En Sıcak Konular

ERDOĞAN: SİYASETTE OMURGALI OLMAYI BENİMSEYEN SİYASETÇİYİM

2 Nisan 2008 22:22 tsi
ERDOĞAN: SİYASETTE OMURGALI OLMAYI BENİMSEYEN SİYASETÇİYİM Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB'ye üyelik sürecindeki Türkiye üzerinden siyaset yapılmasının üzücü olduğunu dile getirirken, ''Siyasette doğrusu omurgalı olmayı benimseyen bir siyasetçiğim'' dedi.

STOCKHOLM - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AB'ye üyelik sürecindeki Türkiye üzerinden siyaset yapılmasının üzücü olduğunu dile getirirken, ''Siyasette doğrusu omurgalı olmayı benimseyen bir siyasetçiğim'' dedi.
     Başbakanı Erdoğan ve İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt ikili ve heyetler arasındaki görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek soruları yanıtladı.
     AB üyeliği konusunda İsveç'in her zaman Türkiye'nin yanında olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, görüşmeler de bölgesel ve uluslararası konularda görüşlerin örtüştüğünün görüldüğünü ifade etti.
     Türkiye'nin AB'ye tam üyelik hedefi dışında başka bir hedefinin olamayacağını vurgulayan Başbakan Erdoğan şöyle konuştu:
     ''Son zamanlardaki farklı yaklaşım tarzları, yani Türkiye'ye özel bir üyelik tarzı gibi, bunlar bizi, halkımızı üzmektedir. Türkiye bu yola resmi olarak 1963 yılında girmiştir. Sıkıntılı bir yolculuk olduğunu biliyoruz, ama bu yolculuğu aşmakta da kararlı olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Diğer bir konu da AB üyeliğine nasıl güvenimizi tazelemek, korumak istiyorsak halkımızın da bu güveni koruması ve tazelemesini arzu ediyorum. Tabii bu süreçte AB üyesi ülkelerin liderleri yaptıkları açıklamalarla Türkiye üzerinden siyaset yaparlarsa bu üzücü olur.
     Siyasette doğrusu omurgalı olmayı benimseyen bir siyasetçiyim. Bunun olması şart ki yarın bu bizim önümüze bir bedel olarak, bir fatura olarak gelmesin. Bunu başardığımız sürece, inanıyorum ki dünya barışı, sevgi, paylaşım, dayanışma kazanacaktır."
     Görüşmede Kıbrıs meselesinin de ele alındığını belirten Başbakan Erdoğan, AB ile müzakere sürecinde Türkiye'nin önüne çıkarılanın Kıbrıs meselesi olduğunu söyledi.
     Erdoğan, ''Burada ciddi bir haksızlık vardır adil olmayan bir yaklaşım vardır. Nitekim bunu Avrupalı bazı liderler de görmüştür. Bunu da şimdi yaptıkları açıklamalarla söylüyorlar, ama iş işten geçti, atı alan Üsküdar'ı geçti. Şu anda ki Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ne yazık ki fasılları görüşürken devamlı bizim önümüze bariyer olmuştur. Türkiye bir garantör ülke olarak çözümü desteklemiştir'' diye konuştu.
     İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt de konuşmasında, "Erdoğan, AB'ye üyelik konusunda cesur olup yoluna devam etmeli" dedi. Reinfeldt, Tükiye'nin AB üyeliğine tam destek verdiklerini de söyledi.
     Türkiye'nin 70 milyon nüfusu olan ve yüzde 7 ile yüzde 7.5 büyüme hızını yakalamış bir ülke olduğunu kaydeden Feinfeldt, "Erdoğan ile küresel iklim değişikliğinden büyüyen ekonomi, enerji arzı ve AB üyeliği gibi konuları masaya yatırdık. Türkiye?deki gelişmeler konusunda Başbakan beni bilgilendirdi" dedi.
     Daha sonra Türk ve İsveçli basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Reinfeltd, AK Parti hakkındaki kapatma davasıyla ilgili bir soruyu, "İsveç'de seçmen iradesi dışında bir yola başvurmak çok tuhaf karşılanır. Erdoğan geçen seçimlerde meşruiyetini çok iyi kanıtladı. Bundan sonra da kendisinden emin olmalı ve AB üyeliği konusunda kendinden emin ve yoluna cesur adımlar ile devam etmelidir" diye yanıtladı.
     İsveçli bir gazetecinin, Türkiye'nin üyeliği ile AB'ye ne gibi katkısı olacağının sorulması üzerine de "2009 yılında AB'nin dönem başkanlığını üstlenmiş olacağız. Biz, üyelik konusunda elimizden geleni yapacağız" yanıtını verdi.
     PKK'nın bir terör örgütü olduğunu da kaydeden Reinfeldt, "Terör örgütü ile akıllı ve sağduyulu bir şekilde, aşırı güçlerin önünü keserek mücadele edilmeli" diye konuştu.

