En Sıcak Konular

ÖZTÜRK: YAĞIŞ REJİMİNDE ÖNEMLİ BİR DEĞİŞİM SÜRECİ VAR

24 Mart 2008 11:09 tsi
 ÖZTÜRK: YAĞIŞ REJİMİNDE ÖNEMLİ BİR DEĞİŞİM SÜRECİ VAR TBMM Küresel Isınma ve Su Kaynakları Komisyonu Başkanı, Hatay Milletvekili Mustafa Öztürk, Türkiye'nin yağış rejiminde önemli bir değişim süreci başladığını belirtti...

ANKARA - TBMM Küresel Isınma ve Su Kaynakları Komisyonu Başkanı, Hatay Milletvekili Mustafa Öztürk, Türkiye'nin yağış rejiminde önemli bir değişim süreci başladığını belirterek, ''Bu konularda planlama yapanlar, yatırım yapanlar ve öngörüler üzerinde çalışanların hazırlıklı olması gerekir. Çünkü yağış rejimindeki değişiklik trendi artarak devam edecek'' dedi.
     Mustafa Öztürk, komisyon tarafından hazırlanan ve tarımdan ulaşıma, sanayiden ormana, meteorolojiden su kaynaklarına kadar Türkiye'nin irdelendiği 520 sayfalık rapora ilişkin bilgi verdi.
     Öztürk, ülkedeki yağış rejimlerinde bölgesel bazda ciddi değişimlerin olduğunu gözlemlediklerini vurguladı. İç Anadolu Bölgesi'nin, ülkenin en kurak bölgelerinden olduğunu anımsatan Öztürk, ''Yani, yağış rejiminde bölgeler arasında çok ciddi farklılıkların olduğunu görüyoruz. Karadeniz bölgesindeki yağış rejimiyle, İç Anadolu'daki, Güneydoğu Anadolu'daki yağış rejiminde çok ciddi farklılıklar var. İç Anadolu'yu biz zaten kurak bölge olarak kabul ediyorduk. Şimdi, bu kurak bölgeye, Akdeniz, Ege ve Trakya'nın da eklendiğini söyleyebiliriz'' diye konuştu.
     Buna karşın, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde yağış miktarında artışların olduğunun gözlemlendiğini anlatan Öztürk, şöyle devam etti:
     ''Türkiye'de toplam yağış miktarında az da olsa bir azalma var. Yıllık olarak metrekareye düşen 650 milimetre yağışın 640 milimetreye kadar indiğini biliyoruz. Türkiye'de özellikle toplam yağıştan gelen kullanılabilir su miktarı, 112 milyar metreküptür. Bu suyun ancak biz 42 milyar metreküpünü kullanabiliyoruz. Kullanılmayan 70 milyar metreküp suyla ilgili gerekli yatırımlar yapılmalıdır.''
     Yağışlardan gelen 42 milyar metreküp suyun yüzde 94-98'inin tarımda kullanıldığına işaret eden Öztürk, tarımda kullanılan vahşi sulama yöntemlerinin aşırı miktarlarda su israfına neden olduğunu vurguladı. Öztürk, tarımsal sulamanın doğru bir şekilde yönetilmesi gerektiğini ifade etti.
     Kullanılabilir suyun şebekelerden konutlara ulaşana kadar katettiği yola ilişkin sağlıklı yönetim planlamaları yapılması gerektiğini belirten Öztürk, belediyelerin şebeke sistemini kontrol etmesinin önemini vurguladı.
     Öztürk, suyun doğru yönetilmesi durumunda küresel ısınmanın neden olacağı zararın minimum seviyelerde atlatılabileceğini söyledi. Öztürk, ''Şu anda göllerimizde ve akarsularımızda çok başlı ve tek otorite olmayan bir yönetim anlayışı bulunuyor. Suyun kullanımına izin verenle, suyun kalitesini takip eden birbirinden bağımsız kurumlar var'' dedi.

Bu haber 369 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,731 µs