En Sıcak Konular

ŞİMŞEK: 'DAVANIN ETKİSİ EKONOMİDE SINIRLI OLACAK'

21 Mart 2008 07:53 tsi
ŞİMŞEK: 'DAVANIN ETKİSİ EKONOMİDE SINIRLI OLACAK' IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ile Washington'da bir araya gelen Şimşek, ardından Georgetown Üniversitesinde, Türk ekonomisinin durumuna ilişkin bir konuşma yaptı.

WASHİNGTON - Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti hakkındaki kapatma davasının ekonomi üzerinde kısa dönemde bir ölçüde belirsizliği artırdığını ancak orta ve uzun dönemde Türk ekonomisinin görünümünün kuvvetli olması dolayısıyla iç ve dış şokların etkisinin sınırlı olacağını söyledi.
     IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ile Washington'da bir araya gelen Şimşek, ardından Georgetown Üniversitesinde, Türk ekonomisinin durumuna ilişkin bir konuşma yaptı.
     Şimşek, geçen cuma günü dış piyasalarda yaşanan çalkantı ve ardından Ak Parti'nin kapatılması yönünde açılan davaya işaret etti ve ''bu iç ve dış şoklara rağmen pazartesi günü döviz sadece yüzde 0,4 oynadı. Faiz oranları 50 baz puan değişti. Maliye Bakanının açıklaması var, 'bu durum 7-10 yıl önce olsaydı faiz oranları yüzde 7 bin artardı' yönünde. 1994 yılında bu oldu. 2001'de cari açık düşüktü, yine oldu. Bu durum, bizim ne kadar ilerlediğimizi gösterir'' dedi.
     Şimşek, ilerlemenin sadece borç ve piyasaların durumuyla ölçülemeyeceğini, eğitim ve hukukun üstünlüğünü içeren insan unsurunun önemli olduğunu kaydetti. Hukukun üstünlüğünün, iyi bir ekonomik görünüm için en önemli unsurlardan olduğuna işaret eden Şimşek, Türkiye'nin, büyük bir dönüşüm geçirdiğini ve küresel ekonomide ilk on içinde olmayı hedeflediğini kaydetti.
    
     -''LAİKLİK KAYDIMIZ SAĞLAM''-
    
     Sosyal güvenlik reformunu, ''şu ana kadar yapılmış en önemli reform'' olarak niteleyen Şimşek, Türkiye'nin ayrıca ''dünyanın düzleştiği bir zamanda, çağdaş bir anayasaya ihtiyacı olduğunu'' kaydetti.
     Şimşek, cuma günü iç ve dış şok olarak iki büyük olayın yaşanmasına karşın, ekonomi üzerindeki etkisinin sınırlı olduğunu belirtmekle birlikte, ''kabul etmem lazım ki, iktidar partisine karşı açılmış bir dava, belirsizliği belli ölçüde artırıyor. Ancak Türkiye'nin nüfusu genç ve reformlar da ilerliyor. Türkiye'yi durdurmak zor. Türkiye, olumlu bir ekonomik, siyasi ve sosyal değişimden geçiyor. Değişim süreci, her durumda sürecek. İç ve dış şoklar, bunun sadece hızını etkileyebilir'' dedi. Şimşek, ''Türkiye laiktir ve bizim laiklik kaydımız sağlam. Biz Türkiye'nin modern, refah, laik ve aynı zamanda kültürel değerleriyle halen bağlantılı olabileceğini kanıtladık. Kısa dönemde, parti kapatma davasının bir belirsizlik kaynağı olmayacağını söylersem bu saflık olur'' diye konuştu. ''Geçen yıl da oldu bu tür meseleler'' diyen Devlet Bakanı Şimşek, ''ancak Türk demokrasisi bugün daha sağlam. Türk demokrasisi, bu meselelerden daha kuvvetli olarak çıktı. Uzun dönem ekonomik görünüm çok kuvvetli, orta dönemde de olumlu; kısa dönemde ise belirsizlik düzeyi, küresel zorluklarla birlikte biraz artıyor'' ifadelerini kullandı.
     Şimşek bir soru üzerine, IMF Başkanı Strauss-Kahn ile görüşmesine de değindi ve ''şu ana kadarki ilerlemeden konuştuk. Türkiye çok başarılı iki IMF programı tamamladı. Programa kuvvetli bir şekilde hükümet olarak sahip çıktık'' dedi.

Bu haber 434 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,235 µs