En Sıcak Konular

ÇELİK: GELECEĞİN 50-70 YILINI DÜZENLEMEYE YÖNELİK ÇALIŞMA

27 Mart 2008 18:19 tsi
ÇELİK: GELECEĞİN 50-70 YILINI DÜZENLEMEYE YÖNELİK ÇALIŞMA Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ''Türkiye'nin sosyal güvenliğini, 50-60 yıllık bir perspektifte görme zorunluluğu var. Bu, geleceğin 50-70 yılını düzenlemeye dönük bir çalışmadır'' dedi.

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ''Türkiye'nin sosyal güvenliğini, 50-60 yıllık bir perspektifte görme zorunluluğu var. Bu, geleceğin 50-70 yılını düzenlemeye dönük bir çalışmadır'' dedi.
     Çelik, TBMM Genel Kurulunda Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerinde Hükümet adına yaptığı konuşmada, Türkiye'de 2 çalışana, 1 emekli düştüğünü ifade ederek, normal ve sürdürülebilir olanın, 4 çalışana, 1 emeklinin düşmesi olduğunu belirtti.
     Emeklilik yaşının kademeli olarak 65'e yükseleceğini belirten Çelik, şöyle konuştu:
     ''65 yaşla ilgili çok acımasız değerlendirmeler yapıldı. 65 yaş uygulaması, 2036 yılından sonra kademeli bir şekilde 2048 yılında kadın-erkek 65 yaş emekliliği söz konusu. Yani 40 sene sonrasından bahsediyoruz.''
     Sosyal taraflarla yapılan görüşmelerden sonra prim ödeme gün sayısının 7 bin 200 gün olmasında mutabakat sağlandığını belirten Çelik, emekli aylıkları hesaplanırken, gelişme hızının yüzde 30'unun yansıtılacağını söyledi.
     Çelik, aylık bağlama oranının da sosyal taraflarla sağladıkları mutabakat çerçevesinde değişikliğe gidileceğini ifade ederek, ''Sistem içinde şu anda çalışmakta olanlarla ilgili 3600 güne kadar aylık bağlama oranını, yüzde 3'e çekiyoruz. Ondan sonra, yasa yürürlüğe girdikten sonra ise aylık bağlama oranı bütün çalışanlar için yüzde 2 olarak devam edecek'' dedi.
     Yapılan değerlendirmelerde, ''Bu yasanın oybirliğiyle kabul edilmesi son derece yerinde olurdu'' denildiğini, bunun için kendilerinin de çok gayret ettiğini belirten Çelik, ''Fakat 'Ana parametreler konusunda eskiye dönelim, hiçbir değişiklik yapmayalım' demeyle, 'Bu reform, mutlaka yapılmalıdır' çelişkisinden de kurtulmamız gerekiyor'' diye konuştu.

Bu haber 436 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,686 µs