En Sıcak Konular

TOPTAN: ÇAĞDAŞ DEMOKRASİLERDE PARTİLERİ HALK KURAR, HALK KAPATIR

15 Mart 2008 14:51 tsi
TOPTAN: ÇAĞDAŞ DEMOKRASİLERDE PARTİLERİ HALK KURAR, HALK KAPATIR TBMM Başkanı Köksal Toptan, ''Çağdaş demokrasilerde partiler kurulur, kapanır. Ama çağdaş demokrasilerde partileri halk kurar, halk kapatır'' dedi.

İSTANBUL - TBMM Başkanı Köksal Toptan, ''Çağdaş demokrasilerde partiler kurulur, kapanır. Ama çağdaş demokrasilerde partileri halk kurar, halk kapatır'' dedi.
     Toptan, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonunun 2. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, dün akşamdan beri ülkedeki tüm aydınların, demokrasiye inanan herkesin, Türkiye'nin geleceğini heyecanla ve ümitle izleyen tüm vatandaşların derin bir tedirginlik ve üzüntü içinde olduklarını söyledi.
     TBMM Başkanı Toptan, toplantıya gelirken ''bu telaş içinde ne diyebileceğini'' düşündüğünü ifade ederek, şöyle konuştu:
     ''Burada özellikle sivil toplum örgütü temsilcisi arkadaşlarımın yaptıkları konuşmalardan öyle bir sonuç çıkardım ki, telaşım boşuna. Türkiye almış başını gidiyor, Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık hedefinin de ilerisine...
     Yanlışlıklar sadece demokrasilerde vardır. Diktatörlüklerde, totaliter rejimde yanlışlık olmaz. Yanlışları siyasi partiler de yapabilir. O partilerin yöneticileri, mensupları da yapabilir. Yapacak ki rakibine sıra gelsin. Halk seçimde onun hesabını yanlış yapana sorsun. Geçen sene Türkiye bir seçim yaptı. Bir sene sonra yine seçim yapacak. Yanlışı halk görüyor, biliyor, değerlendiriyor. Acaba bizim sorunumuz 'bu halk, bu cahil halk ne anlar bu işlerden' mi hala? Türkiye 50 sene öncesinde mi yaşıyor? Bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Çağdaş demokrasilerde partiler kurulur, kapanır. Ama çağdaş demokrasilerde partileri halk kurar, halk kapatır.''
     Geçmişte Türkiye'de hem partilerin kapatıldığına, hem de bazı partilerin halkın iradesiyle yok olduğuna tanık olduklarını anlatan Toptan, ''Peki kapattıklarımız ne oldu? Kapattıklarımız yeniden doğdu. Zamanla güçlenerek, daha kuvvetli doğdu. Çünkü orada halkın iradesi, halkın katkısı yoktu. O bakımdan halkın iradesini, tercihini anlamsızlaştıracak davranışlardan herkesin kaçınması lazım'' diye konuştu.
     Köksal Toptan, siyasetin gidişine halk dışı müdahalelerin siyaset kurumunu da zayıflatacağına ve insanlarda tereddütler oluşacağına dikkat çekti.
     Şu anda Türkiye'nin içinde bulunduğu günlerin, Türkiye'nin istikrar ve güven ortamının en güçlü, en inanılır, en fazla el birliği içinde olunması gereken günler olduğunu dile getiren Toptan, özel sektörün ve devletin çeşitli kademelerindeki ilgililerin yabancı muhataplarıyla konuşurken, muhatapların kafasında bir takım tereddütlerle masaya oturmak zorunda kalabileceklerini söyledi.
     Toptan, ''Acaba 'bizim elimiz başkalarına karşı zayıfladı mı' tereddütü... Bizim bunu kırmamız lazım'' dedi.
     Hiç endişe etmemek, moralleri bozmamak gerektiğini vurgulayan Toptan, ''Anayasa Mahkememizin en kısa süre içinde en doğru kararı vereceğine yürekten inanıyorum. Bu süreç ilerlerken Türkiye özel sektörüyle, devletiyle yine büyümeye devam edecektir'' dedi.

Bu haber 425 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,514 µs