En Sıcak Konular

SOSYAL GÜVENLİK YASA TASARISI'NDA KARAR AŞAMASI

23 Mart 2008 12:33 tsi
SOSYAL GÜVENLİK YASA TASARISI'NDA KARAR AŞAMASI Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na ilişkin, Emek Platformu'nun işçi kesimiyle yapılan görüşmedeki talep ve önerilere ilişkin değerlendirmelerini konfederasyonlara bildirdi.

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na ilişkin, Emek Platformu'nun işçi kesimiyle yapılan görüşmedeki talep ve önerilere ilişkin değerlendirmelerini konfederasyonlara bildirdi.
     Bakanlığın önerilerini değerlendiren konfederasyonların uzmanları, yaptıkları çalışmayı yarın ki Emek Platformu toplantısına sunacaklar. Platformda yapılacak değerlendirmenin ardından da nihayi karar için saat 15.00'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile bir araya gelinecek.
     Emek Platformu, emekliliği hak etmek için mevcut yasalarda öngörüldüğü biçimde kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş olması ve prim gün sayısının ise 7 bin olarak korunmasını talep ediyor.
     Bakanlıkça yapılan değerlendirmede, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda (SSGSS) öngörülen, kadın ve erkekler için emeklilik yaşının 2036 yılından başlayarak 65'e yükseltilmesi düzenlemesi korundu.
     Ancak, prim gün sayısının kademeli olarak artması nedeniyle, prim gün sayısını doldurduğu halde, emeklilik yaşını doldurmadığı için emekli aylığına hak kazanamayan sigortalıların, emeklilik yaşını doldurduğu yılda, 65 yaş koşulu aranmaksızın emekli olmasına olanak sağlandı.
     Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu yürürlüğe girdiği tarihten itibaren kademeli olarak 9 bin güne yükseltilmesi öngörülen prim gün sayısı, sadece hizmet akdi ile çalışan işçiler için, 2008'den 2016'ya kadar her yıl için 50'şer gün artırılarak, 2016'dan itibaren ise her yıl 100'er gün artırılarak, 2021 yılında 8 bin güne ulaşması öngörüldü.
     Emeklilik yaşına ilişkin değerlendirmenin Emek Platformu'nun önerisine uygun olmadığı, prim gün sayısının ise 50 gün yerine, ilk 8 yıl için 50'şer gün, izleyen yıllar için 100'er gün artırılarak 8 bin gün belirlendiği ifade ediliyor. Öte yandan, 65 yaş koşulu aranmaksızın emekli olmaya ilişkin düzenlemenin kısmen iyileştirme niteliği taşıdığı, ancak bunun da kademeli prim gün sayısının getirdiği zorunlu bir düzenleme olduğu kaydedildi.
     Emek Platformu, mevcut yasalar uyarınca, fiili hizmet zammından yararlanan çalışanların bu haklardan yararlanmayı sürdürmelerini talep ediyor.
     Bakanlığın, değerlendirmelerinde bu öneriye ilişkin düzenleme yer almıyor.
     Emek Platformu, diş protezlerine yaş sınırı getirilerek, 18 yaşını doldurmamış veya 45 yaşından gün almamış kişilere protez bedelinin yüzde 50'sini cepten ödemeyi öngören düzenlemenin kaldırılmasını talep ediyor.
     Bakanlıkça yapılan değerlendirmede, diş protezlerinde öngörülen yaş sınırı kaldırılırken, tüm sigortalılarla hak sahiplerine verilecek diş protez bedellerinden yüzde 50 oranında katılım payı alınması öngörülüyor.
     Bu durumda, diş protezleri için getirilen yaş sınırı kaldırıldığı, ancak diş protez bedelinin yüzde 10-20'si oranında katılım payı ödeyerek diş protezlerinden yararlanacak olanlar dahil, tüm sigorta ve hak sahipleri için katılım payı oranının yüzde 50'ye yükseltildiği belirtiliyor.


Bu haber 383 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,510 µs