En Sıcak Konular

DÜNYANIN EN ESKİ BAYRAMI: NEVRUZ

19 Mart 2008 11:57 tsi
DÜNYANIN EN ESKİ BAYRAMI: NEVRUZ Dünyanın en eski bayramı Nevruz, Türk dünyasında Göktürkler'in Ergenekon'dan çıkışı ve 12 hayvanlı Türk takviminde yeni yılın başlangıcı olarak 5 bin yıldan bu yana kutlanıyor.

ANKARA - Dünyanın en eski bayramı Nevruz, Türk dünyasında Göktürkler'in Ergenekon'dan çıkışı ve 12 hayvanlı Türk takviminde yeni yılın başlangıcı olarak 5 bin yıldan bu yana kutlanıyor.
     Kimi topluluklar, bu günü Tanrı'nın dünyayı yarattığı gün, kimileri Nuh Peygamber'in yere ilk ayak bastığı gün, kimileri ise ilk insanın yaratıldığı gün olarak kutlarken, gece ile gündüzün eşit olduğu bu gün, bir bahar müjdecisi kabul ediliyor.
     Farsça ''yeni gün'' anlamına gelen Nevruz, dünyadaki çeşitli Türk topluluklarında ''Noruz'', ''Navrız'', ''Ergenekon'', ''Bozkurt'', ''Çağan'', ''Mart Dokuzu'', ''Sultan Nevruz'', ''Mart Bozumu'' gibi adlarla anılıyor. Yüzyıllardır bu bayramı titizlikle muhafaza eden Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Afganistan ve Tacikistan, resmi tatil ilan ettikleri Nevruz'u, bir ''milli bayram'' olarak her yıl kutluyor.
     Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Nevruz kutlamaları, Milli Kütüphane Başkanlığı'nın bahçesinde gerçekleştirilecek.
     Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katılacağı etkinlik, Mehter Takımı'nın gösterisiyle başlayacak. Karma halay gösterisinin ardından saygı duruşu yapılacak ve İstiklal Marşı okunacak.
     Açılış konuşmalarının ardından Nevruz ateşi yakılacak, demir dövülecek ve Nevruz pilavı ikram edilecek. Topluluklar da buradaki gösterileriyle etkinliğe renk katacak.
     TRT Arı Stüdyosu'nda ''TÜRKSOY'' sergisi ve ''Türk Kültüründe Nevruz'' konulu yarışmada dereceye giren eserlerden oluşan serginin açılışı gerçekleştirilecek.
     Nevruz özel eğelence programının ardından TÜRKSOY ve TRT tarafından davet edilen topluluklar gösteri sunacak.
     Türk dünyasındaki yaygın inanışa göre, Nevruz, Göktürkler'in Ergenekon'dan çıkışı ve istiklalini kazandığı gün olarak kabul ediliyor.

Bu haber 509 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,325 µs