En Sıcak Konular

BAYKAL: KİMSENİN ETNİK KİMLİĞİ DEVLETE KARŞI TEHDİT UNSURU DEĞİLDİR

9 Nisan 2008 16:30 tsi
 BAYKAL: KİMSENİN ETNİK KİMLİĞİ DEVLETE KARŞI TEHDİT UNSURU DEĞİLDİR CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin tek bir ırkı vardır; o da insan ırkıdır. Kimsenin etnik kimliği devlete karşı tehdit unsuru değildir'' dedi.

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya başkanlığındaki sivil toplum örgütlerinin temsilcilerini kabulünde, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin tek bir ırkı vardır; o da insan ırkıdır. Kimsenin etnik kimliği devlete karşı tehdit unsuru değildir'' dedi.
     CHP Genel Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, dün CHP Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu ile CHP MYK üyesi Mesut Değer'in de katılımıyla yapılan ve 2 saatten fazla süren basına kapalı toplantıda, Baykal'ın sivil toplum örgütü temsilcilerinin sorunlarla ilgili açıklamalarını ve önerilerini dinlediği bildirildi.
     Toplantının bazı gazetelerde eksik ve hatalı değerlendirmelerle yer aldığı kaydedilen açıklamada, Baykal'ın toplantıdaki değerlendirmelerine yer verildi.
     Açıklamaya göre Baykal, ''Ben 1989'da ve daha öncesinde, ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne, oradaki insanlarımıza, ülkemizin tüm diğer bölgelerindeki Kürt kökenli yurttaşlarımıza ne kadar sıcak bakıyorsam, şimdi de aynı duygular içindeyim, aynı sorumluluğu taşıyorum'' diyerek, terörle mücadele konusundaki duyarlılıkları nedeniyle son dönemlerde bu konuda zaman zaman yanlış anlaşıldıklarını, bazılarının da kendilerini yanlış veya eksik anladığını söyledi.
     ''1989'da Kürt Raporu ile DGM soruşturmasını göze alarak, devleti kimsenin etnik kökenine karışmamaya çağırmış parti'' olduklarını ifade eden Baykal, ancak devletin görevinin kimseyi etnik kökenler temelinde duyarlılıkları, etnisite farklılıklarını güçlendirmeye yönelik teşvik etmek de olmadığını söyledi. Kişisel kültürel hakların, kamusal alanın değil, özel alanın olgusu olduğuna işaret eden Baykal, şunları kaydetti:
     ''Türkiye Cumhuriyeti'nin tek bir ırkı vardır; o da insan ırkıdır. Kimsenin etnik kimliği devlete karşı tehdit unsuru değildir. Hepimizin amacı, kendi kimliklerimizle, inançlarımızla tam bir eşitlik anlayışı içinde bir ve beraber yaşamaktır.
     Devlet etnik kördür. Devlete göre sadece yurttaş vardır. Devlet karşısında herkes eşittir. Devlette dini, ırkı, mezhebi ne olursa olsun yurttaş vardır. Devletin kimseyi asimile etmeye hakkı yoktur.
     Etnik kökeni ne olursa olsun, herkes Türkiye Cumhuriyeti'nin eşit vatandaşıdır. Kimsenin kimliği diğerinin altında değildir. Farklılıklar birbirimizi karşı karşıya getirmemelidir. Kimse kendi kimliğini diğerine empoze etmemelidir. Kimsenin ırkı ve kökeni diğerinden üstün değildir. Sülalemiz, aşiret ve kabilemiz olabilir, etnik kökenimiz olabilir ama bu bizi karşı karşıya getirmeye sebep olmamalıdır.''

Bu haber 439 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,370 µs