En Sıcak Konular

TÜSİAD SOSYAL GÜVENLİK YASA TASARISINI DEĞERLENDİRDİ

27 Mart 2008 15:25 tsi
TÜSİAD SOSYAL GÜVENLİK YASA TASARISINI DEĞERLENDİRDİ TÜSİAD, bugün TBMM Genel Kurul gündemine gelecek olan ''Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Tasarısı'' hakkında yazılı açıklamada bulundu...

İSTANBUL - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), ''Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Tasarısı''nın sosyal güvenlik sisteminin 'yaş, aylık bağlama oranı ve aylıkların artışı' gibi temel parametreleri bakımından olumlu olduğunu, ancak, halen çalışmakta olan kamu görevlilerinin ve emeklilerinin kapsam dışı tutulmasının, öngörülen norm ve standart birliğini, yönetim etkinliğini ve mali dengelerde beklenen iyileşmeyi biraz daha öteleyeceği kaydetti.
     TÜSİAD'tan, bugün TBMM Genel Kurul gündemine gelecek olan ''Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Tasarısı'' hakkında yapılan yazılı açıklamada, sosyal güvenlik sisteminin, derin finansman sorunlarıyla, Türkiye'nin temel yapısal reform gerçekleştirmesi gereken alanlardan biri olduğu belirtildi.
     2006 tarih ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun açıkları kapamaya yönelik düzenlemeleri, farklı sosyal sigorta kurumlarına tabi sigortalıları tek bir yasa kapsamına alması ve genel sağlık sigortasını getirmesi bakımından önem taşıdığı ifade edilen açıklamada, 1 Ocak 2007'de yürürlüğe girmesi beklenen bu kanunun bazı maddelerinin, Anayasa Mahkemesince iptali ve 2007'de yeni düzenlemenin tamamlanamamasının reformda ciddi bir gecikmeye yol açtığı kaydedildi.
     Yapılan çalışmalar ve sosyal taraflarla görüşmeler sonucunda TBMM Genel Kurulunda bugün ele alınması beklenen yeni tasarıda, sosyal güvenlik reformunun temel parametrelerinin korunması ve genel sağlık sigortasının sürdürülebilir bir yapıda olmasının önem taşıdığı belirtildi.
     Açıklamada tasarının, emeklilik sistemi açısından değerlendirmesine de yer verilerek, tasarının, sosyal güvenlik sisteminin 'yaş, aylık bağlama oranı ve aylıkların artışı' gibi temel parametreleri bakımından olumlu olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:
     ''Ancak, halen çalışmakta olan kamu görevlilerinin ve emeklilerinin kapsam dışı tutulması, öngörülen norm ve standart birliğini, yönetim etkinliğini ve mali dengelerde beklenen iyileşmeyi biraz daha öteleyecektir. Diğer yandan, SSK mensupları için prim ödeme gün sayısının kademeli olarak 9000 yerine 7200'de sabitlenmesinin aktüeryal açıdan sakınca doğurmaması için, emeklilik yaşının kademeli olarak 65'e yükseltilmesi maddesinin muhafaza edilmesi önemlidir.
     Sosyal güvenlik reformu, istihdam üzerindeki yükleri hafifletme ve kayıt dışılık ile mücadele politikasıyla desteklenmelidir. Bu çerçevede, hükümetin üzerinde çalıştığı 'istihdam paketi'nin, iş gücü üzerindeki prim, vergi vb. mali ve idari yükleri hafifletecek ve kayıtlı çalışmayı teşvik edecek şekilde bir an önce gündeme getirilmesi gereklidir.''

Bu haber 448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,209 µs