En Sıcak Konular

Şener,AKP ile Yol Ayrımında

1 Ekim 2007 03:31 tsi
Şener,AKP ile Yol Ayrımında AKP’yi kuran 4 kişiden biri olarak tanınan 59.Hükümetin Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, suskunluğunu bozdu...

22 Temmuz seçimlerinde AKP Genel Merkezi’nden yöneltilen ısrarlara rağmen aday olmayan Şener, Vatan gazetesine yeni hükümetten, Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı’na, aktif siyaseti bırakma kararından, Başbakan Erdoğan’a ilişkin değerlendirmelerine kadar tartışma yaratacak bir dizi açıklamada bulundu. İşte Şener’in açıklamalarından bazı başlıklar:

Hükümet günü birlik işler peşinde

22 Temmuz seçimlerinden sonra hükümetin fazla ortada olmadığını görüyorum. Gündem Sayın Cumhurbaşkanı ve sivil anayasa tartışmalarıyla doluyor. Ama bakanlar, kabine, herhangi bir hükümet icraatı da gündemde değil. Dünyada, ekonomi ve siyasette çok önemli gelişmelerin olduğu bir dönemde hükümet, geçen döneme ilave yeni bir şeyle ortaya çıkamadı. Hükümet günü birlik işlerle şu ana kadar yoluna devam ediyor. Bakıyorsunuz ne Başbakan, ne bakanlar sözleriyle, programıyla ortada yok. Oysa seçim sonucundan böyle bir oranla iktidara gelmiş bir Hükümetin, şu anda çok başka türlü olması beklenirdi. Hükümet yeni bir heyecan ortaya çıkarmamıştır. Yüzde 47 oyla seçimden çıkmış bir Hükümet olarak yeni bir çıkışla, heyecanla başlayamadı.

Köşk yetkilerini hükümet aleyhine kullanmaz

Sayın Abdullah Gül’ün yetkilerini hükümetin aleyhine kullanacağını hiç düşünmüyorum. Zaten herkes bulunduğu yerde yetkilerini kullanır. Ama hiçbir zaman yetkilerini hükümetin aleyhine kullanacağını zannetmiyorum. Ben Sayın Gül’le hükümet arasında herhangi bir çatışma çıkacağını düşünmüyorum. Hükümetten gelen herhangi bir talebin Cumhurbaşkanı’ndan döneceğini de düşünmüyorum. Kişilik olarak da böyle. Cumhurbaşkanı’nın hükümetin önünde bir baraj olabileceğine, zaman zaman hükümetle Cumhurbaşkanı arasında sorunlar çıkabileceğine hiç ihtimal vermiyorum.

Gül ön plana çıkarsa Erdoğan rahatsız olur

Cumhurbaşkanı’nın gündemde yer almasının Başbakan’ı gündemde 2. plana düşürebileceğini, bu nedenle aralarında bir rekabetin oluşabileceği gibi düşünceler var. Doğrusunu söylemem gerekirse, böyle bir şey ortaya çıkabilir. Şunu kastediyorum; sayın Cumhurbaşkanı daha fazla gündemde yer alabilir, böyle olursa Sayın Başbakan da, karakter olarak bildiğim için söylüyorum, gündemde en çok kendisinin olmasını istiyor. Başbakan, kendisinin gündeme koyduğu ağırlığı bir başka yer azaltıyorsa bunu değerlendirir mutlaka. “Benim gündemdeki ağırlığım artmalıdır” diye düşünür. Ben bunu hep böyle hissetmişimdir. Geçmişte de böyle hissetmişimdir. Başbakan, “Kardeşim çok çıktın, biraz dur” falan diye söylemez. Ama hissettirir. Yani reflekslerinden hep ön planda, hep gündemi tamamiyle kaplayan bir tarzla siyasete devam etmek istediğini anlarsın. Daha doğrusu ben bunu hep hissederdim.  Bana hissettirdi derseniz? Benim sürekli basında kalmak gibi bir stilim yoktu.

Galataport’ta bana tavır koydu

Ben doğru yerde doğru görüntü vermeye çalışırdım. Basının haftalarca benden bahsetmemiş olmasını, kendi açımdan bir eksiklik olarak görmezdim. Ben, doğru göründüm mü, diye sorardım. Başbakan’ın benimle ilgili bazı yayınlardan, benim bazı açıklama ve değerlendirmelerimden çok da mutlu olduğunu söyleyemem. Rahatsızlık duyduğu olmuştur. Örneğin ekonomiyle ilgili, bankaların yabancılaşması, yabancı yatırımların Türkiye’de hizmet sektörüne girdiği yönünde yaptığım açıklamalar onu mutlu etmemiştir. Bunu hissettirmiş hatta telafuz da etmiştir. Galataport süreci de Başbakan’ın benim tavrımdan dolayı mutlu olmadığı süreçlerden biriydi. O dönem de uyarı niteliğinde iki kez “niye imzalamıyorsun” şeklinde söyledi. Benim de bazı açıklamalarım oldu. Ama tüm süreç boyunca benimle ilişkileri normaldi.

Seçimler öncesinde Türkiye kutuplaştı

Geldiğimiz nokta itibariyle Türkiye’de seçime girerken seçim sonrası kutuplaşmanın arttığını görürsünüz. Seçim öncesinde toplum bu kutuplaşmanın etkisiyle sandığa gitti. Buna göre taraf oldu. İşsiz, çiftçi, esnaf kendi sorununu düşünerek ve tartışarak oy vermedi. Köylerde bile herkes bir anayasa profesörü oldu. Ve cumhurbaşkanlığı seçimini tartışarak oyunu belirledi. Ben bu kararımla, siyaset tarzımın daha iyi algılanıp pekişmesini arzu ettim. Devam etseydim rutinleşirdim, bu yaptığım şeyler kaybolurdu. Ayrılık kararımla son 5 yıl boyunca siyasetin nasıl yapılması gerektiğiyle ilgili çizdiğim çizgiyi pekiştirdim. Bu kararla, çizgime imza atmış oldum.

IMF ile anlaşma yapılmamalı

Hükümet bir kez daha IMF ile ilgili karar verme noktasında. Ben 18. stand by biterken de bakan sıfatıyla şunu söylemiştim: IMF ile ilişkilerin bir stand-by düzeyinde derinleştirilmesine ihtiyaç yoktur. Bir süre sonra yeni bir stand-by yapılacağını anladığım andan itibaren de bu lafı kullanmadım. Gerçekten de eski stand-by yerine yenisi imzalandı. Şimdi aynı noktadayız. Hükümetin yeni bir stand-by yaparak IMF ile ilişkileri sürdürmesinin doğru olduğu kanaatinde değilim. Yani eğer ekenomi yönetiminin bir çıpaya ihtiyacı varsa, o çıpayı kendisi oluşturur. Doğruyu bildiğiniz zaman dışardan bir çıpaya ihtiyacınız olmaz.



Bu haber 445 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,685 µs