En Sıcak Konular

"AA ULUSLARARASI ÖLÇEKLİ BİR HABER AJANSI"

6 Nisan 2008 13:47 tsi
Dr. Hilmi Bengi, ''Uydudan haber ileten, hem fotoğraf, hem görüntü, hem de çeşitli kategorilerde haberleriyle AA, bugün uluslararası ölçekli bir haber ajansı konumuna geldi'' dedi.

ANKARA- Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Hilmi Bengi, ''Uydudan haber ileten, hem fotoğraf, hem görüntü, hem de çeşitli kategorilerde haberleriyle AA, bugün uluslararası ölçekli bir haber ajansı konumuna geldi'' dedi.Anadolu Ajansı Genel Müdürü Bengi, TRT-2'de yayınlanan ''Haber Vizyon'' programına katıldı.
Anadolu Ajansı'nın 88 yıl önce 6 Nisan 1920'de kurulduğunu anımsatan Bengi, kuruluş tarihinin, çetin mücadelelerin yaşandığı, kurtuluş mücadelesinin gerçekleştirildiği bir döneme rastladığına işaret etti.
Cephelerden merkeze doğru bir iletişim kopukluğu yaşandığını, Türkiye'nin hedeflerinin, hem ülkeye hem de ülke dışına anlatılamadığı bir dönem yaşandığını ifade eden Bengi, ''Osmanlı Dönemi'nden imtiyazlı'' Havas-Reuter adlı yabancı haber ajansının ise haberleri çarpıtarak aktardığını belirtti. Bengi, sözlerini şöyle sürdürdü:
''O ajans yanlı bir habercilik anlayışı izliyor. Gazi Mustafa Kemal, Nutuk'ta bu durumdan rahatsızlığını ifade ediyor ve o dönemde yeni bir anlayışla, yeni Türk devletinin bir anlamda kuruluşunu haber verebilecek bir iletişim aracına ihtiyaç duyuluyor. Halide Edip Adıvar ile Yunus Nadi'nin bir seyahatte bu konu üzerinde fikir teatisi sırasında, Anadolu Ajansı fikri ortaya çıkıyor. Atatürk de bu fikri benimseyince, 6 Nisan 1920'de Anadolu Ajansı kurulmuş oluyor.
Atatürk, kuruluş genelgesini verirken bütün Türkiye'de en ücra köşelere kadar iletilmesini istediği Anadolu Ajansı'nın kuruluşuyla ilgili olarak üzerinde önemle durduğu iki husus var; Birisi, iç ve dış kamuoyunun aydınlatılması, ikinci en önemli husus doğru haber yapması. Dolayısıyla Anadolu Ajansı çok önemli bir görev üstleniyor.''
Atatürk'ün, TBMM'nin açılışından önce, yeni Türk devletinin ilk adımlarının atıldığı dönemde iletişime önem vererek, Anadolu Ajansı'nı kurduğunu ifade eden Bengi, Meclis'in açılışı, Cumhuriyetin ilanı ve devrimlerin, Anadolu Ajansı aracılığı ile kamuoyuna duyurulduğunu anlattı.

-DÜNDEN BUGÜNE ANADOLU AJANSI-

Bengi, Anadolu Ajansı'ndaki değişimi ve habercilik açısından gelinen noktayı değerlendirirken, ajansın ilk kurulduğunda bir resmi kurum şeklinde örgütlendiğini, Basın Yayın Genel Müdürlüğü'nün kuruluşunun ardından bir dönem bu Genel Müdürlüğe bağlı olarak çalıştığını belirtti. AA'nın 1925 yılında anonim şirket haline geldiğini ifade eden Bengi, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Şirket kurucuları o dönemin önde gelen isimleri. Basın Yayın Genel Müdürü Ahmet Ağaoğlu var, daha sonra Türk Dil Kurumu'nun da kurucuları arasında yer alan Yakup Kadri Karaosmanoğlu var, Ruşen Eşref Ünaydın var, dönemin önde gelen gazetecileri ve seçkin isimleri var. Daha sonra, AA çalışanları şirketin hissedarları oluyor. Anadolu Ajansı, anonim şirket yapısıyla bağımsız, özgür habercilik yapabilecek bir ortama, statüye kavuşturulmuş oluyor. Bu yapı halen devam ediyor.
Geçen süre zarfında AA'nın bu şirket yapısı, onun haberciliği daha rahat, daha sağlıklı yapabilmesini temin etmiş. Her dönemde AA güvenilir haber üreten bir kuruluş olmuş. Bir dönem Türkiye radyolarının haberleri Anadolu Ajansı'ndan alınmış. O yüzden haber bültenlerine 'ajans' denilmiş. Bir dönem yerel basının haber ihtiyacı yine radyolar vasıtasıyla AA tarafından sağlanmış, radyolarda AA bültenleri yerel basına okutulmuş. İşitme engellilere haber servisine benzer şekilde, yavaş yavaş okunarak haberler, yerel basına iletilmiş.
Bu safhalardan geçildi ve bugünkü şekliyle uydudan haber ileten, hem fotoğraf, hem görüntü, hem de çeşitli kategorilerde haberleriyle AA bugün uluslararası ölçekli bir haber ajansı konumuna geldi. 1940'lı yıllarda teleks kullanılıyor, ilk kurulduğu yıllarda doğru dürüst bir daktilo makinesi, teksir makinesi bile yok. 1986'da bilgisayara geçiliyor, bugün uydu çağındayız.''

