En Sıcak Konular

BABACAN: REFORMLAR LAİKLİĞİ GÜÇLENDİRMEYE YÖNELİK

14 Nisan 2008 22:48 tsi
 BABACAN: REFORMLAR LAİKLİĞİ GÜÇLENDİRMEYE YÖNELİK Dışişleri Bakanı Ali Babacan, AK Parti Hükümetinin attığı adımlar ve yaptığı reformların laiklikten geri adım atmaya, laiklik ilkesini zayıflatmaya değil, daha da güçlendirmeye yönelik olduğunu söyledi.

LONDRA - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, AK Parti Hükümetinin attığı adımlar ve yaptığı reformların laiklikten geri adım atmaya, laiklik ilkesini zayıflatmaya değil, daha da güçlendirmeye yönelik olduğunu söyledi.
     İngiltere'nin ünlü düşünce Kuruluşu Kraliyet Silahlı Kuvvetler Enstitüsü'nde (RUSI) bir konferans veren Dışişleri Bakanı Ali Babacan, soru-yanıt bölümünde,AB'ye üyelik süreci ve reformlarla ilgili bir soruyu yanıtlarken, Türkiye'de reformların adım adım sürdürdüğünü, demokratik haklar, temel özgürlükler ve hukukun işlemesi için pek çok şeyin yapıldığını, yapılmaya da devam edileceğini söyledi.
     Halen kapsamlı bir anayasa değişikliği üzerinde çalışmaların sürdüğüne işaret eden Babacan, reformları AB istediği için değil, Türk halkı hak ettiği ve Türkiye en iyiyi hedeflediği için yaptıklarını anlattı.
     Dışişleri Bakanı Babacan Türkiye'deki demokratik sürece muhtemel müdahaleler konusundaki bir soru üzerine, "Geçen yıl demokrasiye bazı tehditler söz konusu oldu. Ama büyük bir sınavdan geçtik, seçimler yapıldı, bu sınavdan da başarıyla geçtik. Bu yıl da yeni bir sınavla karşı karşıya olduğumuz anlaşılıyor. Eğer bir ülkede özgür tartışma ortamı ve açık bir sistem varsa, aklıselim, makul düşünce ve akıl her zaman kazanır" diye konuştu.
     2008 yılının Türk hükümeti için reformların gerçekleştirilmesi açısından tam bir çalışma yılı olduğunu belirten Babacan, kapatma davasının bu süreci etkileyip etkilemeyeceği sorusunu da şöyle yanıtladı:
     "Birbirine paralel üç ayaktan oluşan bir süreçten söz edebiliriz. Birinci ayağında mahkemeye savunmamızı hazırlamak var. İkinci olarak anayasal değişiklikler yaparak sistemi AB standartlarına getirme çabamızı sürdürüyoruz. Sonuncusu ise AB uyum reformlarını sürdürüyoruz. Son olayların dikkatimizi bu çabalardan kaydırmasına ve reformları rayından çıkarmasına izin vermeyeceğiz."
     Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın devleti demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak tanımladığını belirten ve bunun anayasanın değiştirilemez hükmü olduğuna dikkat çeken Babacan, sözlerine şöyle devam etti:
     "Bunları değiştirmeye kimsenin zaten niyeti yok. Biz laikliği din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması Olarak algılıyoruz. Dinin kuralları, devletin işleyişini etkilememelidir. Ama laiklik aynı zamanda din özgürlüğüdür. Türkiye'de bizim yaptığımız zinanın suç olmaktan çıkarılması, idamın kaldırılması, kadına eşitlik gibi reformlar laiklikten geri adım atmaya, onu zayıflatmaya değil, daha da güçlendirmeye yöneliktir."
     Babacan bir soru üzerine de Türkiye'de Siyasi Partiler Kanunu'nun eksikleri bulunduğunu, daha iyisinin yapılabileceğini, ancak AB ülkelerinin çoğunda da birbirinden farklı sistemlerin uygulandığını söyledi.
     Babacan, AK Partiye yönelik kapatma davasına nasıl hazırlandıkları ve davadan nasıl bir sonuç bekledikleri sorusunu da bir grup avukatın Anayasa Mahkemesinde savunma yapmak için hazırlandıklarını belirterek yanıtladı.
     Bir konuk da Bakan Babacan'a terör örgütü PKK ile mücadele ve sınır ötesi operasyonlar konusunda soru yöneltti. Bakan Babacan, parlamentonun, hükümete, hükümetin de silahlı kuvvetlere, gerekli olduğunda Kuzey Irak'a operasyon yetkisi verdiğini hatırlattı ve "Gerek duyulduğunda TSK gereğini yerine getirir. Bütün seçenekler masada. Bu tek bir vaka değil, bir süreçtir" dedi.
     Babacan Türkiye'nin PKK ile mücadele konusunda AB ülkelerinden yeterince destek alıp almadığı sorusu üzerine de söz konusu ülkelerin gerekli siyasi desteği sağladıklarını ancak diğer yandan, terör örgütünün bazı AB ülkelerinde faaliyetlerini sürdürdüğünü hatırlattı. "Vakıf, dernek, medya kuruluşu gibi kisveler altında finansal destek alıyorlar" diyen bakan Babacan, AB ülkelerine özgürlüklerin kullanımıyla teröre desteği karıştırmamaları uyarısında bulundu.


Bu haber 441 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,088 µs