En Sıcak Konular

BABACAN: ÖNÜMÜZDE BÜYÜK BİR REFORM GÜNDEMİ VAR

8 Nisan 2008 14:09 tsi
BABACAN: ÖNÜMÜZDE BÜYÜK BİR REFORM GÜNDEMİ VAR Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde, önlerinde "büyük bir reform gündemi" olduğunu söyledi.

ANKARA - Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde, önlerinde "büyük bir reform gündemi" olduğunu söyledi.
     Babacan, TEPAV'ın düzenlediği "AB müktesebatına uyum sürecinde etki analizi kapasitesini güçlendirerek çevre başlığında uygulama ve farkındalık yaratma projesi"nin kapanış toplantısında yaptığı konuşmada, "Türkiye üzerine düşeni yaptı, Kopenhag kriterlerini karşıladı ki müzakereler başladı, dolayısıyla artık bu bize yeter" şeklindeki anlayışın son derece yanlış bir algılama olacağını ifade etti.
     Anayasanın AB normlarına yüzde yüz uyumlu bir anayasa olmadığını söyleyen Babacan, "Çok eksiklerimiz var. Bunun farkında olmamız gerekiyor. Yasal düzenlemelerimizde eksikliklerimiz, yanlışlarımız var. Bunları adım adım düzeltmemiz gerekiyor. Bunları sadece bu bir AB kriteridir, biz Avrupalılar gibi olmak istiyoruz diye değil, bütün bu yaptıklarımızı Türk insanı bunlara layık olduğu için yapıyoruz ve yapacağız" diye konuştu.
     Türkiye'nin AB ile ilgili yaptığı çalışmalarda bir yavaşlama olduğu yönündeki söylemlerin gerçekle uyuşmadığını belirten Babacan, AB ile ilgili çalışmaların artık günlük hayatın bir parçası olduğunu, özel ve farklı bir çalışma olmadığını kaydetti.
     Türkiye'nin AB sürecinde elde ettiği başarının arkasında bir felsefe ve bir program olduğunu ifade eden diyen Babacan, Türkiye ekonomisinin durduk yere 2002'deki kriz halinden bugünkü haline gelmediğini, arkasında güçlü bir ekonomik program, siyasi irade ve programın tavizsiz bir şekilde uygulanması olduğunu söyledi.
     AB sürecinde Türkiye'nin gerçeklerinin farkında olunmasının önemine dikkati çeken Babacan, Türkiye'de yapılacak herhangi bir çalışmanın, atılacak herhangi bir reform adımının eğer ilgili bakanlıklar tarafından sahiplenilmiyorsa, başarıya ulaşma şansının çok az olduğunu belirtti.
     Türkiye'nin dışarıdan dayatmalarla, dışarıdan reçetelerle etkilenebilecek bir ülke olmadığını söyleyen Babacan, "Dışarıdan yapılanlara kuşkusuz bakacağız. Ama sonunda kendimiz için ne gerekiyorsa, kendimiz için en iyi neyse onu yapacağız. Biz şu anda müzakere sürecini bu anlayışla yürütüyoruz" diye konuştu.
     "Bizim AB sürecindeki hedefimiz tam üyeliktir" diyen Babacan, "Tam üyeliğin ne zaman gerçekleşeceği konusunda ne bizim, ne de AB'nin öngördüğü bir tarih vardır. Ancak bizim için önemli olan tam üyelik hedefinin sapasağlam durmasıdır, Türkiye'nin bu hedefe doğru yürüyor olmasıdır ve sürecin rayında olmasıdır. Biz 2013 yılı geldiğinde Türkiye olarak hazırız diyeceğiz. AB kendisini ne zaman Türkiye için hazır hisseder, o ayrı bir konu" dedi.


Bu haber 386 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,643 µs