En Sıcak Konular

ÇİÇEK: 4 TASARI İMZAYA AÇILDI

7 Nisan 2008 17:26 tsi
ÇİÇEK: 4 TASARI İMZAYA AÇILDI Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, 4 tane kanun tasarısının imzaya açıldığını kaydetti.

ANKARA - Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısında, Gelir İdaresi Başkanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun Değişikliği Tasarısı, Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nun Yürürlükten Kaldırılmasıyla İlgili Tasarı, Devlet Sırları Kanunu Tasarısı ve Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısının imzaya açıldığını bildirdi.
     Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, 4 tane kanun tasarısının imzaya açıldığını kaydetti.
     Söz konusu tasarılardan ilkinin Gelir İdaresi Başkanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun Değikliği Tasarısı olduğunu belirten Çiçek, iktidarları döneminde ekonomiyi kayıtlı hale getirebilmek için önemli çalışmalar yapıldığını, bunların başında ''vergi denetiminde etkinlik ve verginin artırılması, uygulamada birliğinin sağlanması ve denetim elemanlarının eş güdüm ve işbirliği içinde çalışmalarını sürdürmesinin'' geldiğini kaydetti.
     İkinci tasarının Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nun yürürlükten kaldırılmasıyla ilgili olduğunu dile getiren Çiçek, ekonomik gelişmelere paralel olarak zaman zaman vergi kanununda değişiklikler yapıldığını, veraset yoluyla intikal eden malların vergiye esas alınacak değerleri üzerindeki bir kısım tespitlerden kaynaklanan zaman zaman mükellefle Maliye arasında ihtilaflar çıktığını söyledi.
     Dördüncü tasarının Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı olduğunu belirten Çiçek, bununla ilgili Türkiye'de mevzuat birliği olmadığını, her kurumun kendi yönünden bu verileri tespit ettiğini, hatta mevzuat boşlukları olduğunu kaydetti.
     Çiçek, ''Ayrıca bu iki tasarı doğrudan doğruya temel hak ve özgürlüklerle de alakalı olduğu için bunların AB standartlarına uygun hale getirilmesi gerekiyordu'' dedi.
     İki tasarının bir özelliği daha bulunduğunu söyleyen Çiçek, "Bunlar aynı zamanda AB müktesebatıyla da doğrudan alakalıdır. Bir 10. pakettir, vesairedir bir beklentiye sokuluyor kamuoyu" diye konuştu.
     Çiçek, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün geçen hafta Romanya'da yapılan NATO zirvesiyle, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın da AB ile ilgili müzakere süreci konusunda Bakanlar Kurulu'na bilgi verdiklerini anlattı.
     Bir gazetecinin, ''TCK'nın 301. maddesinden yargılama izni, Adalet Bakanlığı tarafından mı, Cumhurbaşkanı tarafından mı yoksa oluşturulacak bir kurul tarafından mı verilecek?'' sorusu üzerine Çiçek, kurul fikrinin kendisine ait olduğunu belirtti. Çiçek, şunları söyledi:
     ''Burada esas olan şudur: Suçun unsurlarında bir değişiklik söz konusu değil. Bir kısım sivil toplum kuruluşlarının, yazarların, hukukçuların, akademisyenlerin, maddede şu hususlar açığa çıkarılmalı, daha net ortaya konmalı. (Mesela, 'Türklük' yerine 'Türk Milleti' demek daha uygundur. Burada 'Cumhuriyet' yerine 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti' demek daha uygundur.) Tarzında bu maddeyle ilgili bugüne kadar çok şeyler yazıldı, çizildi. Dolayısıyla, çalışmayı yapan arkadaşlarımız, bakanlık bu görüşlerden de istifade ile bir düzenleme yapmış oluyor. Önemli olan husus, bu tip davaların açılmasının veya kaldığı yerden devamının izne bağlanmış olmasıdır.''
