En Sıcak Konular

SEÇİM KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİĞE DAVA

8 Nisan 2008 14:55 tsi
 SEÇİM KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİĞE DAVA CHP,5749 sayılı Kanun'un 94/A ve 94/B maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davanın dilekçesini Anayasa Mahkemesi'ne sundu.

ANKARA - CHP, 5749 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un yurt dışında yaşayan seçmenlerin ''mektup'' ile oy kullanmasını düzenleyen hükmünün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı.
     CHP Antalya Milletvekili Atila Emek ve Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, 5749 sayılı Kanun'un 94/A ve 94/B maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtıkları davanın dilekçesini Anayasa Mahkemesi'ne sundular.
     Emek, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, kanunun iptali istenen 94/A maddesinde, ''yurt dışında yaşayan seçmenlerin mektup, sandık, elektronik oylama veya gümrük kapılarında oy kullanma yöntemlerinden ancak biriyle oy verebileceklerinin'' düzenlendiğini belirterek, açtıkları iptal davasının konusunun sadece ''mektup ile oy kullanma yöntemini'' kapsadığını bildirdi.
     Bir ülkedeki seçimin demokratik kabul edilebilmesi için o seçimin bazı evrensel koşulları taşıması gerektiğini vurgulayan Emek, bunların serbest oy veya seçimlerin serbestliği ilkesi, eşitlik, gizlilik, genel oy, açık sayım ve döküm, dürüstlük ilkeleri olduğunu belirtti.
     İptali istenen maddenin getirdiği düzenlemeye göre yurt dışındaki seçmenin seçim tarihinden 75 gün önce başlayan bir süreç içerisinde kendisine mektupla zarf içinde gönderilen oy pusulasıyla oyunu kullanacağını anlatan Emek, ''Seçmenin tek başına ve toplum dışı bir yaşam sürdürdüğü var sayılamayacağından maddi ve manevi her türlü etkileşime açık olduğu kuşkusuzdur'' dedi.
     Mektupla oy kullanan seçmenin aile içi manevi baskı, çevre baskısı ve inanç baskısının göz ardı edilemeyeceğini savunan Emek, ayrıca hemşehrilik ve akrabalık ilişkileri, komşuluk ilişkisi, terör örgütlerinin baskıları gibi nedenlerle seçmenin özgür iradesinin baskı altına alınabileceğini öne sürdü.
     Atila Emek, ''Mektupla oy verme yöntemi uygun bir yöntem olmadığı gibi fiili, maddi ve manevi her türlü baskıya açık bir yöntemdir. Yine bu yöntemle yargı yönetim ve denetiminin ne ölçüde sağlanabileceği de tartışmaya açık bir konudur'' diye konuştu.
     Kanunun iptali istenen 94/B maddesi de yurt dışından mektupla oy kullanımının usullerini düzenliyor.


Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,452 µs