En Sıcak Konular

YARGITAY BAŞKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

29 Mart 2008 14:15 tsi
YARGITAY BAŞKANLIĞINDAN AÇIKLAMA Yargıtay Başkanlığından yapılan açıklamada, herkes ve her kurumun yasalara uygun davranmak ve toplumun her kesiminin teminatı olan yargıya ve yargı bağımsızlığı ilkesine saygılı olmak zorunda olduğu ifade edildi...

ANKARA - Yargıtay Başkanlığından yapılan açıklamada, herkes ve her kurumun yasalara uygun davranmak ve toplumun her kesiminin teminatı olan yargıya ve yargı bağımsızlığı ilkesine saygılı olmak zorunda olduğu ifade edilerek, ''Yapılmakta olan soruşturmanın sağlıklı olmasını engelleyecek ve kamuoyunda yanlış yorumlara neden olacak davranışlardan kesinlikle kaçınılması gerekir'' denildi.
     Yargıtay Basın Bürosu'ndan yapılan yazılı açıklamada, halen sürdürülmekte olan bir adli soruşturma ile ilgili olarak mahkemece yayın yasağı konulduğu anımsatılarak, yasağa rağmen son zamanlarda gazete, televizyon ve internet gibi bir kısım iletişim araçlarında soruşturmaya ilişkin yayınların devam ettiği kaydedildi.
     Açıklamada şöyle denildi:
     ''Soruşturmanın gizliğine ilişkin 5217 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 157. maddesi ve bunun yaptırımını gösteren 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 285, adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs eylemine ilişkin aynı yasanın 288. maddelerine aykırı olarak, yargı ve özellikle Yargıtay ile ilgili kamuoyunu yanıltacak ve yanlış yorumlara neden olacak şekilde ve kişilik haklarına saldırı niteliğinde çeşitli haberler yayınlandığı üzüntü ile izlenmektedir.
     Toplumu bilgilendirme ve iletişimi sağlama açısından çok önemli bir görev üstlenen medyanın, büyük bölümünün üzerine düşen bu görevi sorumluluk bilinciyle ve saygınlığını koruyarak yerine getirdiği sırada; çok sınırlı bir bölümünün gerçeği yansıtmayan ve yasal sınırları ihlal eder mahiyetteki yayını anlamak mümkün değildir. Bu yasal olmayan davranışın tüm medyayı da bağlamayacağı da açıktır.
     Daha önce de çeşitli vesilelerle belirttiğimiz gibi, kim olursa olsun herkes ve her kurum yasalara uygun davranmak; toplumun her kesiminin teminatı olan yargıya ve yargı bağımsızlığı ilkesine saygılı olmak durumundadır.
     Yapılmakta olan soruşturmanı sağlıklı olmasını engelleyecek ve kamuoyunda yanlış yorumlara neden olacak davranışlardan kesinlikle kaçınılması gerekir.
     Aksine davranışların yasada gösterilen yaptırımların uygulanmasına neden olacağı bilinmelidir.
     Bu ülke hepimizindir.
     Değerli medya mensuplarının ve kamuoyunun bilgisine saygı ile sunulur.''

Bu haber 444 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,572 µs