En Sıcak Konular

FED'İN FAİZ ORANINI %0,75 İLE %1 İNDİRMESİ BEKLENİYOR

18 Mart 2008 12:19 tsi
 FED'İN FAİZ ORANINI %0,75 İLE %1 İNDİRMESİ BEKLENİYOR ABD Merkez Bankası'nın (FED) ABD'de ekonomisinin mali piyasalardaki kriz nedeniyle daha fazla zarar görmesinin önüne geçmek için temel gösterge faiz oranını yüzde 0,75 ile yüzde 1 indirmesi bekleniyor.

WASHİNGTON - ABD Merkez Bankası'nın (FED) ABD'de ekonomisinin mali piyasalardaki kriz nedeniyle daha fazla zarar görmesinin önüne geçmek için temel gösterge faiz oranını yüzde 0,75 ile yüzde 1 indirmesi bekleniyor.
     FED Başkanı Ben Bernanke ve meslektaşları, ekonominin durgunluğa girmesini önlemek ya da sıkıntılı dönemin etkisinin kolay atlatılması için çaba harcıyorlar.
     Birçok ekonomist, FED yetkililerinin, kırılgan mali piyasaların umudunu boşa çıkarmamak amacıyla, FED para politikası organı Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bugün yapacağı toplantıda temel gösterge faiz oranını yüzde 0,75 ya da yüzde 1 düşüreceğini tahmin ediyor.
     Bu yılın başında yüzde 4,25 olan temel gösterge faiz oranı yüzde 3 seviyesinde bulunuyor. FED, 22 Ocakta temel gösterge faiz oranlarını önce yüzde 0,75, bundan 8 gün sonra ise yüzde 0,50 daha düşürerek yüzde 3'e çekmişti.
     FED, piyasaları sakinleştirmek amacıyla geçen hafta diğer merkez bankalarıyla birlikte piyasaya 200 milyar dolar likidite sağlayacağını bildirmişti.
     Daha sonra JP Morgan'ın Bear Stearns yatırım bankasını almasına 30 milyar dolar destek vereceğini açıklayan FED, pazar günü yaptığı olağanüstü toplantıda, yüzde 3,5 olan faiz oranlarını çeyrek puan indirerek yüzde 3,25 yapmıştı. FED, ayrıca oluşturduğu yeni borçlanma programı ile de bazı büyük firmalara doğrudan kredi sağlama olanağı tanımıştı.
     FED'in bu kararları, geçen yıl yüksek riskli tutsat (mortgage) kredilerinin geri dönmemesi dalgasıyla başlayan, ancak ülkenin en büyük mali kuruluşlarından bazılarının milyarlarca dolar kaybetmesiyle birlikte kredi piyasalarının diğer kesimlerine yayılan ciddi kredi sıkışıklığının ekonomiyi tehdit ettiğini gösteriyor.


Bu haber 425 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,778 µs