En Sıcak Konular

HAFTA HİSSE SENETLERİ ORTALAMA %1,49 DEĞER KAZANDI

12 Nisan 2008 15:15 tsi
HAFTA HİSSE SENETLERİ ORTALAMA %1,49 DEĞER KAZANDI İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören hisse senetleri geçen hafta ortalama yüzde 1,49 oranında değer kazandı.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören hisse senetleri geçen hafta ortalama yüzde 1,49 oranında değer kazandı.

Dünya borsalarında Perşembe günü ABD borsalarının öncülüğünde başlayan güçlü toparlanmanın, General Electric'in olumsuz kar rakamları üzerine yerini tekrar ciddi bir düşüşe bıraktığı gözlendi. Dış piyasalara nispeten daha iyimser bir görünüm sergileyen İMKB'de de son gün satış baskısı arttı.

Uluslararası piyasalarda önceki haftalara oranla volatilitesi daha düşük seanslar izlendi. Tüm finans sektörünün gözünün ABD piyasalarında olması nedeniyle gelen ekonomik data ve açıklamalar piyasaların yön bulmasında oldukça etkili olmaya devam etti.

Önceki hafta kredi dercelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin görünümünü durağandan negatife çevirmesi başlangıçta olumsuz etki yapsada daha sonrasında hızlı bir toparlanma sürecine girildi. Bu olumlu hava haftanın son gününde ABD de açıklanan General Electric'in karının beklentilerin altında gelmesi ile bozuldu. Bu haberin Avrupa piyasalarında da olumsuz etkisi oldukça yoğun hissedildi.

Hisse senetleri haftaya ortalama yüzde 2,21'lik artışla başladı. Salı gününü yüzde 0,25'lik düşüşle beklemede geçiren Borsa, Çarşamba günü ortalama yüzde 1,73'lük yüselişin ardından son iki günü kayıpla kapattı. Hisse senetleri Perşembe günü ortalama yüzde 1,87, Cuma günü de ortalama yüzde 0,28 geriledi.

Uzmanlar, önümüzdeki hafta da ABD'nin önde gelen banka bilançolarının açıklanacağını hatırlatarak, buradan gelecek haberlere göre piyasaların yön bulmaya çalışacağını savunuyor.

Beklentilerden daha iyi karlar gelirse Dow Jones'un kritik seviyesi olan 12.640'ın üzerinde kapanışlar gerçekleştirebileceğine işaret eden uzmanlar, bu seviyenin, 11 Ekim 2007'de başlayan düşüş trendinin sonlanarak yerini kısa vadeli çıkış trendine bırakması açısında oldukça önemli göründüğünü, şayet bu seviye geçilemezse piyasalarda satış baskısının artacağını ve toparlanma sürecinin uzun vadeye yayılacağını ifade ediyor.

Borsa, haftayı artışla tamamladı. İMKB Tahvil ve Bono Piyasası'ndaki oranlarda iniş çıkışlı bir seyir gözlendi. YTL karşısında tüm para birimleri değer kazandı. Altın fiyatları da haftayı artışla tamamladı. Mevduat faizlerinin ortalamalarında herhangi bir değişim olmadı.

İMKB Ulusal-100 Endeksi, hafta boyunca 617,40 puan artışla 41.362,71 puandan 41.980,11 puana çıktı. Hisse senetlerindeki haftalık ortalama artış yüzde 1,49 olarak gerçekleşti.

Borsada geçen hafta işlem gören 331 hisse senedinden 241'i değer kazanırken, 57 hisse senedi değer yitirdi, 33 hisse senedinin değeri de değişmedi.

Geçen hafta YTL karşısında tüm döviz türleri değer kazandı. İstanbul serbest döviz piyasasında alınıp satılan ABD Doları Yeni Türk Lirası karşısında bir önceki hafta sonuna göre yüzde 0,85, avro yüzde 1,62 artış kaydetti.

Kapalıçarşı'da alınıp satılan 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı haftalık bazda yüzde 2,92, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 2,77 arttı.

Yatırım fonlarına katılma belgeleri önceki hafta sonuna göre ortalama yüzde 0,50 oranında değer kazandı.

Hazine, 7 Nisan Pazartesi günü 12 ay (364 gün) vadeli YTL cinsinden iskontolu tahvil ihalesi, 8 Nisan günü de, 21 ay (644 gün) vadeli YTL cinsi iskontolu tahvil ve 5 yıl (1820 gün) vadeli YTL cinsi değişken kuponlu tahvil ihaleleri düzenledi.

İMKB Tahvil ve Bono Piyasası'nda oluşan ağırlıklı ortalamalar üzerinden yapılan hesaplamalara göre, çeşitli vadelerdeki kağıtların haftalık net getirileri yüzde 0,27 ile yüzde 0,33 arasında gerçekleşti.

 



Bu haber 421 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,629 µs