En Sıcak Konular

''KOMŞULARA'' İHRACAT 2007'DE ARTTI

24 Mart 2008 10:33 tsi
''KOMŞULARA'' İHRACAT 2007'DE ARTTI Son yıllarda komşu ve çevre ülkelere ihracat artış trendini sürdürürken, geçen yıl da söz konusu ülkelere ihracat, yüzde 35,5 artışla 40,5 milyar doları buldu.

ANKARA - Son yıllarda komşu ve çevre ülkelere ihracat artış trendini sürdürürken, geçen yıl da söz konusu ülkelere ihracat, yüzde 35,5 artışla 40,5 milyar doları buldu.
     Bu ülkelerin ihracattaki payı ise yüzde 37,8 olarak gerçekleşti.
     Dış Ticaret Müsteşarlığı ''Ocak-Aralık Dönemi İhracatının Genel ve Sektörel Değerlendirmesi Raporu''ndan derlenen bilgilere göre, toplam 7 ülkeden oluşan komşu ülkelere ihracat, yüzde 28,5 artış göstererek 11 milyar 137,3 milyon dolara yükseldi.
     Bu grup içerisinde ilk sıraları yüzde 2,6'lık payla Irak, yüzde 2,1'lik pay ile Yunanistan ve yüzde 1,9'luk payla Bulgaristan, yüzde 1,3 pay ile İran aldı.
     Irak'a 2 milyar 834,5 milyon dolarlık, Yunanistan'a 2 milyar 293,6 milyon dolarlık, Bulgaristan'a 2 milyar 62,1 milyon dolarlık, İran'a 1 milyar 394,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
     Toplam 45 ülkeden oluşan çevre ülkelere ihracat ise bir önceki döneme göre yüzde 38,4 artış göstererek 29,4 milyar dolara ulaştı ve bu ülkelerin toplam ihracat içerisindeki payı yüzde 27,4 oldu.
     Çevre ülkeler arasında en büyük ihraç pazarları, yüzde 4,5 pay ile Rusya Federasyonu, yüzde 3,5 ile Romanya, yüzde 2,7 ile Birleşik Arap Emirlikleri, yüzde 1,6 ile İsrail ve yüzde 1,4 pay ile Suudi Arabistan oldu.
     Komşu ve çevre ülkeler arasında en yüksek ihracat artışı sağlanan ülkeler ise Cibuti, Bosna Hersek, Karadağ, Bahreyn, Lübnan, Sırbistan, Tunus, Hırvatistan ve Kosova oldu.
     Bu arada, komşu ülkelere ihracat yıla sevindirici bir başlangıç yaptı ve Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 39,9 oranında artış gösterdi. 7 ülkeden oluşan komşu ülkelere Ocak ayında 945,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti.

Bu haber 390 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,475 µs