     Yetkinin, neden cumhurbaşkanlarına verildiği yönündeki bir sorusuna Çiçek, ''Sayın Cumhurbaşkanları tarafından böyle bir iznin verilmesinde kamu yararının takdiri açısından daha üst düzeyde bir değerlendirme, daha objektif bir değerlendirmenin yapılabileceği gibi bir kanaat var. Bu da daha önce bazı hukukçuların açıkladığı bir görüştür, gerekçesi de budur'' yanıtını verdi.
     Bir gazetecinin, ''Parti kapatmayı zorlaştıracak anayasa değişiklikleri konusu bugünkü Bakanlar Kurulu'nda gündeme geldi mi?'' sorusu üzerine Çiçek, anayasa değişikliği konusunun hükümetin gündeminde olmadığını, olmasına da gerek olmadığını, anayasa değişikliği konusunun milletvekillerinin ve partilerin işi olduğu yanıtını verdi.
     Akdeniz Üniversitesi'nde meydana gelen olaylara ilişkin bir soru üzerine de Çiçek, ''İçinden geçtiğimiz süreçte üniversiteler, geçmişte olduğu gibi yaşadığımız bunca tecrübeden sonra en çok provokasyona açık alanlardır'' dedi.
     Haberle ilgili fotoğraflara yansıyan şahsın yakalanıp yakalanmadığına ilişkin soruya Çiçek, ''Varsa İçişleri Bakanımız açıklar, çalışma yapılıyor. Biz bu konularda bilgi saklanmasından yana değiliz. Bu türlü kötü niyetlilerin kamuoyu önünde açıkça ilan edilmesi gerekir ki kimse bunların saçına, sakalına, kılığına, kıyafetine bakarak, geçmişte de gördük. Geçmişte de kimlerin ne kılığa girip sonra ne niyetle ortaya çıktıkları anlaşılmıştır. Türkiye'nin yeteri kadar tecrübesi var. Yeter ki, aklımızla bu tecrübeler arasında doğru irtibatı kuralım ve bu oyunlara gelmeyelim'' karşılığını verdi.
     ''Basına yansıyan şahsın MHP'ye gidip geldiği yönünde haberler var. Nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine Çiçek, ''O partiye girmiş, bu partiye çıkmış. Bu türlü adamlar her yere girip çıkabilir. Dolayısıyla, herkesin hassas olması lazım. Her kurumda kendi yönünden gerekli tedbirleri almalı. Türkiye, bu oyunlara bir daha gelmemelidir. Türkiye, gerçekten bu konularda geçmişte acı tecrübeler yaşadı, sıkıntılar yaşadı. Bu tecrübeler hepimize ders olmalı. Bu oyunlara fırsat vermemeliyiz. Bu oyunlara gelmemeliyiz diye düşünüyoruz'' diye konuştu.
     ''Vergi denetmenleri yeni yasada hangi çatı altında toplanacak?'' şeklindeki soru üzerine Çiçek, ''(Vergi Denetçisi) unvanı adı altında bunların hepsi birleştiriliyor. Yani, ''hesap uzmanı'' sıfatı kalkıyor. ''Maliye Müfettişi'' sıfatı kalkıyor. Vergi denetmenleri, vergi kontrolörleri... Bu sıfatların hepsi kalkacak. 'Vergi Denetçisi' unvanı altında birleştirilecek. Maliye Bakanlığı bünyesinde tek çatı altında toplanmış olacak'' dedi.
     ''AB Genel Sekreterliği, AB'ye uyum çerçevesinde yapılması gerekenlerin öncelikli listesini verdiği ifade ediliyor. Nedir bu öncelikler'' sorusu üzerine Çiçek, Türkiye'nin belirli aralıklarla AB müktesebatına uyumla ilgili ulusal programlarını açıkladığını belirterek, muhtelif zamanlarda açıklandığını, bu yıl da belki haziran ya da temmuz ayında açıklanabileceğini söyledi.

Bu haber 428 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,698 µs