"DURMAK YOK YOLA DEVAM"
     AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesinin kapatma davasına ilişkin iddianameyi AK Parti'ye gönderdiğini belirterek, ''Tabii ki arkadaşlarımız dosya üzerinde dönene kadar çalışmalarını yapacaklar. Bu çalışmadan sonra pazartesi günü en üst karar organımız olan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nda konuyu görüşeceğiz. Görüştükten sonra yol haritamızı belirleyeceğiz. Anayasa Mahkemesi çalışmasını sürdürüyor. Bakın biz de İsveç'teyiz. Önümüzdeki hafta Katar'da yine bir uluslararası toplantıda olacağız. İşimize devam edeceğiz, durmak yok yola devam'' dedi.
     İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt ile ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında soruları cevaplandıran Erdoğan, AK Parti'nin kapatılmasına ilişkin dava konusunda ''Kapatma davasını durduracak bir Anayasa çalışmanız var mı? Referanduma götürmeyi düşünüyor musunuz?'' sorusuna şu yanıtı verdi:
     ''Bu konuyla alakalı olarak dün partimizin Merkez Yürütme Kurulu'nda bir toplantımız oldu, bir çalışma burada yapılmıştı. Pazartesi günü partimizin en üst kurulu olan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nda bir toplantı yapacağız, değerlendirmemizi yapacağız. Bu değerlendirmelerden sonra böyle bir şeye gerek var mı, yok mu burada karar vereceğiz. Bugün aldığım habere göre, Anayasa Mahkemesi iddianame ile ilgili dosyayı partimize göndermiş vaziyette. Tabii ki arkadaşlarımız dosya üzerinde dönene kadar çalışmalarını yapacaklar. Bu çalışmadan sonra pazartesi günü en üst karar organımız olan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nda konuyu görüşeceğiz. Görüştükten sonra yol haritamızı belirleyeceğiz.''
     ''Kapatma davası AB sürecini nasıl etkiler?'' sorusu üzerine Erdoğan, "Şu anda tabii bu bir yargı sürecidir. Biz AB sürecine karalı bir şekilde devam ediyoruz. Şu anda Anayasa Mahkemesi kendi işine bakacak, biz de kendi işimize bakacağız" dedi.
     Başbakan Erdoğan, ''AB sürecine yönelik beklentilerinin'' sorulması üzerine Sosyal Güvenlik Yasası'nın yanı sıra Vakıflar Yasası'nın da çıkarılmak üzere olduğunu, Türk Ticaret Yasası'nın da bunların arkasından geleceğini ifade eden Erdoğan, bunların Avrupa Birliği açısından önemli gelişmeler olduğuna işaret etti.
     Bir gazetecinin TCK'nın 301. maddesine ilişkin sorusu üzerine Erdoğan, ''Sosyal Güvenlik Yasası'nın Meclis'ten geçmesinin ardından büyük bir ihtimalle 301. madde TBMM'ye gelir'' dedi.



Bu haber 367 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,614 µs