkin taslağın geçen hafta Meclis'e gönderildiğini, bu hafta Meclis Adalet Komisyonunda taslağın ele alınacağını ve gelecek hafta değişikliğin tamamlanabileceğini söyledi.
     Reformların yapılmasının yanı sıra uygulanmasının önemine de dikkati çeken Babacan, "Hala aynı polislere, aynı yargıçlara sahibiz. Yeni yasaları uygulamak içinse, zihinsel bir dönüşümden geçmek zorundayız. İnsanların yeni bir düşünce tarzını benimsemeleri lazım. Bu da bir gecede olacak bir şey değil. Bir düzenleme sürecine ihtiyaç var. Bence 301. maddedeki sorun şu: Bazı üye ülkelerin Ceza Kanunlarında da benzer maddeler var, maddeyi yorumlama ve uygulama şekilleri, Türkiye'dekinden tamamen farklı..."
     Babacan gazetenin, "301. maddeyi kaldırmak daha kolay olmaz mı? Bu maddeyi kaldıracak yetkiniz yok mu" yönündeki sorusuna ise şu yanıtı verdi:
     "Konu hassas bir konu. Konu Türk milletine, Türk kurumlarına vs. hakaretle ilgili. Tamamen yasayı ortadan kaldırmak kolay değil, dolayısıyla gerekli düzenlemeyi yapıyoruz. Dolayısıyla çok açık ve ciddi bir hakaret içerirse cezası olacak. Hakaretin her ülkede sonuçları vardır ve özgürlükler insanları başkalarına hakarete yönlendirmez."


Bu haber 430 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,667 µs