En Sıcak Konular

YARIN DÜNYA SAĞLIK GÜNÜ

6 Nisan 2008 10:59 tsi
 YARIN DÜNYA SAĞLIK GÜNÜ Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ''iklim değişikliğinin, doğrudan ya da dolaylı olarak sağlığı derinden etkileyerek, sağlık sistemleri üzerinde önemli bir yüke neden olduğu, hiçbir ülkenin bunun dışında kalamayacağını'' bildirdi.

ANKARA - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ''iklim değişikliğinin, doğrudan ya da dolaylı olarak sağlığı derinden etkileyerek, sağlık sistemleri üzerinde önemli bir yüke neden olduğu, hiçbir ülkenin bunun dışında kalamayacağını'' bildirdi.
     Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilciliği yetkililerinden alınan bilgiye göre, yarın kutlanacak Dünya Sağlık Günü'nün teması ''İklim Değişikliği Sağlık Sektörü İçin Bir Sorun'' olarak belirlendi.
     Örgütün Avrupa Bölge Ofisi'nden yapılan açıklamada, son 3 yıl içinde DSÖ Avrupa Bölgesinde binin üzerinde hava olayı gerçekleştiği, iklim değişikliğinin bu olayların sıklık ve şiddetini artırdığı belirtilerek, küresel ısınmanın engellenememesi durumunda sıcak dalgaları, sel ve kuraklıklar, giderek kötüleşen hava kirliliğiyle vektör (bazı canlı organizmalar) ve bitki dağılımındaki değişikliklerin milyonlarca insanın sağlığına zarar verebileceği kaydedildi.
     Kırsal bölgelerde yaşayan yoksulların, yaşlıların ve/veya hasta yaşlıların, aşırı hava şartlarına maruz kalan işçilerin en yüksek risk altında kalacak nüfus grupları olacağı belirtilen açıklamada, iklim değişikliğinin, sağlık eşitsizliklerini daha da kötüleştirerek yoksul gruplar üzerindeki baskıyı artırabileceğine işaret edildi.
     Ülkelere ''Sağlık sistemlerine iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden korunma konusunda önemli, yeni ve öngörüye dayalı bir yol izlemeleri'' çağrısında bulunan DSÖ, iklimin sağlık üzerindeki etkilerinin sağlık sistemleri üzerindeki yükü artıracağı, artan hastalık yükünün üstesinden gelinebilmesi için bu sistemlerin ciddi anlamda güçlendirilmesi gerektiğini bildirdi.
     DSÖ tarafından belirlenen, Dünya Sağlık Günü'nün amaç ve hedefler şöyle sıralandı:
     ''-İklim değişikliğinin farklı etkilerinden sağlığı koruma kampanyasına halkın katılımını hızlandırmak. Halk sağlığını Birleşmiş Milletler iklim değişikliği gündeminin ortasına yerleştirmek.
     -İklim değişikliği ve sağlıkla çevre, gıda, enerji ve ulaşım gibi alanları bağlantılandırmak.
     -İklim değişikliklerini dengede tutma çabalarına mümkün olduğunca geniş katılım sağlamak.
     -Bireyleri, sivil toplumu, uluslararası kurum ve kuruluşları ve hükümetleri harekete geçirmeye zorlayan tanıtım ve farkındalık yaratma kampanyaları düzenlemek.
     -Özellikle Afrika'daki savunmasız ve fakir nüfusu iklim değişikliklerinden korumak.''


Bu haber 388 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,543 µs