En Sıcak Konular

ALKOLDE YENİ VERGİ ARAYIŞI

8 Nisan 2008 10:49 tsi
ALKOLDE YENİ VERGİ ARAYIŞI TAPDK Başkanı Kazım Çalışkan, içki imalatında kullanılmayan alkolde vergisel düzenlemenin şart olduğunu ve bu konuda Maliye Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürütüldüğünü bildirdi.

ANKARA - Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Kazım Çalışkan, içki imalatında kullanılmayan alkolde vergisel düzenlemenin şart olduğunu ve bu konuda Maliye Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürütüldüğünü bildirdi.
     Çalışkan, ortak çalışmada daha çok, bandrollü satılmayan alkollü ürünler üzerindeki vergilemenin ele alındığını ifade etti.
     Türkiye'de etil alkolde üretim ve ithalat yapan 36, kullanıcı durumunda da 664 firma bulunduğunu belirten Çalışkan, söz konusu çalışma kapsamında, Avrupa ülkelerinde diğer alkollü ürünlerdeki vergi sisteminin masaya yatırıldığını kaydetti. Çalışkan, Avrupa'daki modelin Türkiye'ye ne kadar adapte edilebileceğinin araştırıldığını vurguladı.
     Avrupa ülkelerinde mutlak alkol cinsinden bir vergileme olduğuna dikkat çeken Çalışkan, şöyle devam etti:
     ''Diğer alkol tipleri için de farklı ürün tipine göre, farklı vergileme var. Mesela gıda ve çikolata üretiminde kullanılan etil alkol üzerinde herhangi bir vergi yok. Ama diğerleri için normal oranda vergi alınıyor. İçkiye paralel bir vergileme yapılıyor.
     Şimdi Türkiye'deki kaçakçılığın boyutunu da göz önünde bulundurarak, diğer alkol türlerini de içkiye paralel bir vergilemeye tabi tutarsak... Bizde değişim amaçlı alkol ithal edip, bunu içkiye dönüştürme olayı var. Mesela, sağlık sektöründe kullanılacak diye saf alkol ithal ediliyor, yüzde 100 saf alkol ithal ediyorsun. Saf alkolü getirdin, sağlık sektörüne satmış gibi gösterip, kendi içki imalatında kullandığın zaman, ithalat sırasında vergi ödemiyorsun.''
     TAPDK Başkanı Çalışkan, ülkeye girişte sağlık amaçlı da olsa, gıda amaçlı da olsa saf alkolün vergisinin garanti altına alınması gerektiğini de vurgulayarak, ''Bu durumda saf alkolü istediği yerde kullansınlar, ister sağlıkta, ister içki üretiminde. Bu tür atraksiyonlar yapmalarına da gerek kalmayacak'' dedi.

Bu haber 313 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,466 µs