-''HATA PAYIMIZ DÜŞÜK''-

''Dünyadaki diğer ajanslar ile kıyaslandığında AA'nın farkı nedir ve buradan bakıldığında zaman zaman hata yaptığınız oluyor mu?'' sorusunu Bengi, ''Sürekli haber iletmek durumunda kalıyorsanız ve hızlı bir dünyada yaşıyorsanız, iletişim alanında baş döndürücü bir rekabetin içinde yer alıyorsanız, ajansçılıkta 'hızlı haber iletmek ve ilk geçen siz olmak' gibi bir espriyle de bu rekabete ortak oluyorsanız, hata da mutlaka olacaktır'' şeklinde yanıtladı.
Bengi, AA'nın oldukça düşük bir hata payıyla yayın yaptığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
''Atatürk'ün kuruluş genelgesinde bize işaret ettiği 'doğru haber' temel felsefesi bizim açımızdan çok önemlidir. Biz, teyitli doğru haberciliğe çok daha fazla önem veriyoruz. O bakımdan hata payımız büyük ölçüde düşük. Ama ola ki bir hata yapmışsak, bundan da mutlaka geri adım atarız. Düzeltmemizi veririz, gerekirse özür dileriz.''

-''YOL KAZASI''-

Bengi, ''Expo 2015'te hayal kırıklığı yaşandı, AA'nın o haberle bir ilişkisi var mı?'' sorusu üzerine, şunları söyledi:
''O hakikaten bir yol kazası. Çok deneyimli bir arkadaşımız yansıtıyor. O ortamda kim olsa hataya düşülebilecek bir pozisyon, ben de aynı ortamdaydım. İçeriden gelen bir yanlış bilgi, İtalyanların bile şaşırdığı bir yanlış bilgi. Herkes birbiriyle kucaklaşıyor, tebrik ediyor. O arada aktarılmış, Reuters bizden önce vermiş, diğer ajanslar önce vermiş. İtalyanların Ansa Ajansı bile oradaki Türklerin kutlamalarını yansıtmak durumunda kalmış. Böyle bir ortamda AA da o yanlış bilgiyi haber haline getirmiş. Ancak, haberin flaşı geçildikten sonra ihtiyat payı bırakılması gerektiğini, bunun yanlış bilgi olabileceğini söyledim. Sanıyorum, 8 dakikalık bir zaman var. Ardından, bunun içeriden gelen yanlış bilgilere dayalı olabileceğini belirten bir açıklamamız var.''
Bengi, ''Şaibeli gibi mi gözüküyor, kafalarda soru işaretleri oluştu, o yirmi dakika içinde ne oldu da Milano seçildi?'' sorusunu, ''Şaibe filan yok'' diye yanıtladı.
Gerçek oylamadan önce bir test oylaması yapıldığını, test oylamasında 1 numarada ''İzmir''in, 2 numarada ''Milano''nun, 3 numaralı butonda ise ''çekimser'' seçeneğinin bulunduğunu anlatan Bengi, test oylaması sırasında delegelerin çoğunluğunun 1 numaralı butona bastıklarını, ekrana yansıyan ismin de İzmir olduğunu söyledi. Bengi, şöyle devam etti:
''Ama bu doğru rakam değil. Bunu bilmeyen, oradaki ayrıntıyı bilmeyen birisi dışarıya çıkıp 'İzmir kazandı' diye bağırıyor. Böylelikle bizim haberciliğimiz açısından bir olumsuzluk yaşandı.
Canlı yayında kendileri de bunu duyurmuş olan kuruluşlar, Anadolu Ajansı'nı hemen kaynak gösterdiler. Bu, Anadolu Ajansı'na olan güvenin bir anlamda ortaya çıkması, test edilmesidir. 'Bunu AA yapmamalıydı' diye de kimse yakıştıramadı, biz de yakıştıramadık.''

-''AA'NIN GEÇMİŞİ BAŞARILARLA DOLU''-

AA'nın geçmişinin başarılarla dolu olduğunu ifade eden Bengi, bugün AA'nın en büyük sermayesinin doğru haber olduğunu vurguladı. Bengi, ''Bize en ufak bir hata bile kondurulamıyor. Bu, bizim açımızdan çok övünülecek, iftihar edilecek bir durumdur'' dedi.
Anadolu Ajansı'nın 2003 yılında Dünya Haber Ajansları Zirvesini Türkiye'de gerçekleştirdiğini anımsatan Bengi, böylece ajansın dünya ölçeğinde de ne denli ağırlığı olduğunu kanıtladığını bildirdi. AA'nın, çeşitli uluslararası haber kuruluşlarının üyesi olduğunu dile getiren Bengi, bu çerçevede, Türkiye'nin tanıtımı noktasında ellerinden gelen katkıyı yapmaya çalıştıklarını söyledi.
Anadolu Ajansı çalışanlarının ödül kazanan seçme eserlerinden oluşan ''Ödüllü Fotoğraflar'' sergisinin bugün açılacağının hatırlatılması üzerine de Bengi, AA foto muhabirlerinin gerçekten çok büyük başarılara imza attıklarını belirtti. Bengi, son dönemde ciddi ve prestijli ödülleri AA foto muhabirlerinin kazandığını, foto muhabirleri Derneği'nin 19 kategorideki ödüllerinin 13'ünü AA foto muhabirlerinin aldığını, Türkiye Gazetecileri Cemiyeti'nin, Sedat Simavi Vakfı'nın yarışmalarında AA foto muhabirlerinin başarı gösterdiğini belirtti. Bengi, ''Yerel ölçekli bir çok yarışmada yine Ajans muhabirleri başarı gösterdi. Bu ödüllü fotoğraflardan bir seçki sunuyoruz kuruluş yıldönümümüzde ve ardından bir kokteyl ile kuruluşumuzu kutlayacağız'' dedi.

 

Bu haber 360 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,374 µs