En Sıcak Konular

GÜL: ''ULUSLARARASI GÜVENLİĞİ İLGİLENDİREN KONULARI ELE ALDIK''

4 Nisan 2008 16:50 tsi
 GÜL: ''ULUSLARARASI GÜVENLİĞİ İLGİLENDİREN KONULARI ELE ALDIK'' Cumhurbaşkanı Gül, Romanya'nın Başkenti Bükreş'te düzenlenen NATO Zirvesi'nden dönüşünde Esenboğa Havaalanı'nda açıklamalarda bulundu.

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Bükreş Zirvesi'nde NATO'nun Afganistan ve Kosova'da yürüttüğü operasyonlar başta olmak üzere geniş bir yelpazede uluslararası güvenliği ilgilendiren güncel konuları müttefiklerimizle ele aldık'' dedi.
     Cumhurbaşkanı Gül, Romanya'nın Başkenti Bükreş'te düzenlenen NATO Zirvesi'nden dönüşünde Esenboğa Havaalanı'nda açıklamalarda bulundu.
     Bükreş Toplantısı'nın bir genişleme zirvesi olarak kayıtlara geçtiğini belirten Gül, zirvede Arnavutluk ve Hırvatistan'ın ittifak üyeliğine davet edildiğini söyledi. İttifak üyeliğine 3. aday olan Makedonya'nın üyeliğe davet edilmesi konusunda ise bir oydaşmaya varılamadığını bildiren Gül, sorunun Yunanistan'ın Makedonya'nın anayasal ismini kabul etmemesinden kaynaklandığını kaydetti.
     ''Oysa NATO'nun genişleme politikası şu ana kadar hep performansa dayalı olmuştur'' diyen Cumhurbaşkanı Gül, bu defa bu kriterin dışına çıkılarak, ikili bir sorunun Makedonya'nın üyeliğine karşı kullanılmasından üzüntü duyduğunu ifade etti. Gül, Makedonya'nın en kısa zamanda NATO'ya davet edilmesini kuvvetle destekleyip, ümit ettiklerini belirtti.
     Cumhurbaşkanı Gül, Balkanlarda istikrar ve güvenliğe önem verdiklerini, NATO'nun ''açık kapı'' politikasını desteklediklerini belirterek, ''Türkiye olarak bölge ülkelerinin NATO ile entegrasyonunun balkanlarda istikrar ve güvenliğe katkıda bulunacağına inanıyoruz'' diye konuştu.
     Gül, zirvede, ayrıca Bosna-Hersek ve Karadağ'ın NATO ile ilişkilerini daha da geliştirmelerini sağlayacak ''yoğunlaştırılmış diyalog'' mekanizmasına dahil edilmelerine de karar verildiğini söyledi. Bu kararı da aynı anlayışla desteklediklerini anlatan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin Sarkozy ile yapılan görüşmede Nabuko Projesi konusunda ele alıp almadıklarını sorması üzerine, bu konuyu görüşmediklerini, AB konularında görüşlerini açık, seçik bir biçimde birbirlerine aktardıklarını söyledi. Gül, görüşmenin yararlı olduğunu da ifade etti.
     Abdullah Gül, Afganistan'a asker gönderilmesine ilişkin bir soru üzerine de ''Bizim orada zaten askerimiz var. 800 civarında askerimiz bulunuyor, bunların görevi devam ediyor. Afgan ordusunun yeniden kurulmasıyla ilgili eğitim konusuna büyük önem veriyoruz. Orada bulunan ülkeler arasında sadece Türkiye, Afganistan ile tarihi ilişkileri olan bir ülke. Birinci Dünya Harbi'nden sonra bu ilişkiler güçlü bir biçimde devam etmiştir. Hatta Çanakkale'ye giderseniz, orada Afgan mezarlığı olduğunu görürsünüz, İstiklal Mücadelesi'ne Afganistan'ın destek verdiğini görürsünüz. Afganistan ile Türkiye arasındaki ilişki gerçekten güçlüdür'' yanıtını verdi.
     Gül, Sarkozy ile yaptığı görüşmede Ermeni çevrelerinin ''soykırım'' iddialarının gündeme gelip gelmediğine ilişkin soru üzerine, bu konunun gündeme gelmediğini söyledi.
     Türkiye ile Fransa'nın birbirine önem veren ülkeler olduğunu ifade eden Gül, gelecek yıl Fransa'da Türk Kültür Yılı etkinlikleri olacağını, Fransa'nın da bu konuyla ilgili önemli bir yetkili görevlendirdiğini bildirdi. Gül, Türkiye'nin de aynı şekilde Fransa ile olan ilişkilere önem verdiğini vurguladı.

Bu haber 383 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,912 µs