En Sıcak Konular

ERDOĞAN: YÜK OLMAYA DEĞİL, YÜK ALMAYA GELİYORUZ

11 Nisan 2008 14:33 tsi
ERDOĞAN: YÜK OLMAYA DEĞİL, YÜK ALMAYA GELİYORUZ Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin AB'ye yük olmaya değil, AB'den yük almaya geldiğini söyledi.

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin AB'ye yük olmaya değil, AB'den yük almaya geldiğini söyledi.
     Başbakan Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK) 24. Toplantısı'nda, Türkiye'nin AB'ye katılım konusunda en ufak bir tereddütünün, çekincesinin, soru işaretinin olmadığını belirterek, "Sürecin ivme kaybettiği reformların hız kestiği yönündeki eleştirilere asla katılmıyorum. Türkiye bütün engellemelere, motivasyon kırıcı tüm girişimlere rağmen aynı kararlılıkla, aynı heyecanla yoluna devam ediyor. Buna paralel olarak AB tarafında da birçok gelişmeler yaşandı. 'İmtiyazlı' ortaklık kavramı çeşitli vesilelerle gündeme getirildi. Halbuki AB müktesebatı içinde 'imtiyazlı ortaklık' diye bir ifade yok. Bu, oyun içerisinde kural değiştirmek demektir ve bunun, ne yazık ki iki ülke başını çekti'' diye konuştu.
     Başbakan Erdoğan, ''bu gelişmelerin kafaları karıştırırken Türk halkının da AB'ye yönelik kanaatlerini olumsuz etkilemeye başladığını'' ifade etti.
     11 Aralık 2006 tarihinde AB Genel İşler Konseyi'nde bir araya gelen Dışişleri Bakanlarının ''8 başlıkta müzakerelerin askıya alınmasını'' öngören tavsiye kararını kabul ettiğini ve 15 Aralık zirvesinde de bu kararın aynen onaylandığını hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi:
     ''Benim halkımın bunu kabul etmesi mümkün değildir. Sürekli olarak Türkiye Avrupalı mıdır, değil midir? Hangi noktada bunu söylüyorsunuz. Eğer coğrafi noktada söylüyorsanız Türkiye Avrupalıdır... Ama aynı zamanda da Asyalıdır. Türkiye'nin bu iki özelliği var. Boğaz'dan geçtiğinizde bir tarafı Asya bir taraf Avrupa. Bu aslında bir zenginliğidir Türkiye'nin, hele hele İstanbul...''
     Türkiye'nin bugün AB içindeki ülkelerin ciddi bir kısmının, en az 10 tane ülkesinin çok önünde olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, '2013'e kadar müktesebata uyum programında yer alan tüm yasal düzenlemeleri tamamlamayı öngörüyoruz'' dedi.
     Recep Tayyip Erdoğan, aylardır, hatta yıllardır gündemde olan Türk Ceza Kanunun 301. maddesini değiştirme çalışmalarının da başladığını anımsatarak, mevcut TCK'da 301. maddenin düzenlendiğini, fakat Türkiye'deki bazı olaylar, bazı Avrupalı dostlardan 301'in değişmesi, hatta bazılarından kaldırılması noktasında telkinler geldiğini söyledi.
     Başbakan Erdoğan, kendilerinin de bu maddenin kalkmasının mümkün olmayacağını, bunun için konsensüs gerektiğini, AB üyesi ülkelerde de benzer maddeler bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     ''Biz de yeni hazırlığı yaptık. Bu hazırlık da fevkalade bir gelişme olmadığı takdirde, Sosyal Güvenlik Yasasından sonra Meclis gündemine gelecek. Şu anda teklifi Meclis'e gönderdik. Fakat ilginç olan şu anda Meclis Başkanlığına vekalet eden Başkanvekili, bunu komisyona havale etmedi. Meclis Başkanımız yurt dışından döner dönmez bunu komisyona havale edecek. Halbuki biz zamanla yarışıyoruz. İstiyoruz ki bir an önce bunu değiştirelim. Burada da böyle bir zaman kaybı var. Zaten bir maddelik olan 301'i süratle çıkaracağız.''
     Erdoğan, temel hak ve özgürlükleri genişletecek kapsamlı bir Anayasa değişikliği hazırlıklarının sürdüğünü, Güney Doğu Anadolu Projesi eylem planı hazırlıklarının son aşamaya geldiğini, ulusal programı güncelleştirme çalışmalarının başladığını ifade ederek, tüm bu gelişmeler ve yapılanlar ışığında vicdan sahibi herkesin hükümetin AB kararlılığını değerlendirmesi gerektiğini söyledi.


Bu haber 365 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,326 µs