En Sıcak Konular

ATO'DAN 'ONLİNE KAYITDIŞI EKONOMİ' RAPORU

15 Mart 2008 11:07 tsi
ATO'DAN 'ONLİNE KAYITDIŞI EKONOMİ' RAPORU Türkiye'de, ayakkabıdan çantaya, bebek eşyalarından kitaba kadar çok sayıda ürünü faturasız ve belgesiz satan yurtdışı menşeli internet sitelerindeki sanal alışveriş nedeniyle devletin sadece KDV ve ÖTV'den yüzde 41 vergi kaybına uğradığı bildirildi.

ANKARA - Türkiye'de, ayakkabıdan çantaya, bebek eşyalarından kitaba kadar çok sayıda ürünü faturasız ve belgesiz satan yurtdışı menşeli internet sitelerindeki sanal alışveriş nedeniyle devletin sadece KDV ve ÖTV'den yüzde 41 vergi kaybına uğradığı bildirildi.
     Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) hazırladığı ''Online Kayıtdışı Ekonomi'' başlıklı raporuna göre, internet üzerinden faaliyet gösteren çok sayıda sitede, ayakkabıdan çantaya, bebek eşyalarından kitaba, bilgisayardan DVD oynatıcısına, parfümden makyaj malzemesine kadar birçok ürün ürün satışa sunuluyor. Faturasız satılmaları nedeniyle Türkiye'deki fiyatlara göre daha ucuz olan bu sitelerin vatandaşlarca da cazip görülmesi, kayıtdışı ekonomiyi körüklüyor.
     Başta Uzakdoğu olmak üzere yurtdışı menşeli bu sitelerin, vatandaşların kredi kartı ya da online bankacılık sistemiyle yaptığı alışverişleri istediklere adrese postayla ''hediye'' altında gönderdiği ifade edilen raporda, vatandaşın verdiği siparişlerin fazla olması durumunda, Türkiye gümrüklerinde şüphe uyandırmaması için birden fazla pakete bölünerek gönderildiğine dikkat çekildi.
     Uluslararası taşımacılık yapan kargo şirketleriyle gelen ürünlerin 100 doların üzerinde olması durumunda vergiye tabi olması nedeniyle birçok ürüne, yurtdışındaki bir Türk şirket tarafından 100 dolarlık fatura kesildiği belirtilen raporda, ''Örneğin, tıbbi malzeme bulunan paket, telefon kulaklığı adı altında hediye paketi olarak gönderiliyor ve gümrük vergisi ödemeden, Türkiye'ye sokulabiliyor. Bu şekilde, kargo şirketi, yurtdışından getirilen malı sorunsuz biçimde alıcısına teslim ediyor'' denildi.
     Vatandaşlar, internet üzerinden sanal alışverişe yönelirken devletin bu alışverişten, gümrük vergisi, KDV, ÖTV, gelir, kurumlar, çevre ve emlak vergisi, SSK ve Bağ-Kur primlerinden kaynaklanan önemli vergi kayıplarına uğradığı vurgulanan raporda, şunlar kaydedildi:
     ''Bu yolla satın alınan ürünlerin büyük bölümü lüks tüketim malı olduğu için devlet yüzde 6,7 ile yüzde 20 arasında değişen oranlarda ÖTV ve yüzde 18 oranındaki KDV'yi alamıyor. Buna göre, yapılan her 100 dolarlık alışverişten, devlet 26 dolardan 41,6 dolarla kadar KDV ve ÖTV kaybına uğruyor.''
     Raporda, bu alışverişler nedeniyle iç piyasada yaşanan daralmanın etkisiyle, yerli firmalar önemli bir gelir kaybına uğradığı için devletin gelir, kurumlar vergisi gibi vergiler ile istihdam vergilerinden de mahrum kaldığına işaret edildi.

Bu haber 419 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,216 µs