En Sıcak Konular

BABACAN: 301. EN YAKIN ZAMANDA ELE ALINACAK

7 Nisan 2008 13:30 tsi
 BABACAN: 301. EN YAKIN ZAMANDA ELE ALINACAK Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesinin değiştirilmesi konusunun "ilk fırsatta ve en yakın zamanda ele alınacağını" söyledi.

ANKARA - Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesinin değiştirilmesi konusunun "ilk fırsatta ve en yakın zamanda ele alınacağını" söyledi.
     Ali Babacan, resmi ziyaret için Ankara'da bulunan Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Thongloune Sisoulith ile Dışişleri Bakanlığında bir araya geldi. Babacan ve Sisoulith, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
     Ali Babacan, görüşmelerde ikili ilişkilerin her alanda ileriye götürülmesi amacıyla karşılıklı üst düzey ziyaretlerin bundan sonra düzenli şekilde devam ettirilmesi konusunda mutabık kaldıklarını ifade etti.
     Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Babacan, "AB ile yeni bir reform paketi var mı? Bu paket TCK'nın 301. maddeyi de içerir mi? Parti kapatma Anayasa düzenlemesini de böyle bir paketin içine koymayı düşünüyor musunuz?" yönündeki bir soruya şu yanıtı verdi:
     "Şu anda devam etmekte olan bir ulusal program hazırlığımız var. Yani bu ulusal program Türkiye'nin kısa, orta ve uzun vadede AB katılım süreci çerçevesindeki reformları içerecek bir ulusal program. Bu ulusal programın içinde bizim geçen yıl yayımladığımız AB müktesebatına uyum programı var. Bu programda tamamlamış olduğumuz adımları çıkardıktan sonra geri kalan adımları içerecek bir program. Aynı zamanda siyasi reformlarımızla ilgili bir takvim ortaya koyacak bir program."
     Babacan, ulusal programın oldukça kapsamlı, pek çok reform alanını içerek bir program olacağını ifade ederek, programı bu yılın ortalarında yayınlamayı planladıklarını söyledi.
     AB sürecinde epey ilerlemeler sağlandığına işaret eden Babacan, en önemli adımlardan birinin Vakıflar yasası olduğunu söyledi.
     Babacan, özellikle AB çerçevesinde gerçekleştirilen bu adımın, iç kamuoyunda pek geniş yer bulmasa da, AB çevrelerinde geniş yankı uyandırdığını, çünkü bunun önemli ve zor bir adım olduğunu kaydetti.
     Meclis tatile girmeden önlerinde üç aydan az zaman olduğunu belirten Babacan, şunları kaydetti:
     "Bu süre içinde neler yapılabilir, gelecek yasama döneminde neler yapılacak ayrıca orta ve uzun vadede neler yapılacak bunun tamamı Ulusal Program hazırlıklarımız çerçevesinde bugünlerde çalışılıyor. Dolayısıyla zamanlama konusunda şu anda kesin bir şey söylemiyorum ama yakın zamanda bunların kararları verilecek. Bu bir süreç. Bundan sonra artık bizim AB çalışmaları konusunda paketlerden bahsetmek yerine, bunun bir değişim-dönüşüm süreci olduğunu görmek lazım ve bu çerçevede düşünmek lazım. Türkiye belki müzakerelere başlamadan önce paketler halinde bu işi götürdü ama artık Türkiye müzakerelere başlamış bir ülke ve süreç olarak yaklaşmakta fayda görüyorum."
     Babacan, "Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin yetkilisi Neçirvan Barzani'nin Ankara'yı ziyaret etmesi yönünde bir plan var mı?" şeklindeki bir soru üzerineyse şunları kaydetti:
     "Irak'ın tümünün istikrarı, güvenliği için yürüttüğümüz politikalar var. Irak'ın siyasi birliğini, toprak bütünlüğünün çok önemsiyoruz ve Irak halkının huzura, barışa, refaha ulaşması için de elimizden ne geliyorsa yapıyoruz. Bu çerçevede de, merkezi hükümetle olan ilişkilerimizi her açıdan geliştiriyoruz. Benim Bağdat ziyaretim, arkasından Sayın Talabani'nin Türkiye ziyareti özellikle merkezi hükümetle olan ilişkiler açısından baktığımızda gerçekten bunlar önemliydi.
     Irak'ın kuzeyindeki yönetimle ilgili de iletişim kanallarımız mevcut. Ancak daha önce de birkaç kere ifade ettiğim gibi, özellikle PKK terör örgütü konusu açısından bakıldığında Irak'ın kuzeyindeki yönetimin hem söylemleriyle hem de fiiliyatla daha kararlı ve açık bir tutum takınması bizim için önemlidir. Bu konuda ne kadar güçlü bir kararlılık görürsek, söylemle ve eylemle, bu ileride olabilecek diyaloğa o kadar yardımcı olacaktır."

Bu haber 382 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,232 µs