En Sıcak Konular

50. ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE YAHYA KEMAL

12 Nisan 2008 16:45 tsi
50. ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE YAHYA KEMAL Prof. Dr. Sadık Tural, Yahya Kemal’in ’’şiiri olmaksızın hayat hikayesini, hayat hikayesi olmaksızın şiirini anlamak mümkün olmayan tek şahsiyet’’ olduğunu söyledi.

ANKARA- Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural, Yahya Kemal’in ’’şiiri olmaksızın hayat hikayesini, hayat hikayesi olmaksızın şiirini anlamak mümkün olmayan tek şahsiyet’’ olduğunu söyledi.

Altındağ Belediyesince, Yunus Emre Kültür Merkezinde ’’50. Ölüm Yıldönümünde Yahya Kemal ve Şiir Dili’’ konulu söyleşi düzenlendi.

Söyleşiye konuşmacı olarak katılan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural, Yahya Kemal’in güçlü bir şair olduğunu ifade etti.

Tural, ’’Pek az kimsenin hayatı ile mesleği arasında mutlak ilişki vardır. Şairliği bir hayat tarzı olarak seçmiş ve onu artık hayat hikayesinin ayrılmaz parçası haline getirmiş birçok şair vardır. Ama Yahya Kemal, şiiri olmaksızın hayat hikayesini, hayat hikayesi olmaksızın şiirini anlamak mümkün olmayan tek şahsiyettir’’ diye konuştu.

Yahya Kemal’in edebi bir şahsiyet olduğunu dile getiren Tural, bu şekilde şahsiyet olarak kalmamın çok zor olduğunu söyledi.

Şairin İstanbullular tarafından çok sevildiğini, kitabı henüz çıkmamışken halkın büyük kesimi tarafından tanındığını belirten Tural, Yahya Kemal’in şiirlerinden mısralar okuyarak, hayat hikayesini anlattı.

’’Türkiye’de belli çizginin üstünde bin şair varsa, o bin şairden son 200 yıl içerisinde yalnızca şair gibi yaşamış biri vardır. O da Yahya Kemal’dir’’ diyen Tural, şairin şiirlerinin inceden inceye düşünülmüş yüksek bir mimari olduğunu ifade etti.



Bu haber 497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,008 µs