En Sıcak Konular

AVRUPA'DAKİ BANKALARIN HİSSELERİ DÜŞTÜ

17 Mart 2008 16:08 tsi
AVRUPA'DAKİ BANKALARIN HİSSELERİ DÜŞTÜ ABD'de yatırım bankası Bear Stearns'ın acilen kurtarılmasının ardından küresel mali krizin derinleşeceği kaygıları, Avrupa'daki bankaların hisselerinin düşmesine yol açtı.

CENEVRE - ABD'de yatırım bankası Bear Stearns'ın acilen kurtarılmasının ardından küresel mali krizin derinleşeceği kaygıları, Avrupa'daki bankaların hisselerinin düşmesine yol açtı.
     İsviçre'nin en büyük bankası UBS'nin hisseleri yüzde 12,9, Credit Suisse'in hisseleri yüzde 9, Alman Deutsche Bank'ın hisseleri yüzde 5,6 değer kaybetti.
     UBS, ABD'deki yüksek riskli tutsat (morgage) piyasasıyla bağlantılı olarak aktiflerinde 18 milyar dolardan fazla zarar yazması nedeniyle, krizin en çok etkilediği bankalar arasında olduğu düşünüldüğü için hisseleri en fazla düşen banka oldu.
     Fransa'da, BNP Paribas'in hisseleri yüzde 6,8, Societe Generale'nin hisseleri yüzde 8,7 ve İngiltere'de ise Barclay's bankasının hisseleri yüzde 8'den fazla değer kaybetti.
     Ekonomistler, bu büyük bankaların Bear Stearns'ı zor duruma sokan likidite sıkıntısından daha az etkilenebileceğini ifade ettiler. Ancak, Avrupa'daki bankalar, ABD'deki emlak piyasasıyla bağlantılı batık kredilerle ilgili küresel mali krizin devam edeceği ve kötüleşeceğini tahmin ediyorlar.
     Bankaların hisselerindeki düşüşe, İsviçre'de yayınlanan SonntagsZeitung gazetesinin, UBS'nin gelecek 2 ya da 3 yıl içinde beklediği güçlükler nedeniyle 8 bin kişiyi işten çıkarmayı planladığı haberinin de etkisi olduğu kaydedildi.
     Öte yandan, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Paris'te OECD Genel Sekreteri Angel Gurria ile düzenlediği basın toplantısında, ABD'deki durumun diğer ekonomileri etkileyeceğini ve küresel bir karşılık gerektireceğini söyledi.
     Mevcut ortamın mevduat sahipleri için bir sorun olmadığını söyleyen Strauss-Kahn, ''Bu bir ekonomik büyüme problemi. Biz açıkça risklerin ekonomik büyüme için çok ciddi olduğu bir durumla karşı karşıyayız'' dedi.
     ABD Dolarının zayıflamaya başladığının doğru olduğunu, ancak en zayıf kurun dolar olmadığını belirten Strauss-Kahn, tüm para sisteminin gerilmeye başladığını, güçlü tarafta avro, zayıf tarafta Çin Yuanı ve Japon Yeni, iki tarafın arasında ise doların bulunduğunu ifade etti.

Bu haber 442 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,873 µs