En Sıcak Konular

BARROSO: KARAR HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜYLE UYUMLU OLMALI

10 Nisan 2008 19:12 tsi
BARROSO: KARAR HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜYLE UYUMLU OLMALI Resmi ziyaret için Ankara'da bulunan Barroso ve beraberindeki heyet, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya geldi. Erdoğan ve Barroso, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

ANKARA - AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AK Parti'nin kapatılma davası sürecine ilişkin olarak Anayasa Mahkemesinin kararlarına tam saygı gösterdiklerini belirterek, kararının hukukun üstünlüğüyle uyumlu olmasını beklediklerini söyledi.
     Resmi ziyaret için Ankara'da bulunan Barroso ve beraberindeki heyet, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya geldi. Erdoğan ve Barroso, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
     Yaptığı görüşmelerin "dostane ve yapıcı bir atmosferde" gerçekleştiğini kaydeden Barroso, ziyaretinin ilk amacının Türkiye'deki reformları teşvik etmek olduğunu, ancak "Türkiye'yi dinlemeye ve daha iyi anlamaya geldiğini" belirtti.
     "Türkiye'nin AB üyeliğinin hem Türkiye'nin hem de AB'nin hedefi olduğunu" kaydeden Barroso, Ankara'yı reformların devamı için cesaretlendirmek istediklerini ifade etti.
     Barroso, "AB Komisyonu adına bir güven mesajını paylaşmak istiyorum. Ortak geleceğimize karşı çok büyük bir güven duymaktayız" diye konuştu.
     AK Parti'nin kapatılması ve laikliğe ilişkin sorular üzerine Barroso, şu aşamada Anayasa Mahkemesinde görülmekte olan davayla ilgili yorum yapamayacağını söyledi.
     Türkiye'nin bir aday ülke olduğunu ve AB ile ortak bir süreçten geçtiğini ifade eden Barroso, bu çerçevede AB'nin böylesine önemli bir konuya kayıtsız kalamayacağını belirtti. Barroso, "Anayasa Mahkemesinin kararlarına tam saygı göstermekteyiz" derken, Anayasa Mahkemesinin kararının hukukun üstünlüğü ve Avrupa standartlarına uyumlu olmasını beklediklerini kaydetti. Karardan dolayı şaşırdığını da yineleyen Barroso, bunu istikrarlı bir ülkede görülmesinin alışageldik olmadığını kaydetti.
     "Laiklik bir din değildir" şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Barroso, AB standartları açısından laikliğin değişik çeşitleri olduğunun görüldüğünü, ancak kamu kurumlarıyla dinin temel bir ayrımı olması gerektiğini vurguladı.
     AB'ye göre her bireyin, dini açıdan farklı yaklaşımları olabileceğini ancak AB'nin devletin tüm yaklaşımlara saygı gösterilmesi, belli özgürlüklerin sağlanması gerektiği görüşünde olduğunu kaydetti.
     Barroso, bireysel haklara saygıyla iyi niyetin sağlanacağını da belirterek, ancak kamu ile dinin ayrılması gerektiğini yineledi.
     AB Komisyonu Başkanı Barroso, TCK'nın 301. maddesinde öngörülen değişiklikle ilgili AB'nin tutumunun sorulması üzerineyse şöyle konuştu:
     "İfade özgürlüğünün, basın özgürlüğü altını çizmek istiyorum, bu toplumlar için temel değerdir."
     Tasarı için şu anda bir açıklama yapmasının mümkün olmadığını, tasarının parlamentoya gelme aşamasında olduğunu ve bunun önemli ve doğru yönde atılmış bir adım olduğunu düşündüklerini sözlerine ekledi.

BARROSO: TÜRKİYE REFORMLARA ODAKLANMALI

      AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, ''Türkiye'nin reformlara odaklanması gerekir, müzakere sürecinde en iyi garantiyi bu yolla alacaktır'' dedi.
     TBMM Genel Kuruluna hitaben yaptığı konuşmada, teröre karşı mücadelesinde Türkiye'nin yanında durduklarını vurgulayan Barroso, "PKK Kongragel, herhangi bir şüphe olmaksızın, terör örgütüdür. Ve AB'nin terör örgütleri listesinde yer almaktadır. Bu konuda herhangi bir yanlış anlaşılma yoktur. Bizler teröre karşı ortak mücadelemize devam etmeliyiz. Artan bir şekilde devam edeceğiz" diye konuştu.
     Barroso, Güneydoğu'daki sorunların çözümünün, kapsamlı bir strateji çerçevesinde gerçekleştirilebileceğine inandıklarını dile getirerek, bu çabaların, bölge içerisinde sosyo-ekonomik gelişmelerle desteklenmesi gerektiğini düşündüklerini belirtti. Barroso, Kürt kökenli Türk vatandaşlarının kültürel ve siyasi haklarının da sağlanarak desteklenebileceğini söyledi. Hükümetin, bu konuda bir plan üzerinde çalıştığına işaret eden Barroso, bu konunun detaylarını en kısa sürede duyabileceklerini umut ettiklerini ifade etti.
     Jose Manuel Barroso, Türkiye'nin, 3 Ekim 2005'te AB ile katılım müzakerelerine başladığını anımsatarak, ''Ama her müzakerede olduğu gibi neticenin önceden garanti edilmesi mümkün değildir. İlişkimiz, Avrupa Topluluğunun kurulduğu dönemden bu yana sürekli olarak istikrarlı bir şekilde derinleşmeye devam etmektedir. Şu anda da katılım müzakereleriyle devam etmektedir'' dedi.
     Barroso, "Türkiye, laik, demokratik bir cumhuriyet olduğunu göstererek, Avrupa'ya gayet iyi entegre olmuş, baskın bir şekilde nüfusu Müslüman bir ülke olarak, özellikle dünya üzerindeki kökten dinci eğilimlere çok güçlü bir alternatif sunmaktadır. Türkiye, görüyoruz ki medeniyetler ile dinler arasındaki diyaloğu geliştirilmesi açısından çok önemli bir değer taşımaktadır'' diye konuştu.
     Barroso, TBMM'de CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve DTP Grup Başkanı Ahmet Türk ile de ayrı ayrı bir araya geldi.



Bu haber 379 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,531 µs