En Sıcak Konular

TÜRKİYE'NİN ORMAN VARLIĞI ARTIYOR

20 Mart 2008 18:01 tsi
TÜRKİYE'NİN ORMAN VARLIĞI ARTIYOR Orman Mühendisleri Odası Doğu Akdeniz Şube Başkanı Selami Tece, ''çabalarımız, Türkiye'nin orman varlığını artıran ender ülkeler arasında yer almasını sağladı'' dedi.

ADANA - Orman Mühendisleri Odası Doğu Akdeniz Şube Başkanı Selami Tece, ''çabalarımız, Türkiye'nin orman varlığını artıran ender ülkeler arasında yer almasını sağladı'' dedi. 
 
Tece, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü nedeniyle AA muhabirine yaptığı açıklamada, ormanların, ihtiyaç duyulan odun ham maddesinin karşılanmasının yanı sıra doğal çevrenin en önemli unsuru olduğunu söyledi.

Ormanlık alanların korunması, geliştirilmesi ve çok yönlü olarak işletilmesinin, ülke kalkınması açısından çok önemli olduğunu belirten Tece, bu konuda Türk ormancısının dünyaya örnek olabilecek ciddi çalışmalar gerçekleştirdiğini ifade etti.

Tece, Türkiye sınırları içinde kalan orman varlığının 10 bin yıllık süreçte 55 milyon hektardan 21,2 milyon hektara kadar düştüğünü, dünya genelinde ise her yıl ortalama 13 milyon hektar alandaki ormanlığın yok olduğunu bildirerek, ''Son yıllardaki çalışmalarımız, orman alanlarının genişlemesine önemli katkı sağladı. 20,2 olan orman varlığımız, bu gayretli ve örnek çalışmayla 1 milyon hektar artarak 21,2 milyona ulaştı. Çabalarımız, Türkiye'nin orman varlığını artıran ender ülkeler arasında yer almasını sağladı'' dedi.

Hızlı sanayileşme ve kentleşme, yangın, kaçak kesim ve ormanlık alanlardaki yapılaşma ile bazı çevresel etkilerin sonucunda doğal kaynaklar ve özellikle de orman alanlarının büyük ölçüde tahrip olduğunu anlatan Tece, şöyle konuştu:

''Bunun neticesinde de ekolojik denge bozuluyor, atmosferdeki karbondioksit miktarı aşırı derecede artıyor ve ozon tabakasında delinmeler meydana geliyor. Ormanları, sadece birçok ağacın bir araya gelmesiyle oluşmuş ağaçlar topluluğu olarak görmek bizleri eksik bilgilendirmeye götürür. Ormanlar, tabii olarak yetişen veya emekle yetiştirilen ağaç toplulukları, yer altı ve yer üstünde barındırdıkları bütün canlı ve cansız varlıklar, havası ve yerleri ile birlikte vazgeçilmez değerler bütünüdür. Ancak, bu değerleri yeterince koruyabildiğimiz söylenemez.''

-YÜZDE 49'U VERİMSİZ-

Tece, ormanlık alanların yüzde 51'inin verimli, kalan yüzde 49'luk bölümünün de verimsiz alanlardan oluştuğunu söyledi.

Bozuk olan alanların orman teşkilatının aldığı kararlarla rehabilite edilerek hızla verimli hale dönüştürülmesi çalışmalarının sürdüğünü belirten Tece, gelecek nesillere daha yaşanılabilir ve orman varlığı daha geniş olan Türkiye amaçlandığını bildirdi.

Tece, ormanların, ekonomi ve toplumsal hayattaki yerini yalnızca orman ürünleri ile ifade etmemek gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Ormanlar toprağı koruma, su rejimini düzenleme, iklime olan olumlu etkisi, havadaki karbondioksidi temizleyip oksijen vermesi, gürültü kirliliğini önlemesi, insanların dinlenmesini sağlayan rekreasyon alanları sunması, yaban hayatı ve biyolojik çeşitliliği sürdürme gibi çok önemli işlevleri de yerine getirmektedir. Bir ağacın ömrü boyunca ürettiği bu işlevsel değerlerin, odun ham maddesi olarak ürettiği değerin 2 bin katına ulaştığı ifade edilmektedir.

İnsan hayatının her aşamasında çok büyük öneme sahip ormanlar, insanlara sağladıkları ekonomik, ekolojik hizmetler açısından ülke sınırlarını aşan bir değere sahip oldukları için, dünyanın ortak değerleri içinde en başta gelenleri arasında yer almıştır. İnsanoğlunun hayatı sürdürebilmesi için havaya ve suya ne kadar ihtiyacı varsa, toprağa ve ağaca da o kadar ihtiyacı vardır.''

 



Bu haber 346 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,007 µs