En Sıcak Konular

Başkent faciadan döndü

11 Eylül 2007 22:37 tsi
Başkent faciadan döndü Ankara polisi, Sıhhiye'deki çok katlı otoparkta bir minibüs içinde çok miktarda patlayıcı madde ele geçirdi.

11 Eylül saldırılarının yıldönümünde güvenlik önlemlerini artıran Ankara polisi, Sıhhiye'deki çok katlı otoparkta bir minibüs içinde çok miktarda patlayıcı madde ele geçirdi. Bölgede alınan geniş güvenlik önlemlerinin ardından, patlayıcı maddenin düzeneği yaklaşık 3 saatte etkisiz hale getirildi.

Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, bomba ile ilgili olarak Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarı'nda gerekli incelemelerin yapıldığını, kesin sonuçların bu incelemenin tamamlanmasının ardından açıklanacağını kaydetti.
 
Araçta 3 adet cep telefonu bulundu. Bu durum, telefonların aranması suretiyle, bombaların uzaktan kumandayla patlatılacağı olasılığını gündeme getirdi.
 
Henüz gözaltı yok
 
ABD'de gerçekleştirilen 11 Eylül saldırılarının yoldönümü
öncesi geniş güvenlik önlemleri alan Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı çeşitli birimlerin, dün geceden itibaren üniversiteler, alışveriş merkezleri, otoparklar ve şehrin giriş-çıkış noktalarında uygulamalarını sıklaştırdığını belirten emniyet yetkilileri, yapılan detaylı araştırmalar sırasında bomba yüklü minibüsün bulunduğunu kaydetti.
 
Minibüsü kullanan sürücünün kimliğinin tespit edilebilmesi için otopark çevresindeki güvenlik kamerası kayıtları toplanarak incelenmeye başladı.
 
Şu ana kadar faili yakalamaya yönelik gözaltı olmadı. Otopark işletmecisi ile görevlileri ise bilgilerine başvurulmak üzere emniyete götürüldü.
 
Dış kaynaklı örgüt ve PKK ihtimali

Emniyet yetkilileri, minibüs içerisindeki patlayıcı madde düzeneğinin İstanbul'da 2003 yılının kasım ayında sinagoglara, İngiltere Başkonsolosluğu ve HSBC şubesine yönelik saldırılarda kullanılan bomba düzeneğine benzediğini belirterek, faillerin yakalanması için soruşturmanın dış kaynaklı radikal örgütler üzerinde yoğunlaştırıldığını kaydetti.
 
Ancak sızan bilgilere göre, şüphelerin PKK üzerinde yoğunlaştığı da belirtiliyor.

Araç çalıntı, plaka sahte
 
Ankara Valisi Kemal Önal da olayın gelişimini, "11 - 12 Eylül günleri hassas günlerimiz. Dün akşam başlattığımız ve tüm Ankara'yı kapsayan arama taramada, Kurtuluş Kapalı Otoparkı'nda, dedektör köpeklerimizin tepki vermesi nedeniyle Vito tabir edilen araç üzerinde çalışmalar yoğunlaştırıldı ve patlayıcı madde yüklü olduğu tespit edildi" sözleriyle aktardı.
 
Yapılan sorgulama sonucunda mavi renkli aracın plakasının çalıntı olduğu ve söz konusu plakanın gerçekte ait olduğu aracın sahibinin polise "çalıntı ihbarında" bulunduğu öğrenildi. Plakanın Altındağ'da bir otomobilin üzerinden çalındığı belirlendi.
 
Minibüsün nereden çalındığının ise motor ve şasi numaralarının karşılaştırılması sonrasında tespit edilecek.
 
Bunun üzerine sabah saat 09.00 sıralarında otopark çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Çalışmalar yaklaşık 3 saat sürdü.
 
Patlayıcı dedektör köpeklerinin de araçta patlayıcı madde bulunduğunu işaret etmesinin ve görsel olarak da aracın içerisinde çok yüklü miktarda patlayıcı madde bulunduğunun tespit edilmesinin ardından bomba imha ekipleri, patlayıcının düzeneğini etkisiz hale getirdi.
 
Binalar boşaltıldı, doğalgaz kesildi
 
Çalışmalar süresince otopark ve çevresindeki binalar boşaltılarak aralarında özel harekat timlerinin de bulunduğu çok sayıda polis ekibi tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı.
 
Polis vatandaşlara, "Otopark civarına geçiş yapmayın. Güvenliğiniz için bölgeden uzaklaşın" anonsu yaptı.

İmha çalışması sırasında bölgedeki binaların doğalgazları da kesildi. Otoparkın çevresi yaya ve araç trafiğine kapatılırken, itfaiye ve 112 Hızır Acil ekipleri de olası bir patlamaya anında müdahale etmek için hazır bulundu.
 
Minibüs, patlayıcı düzeneğinin etkisiz hale getirilmesinin ardından üzeri branda ile kapatılarak otoparktan çıkartıldı. Minibüs, polis eskortları eşliğinde detaylı inceleme yapılmak üzere Gölbaşı'ndaki Bomba İmha Uzmanı Eğitim Merkezi'ne götürüldü.
 
Patlayıcı maddenin incelenmek üzere Polis Kriminal Laboratuvarı'na gönderilmesinin ardından, Olay Yeri İnceleme ekipleri minibüs üzerinde ve çevresinde incelemelerine başladı.

Araçta parmak izi çalışması yapan ekipler, topladıkları delilleri de laboratuvara gönderdi.
 
Minibüsün Gölbaşı'na gidişi sırasında yolda da geniş güvenlik önlemleri alındı. Aracın geçişi sırasında yol araç trafiğine kapatıldı.
 
Görgü tanığı: "Pazara mal getirdim, diyerek bıraktı"
 
Bir görgü tanığı, söz konusu minibüsün sabah saat 06.00 sıralarında kimliği tespit edilemeyen bir kişi tarafından otoparka getirildiğini ve otopark görevlisine "pazara mal getirdiği"ni söyleyerek bırakıldığını iddia etti.
 
Ekiplerin imha çalışmaları sürdüğü sırada otopark işletmecisi ve görevlileri, ifadeleri alınmak üzere emniyete götürüldü. Polis, otopark çevresindeki güvenlik kameralarının kayıtları da incelemek üzere topladı.
 
Vali Önal: "Eyleme dönüşseydi..."

Kemal Önal, "Ankara polisinin başarılı ve titiz çalışması muhtemel bir felaketi önlemiştir. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği, huzuru bizim için her şeyden önemlidir. Vatandaşlarımız için geçmiş olsun diyorum" dedi.
 
"Bunun eyleme dönüşmesi halinde neler olacağını düşünmek dahi istemiyorum" diyen Vali Önal, araçta çok miktarda patlayıcı olduğunu belirtti.
 
Kemal Önal, şüphelenilen bir grup olup olmadığının sorulması üzerine, bunu söylemek için çok erken olduğunu belirtti.

Ya Patlasaydı ?
Ankara tarihinin en korkunç saldırısından kurtuldu. Bir anlamda Ankara kendi 11 Eylül'ünü yaşamaktan son anda kurtuldu..

Çünkü patlayıcının ağırlığı 300 kilogram TNT (Tri Nitro Tolien) -Sodyum Nitrat..

Patlaması halinde ne olurdu? Sonucunu Vali Önel'in sözlerinden anlayabiliyoruz: "Düşünmek bile istemiyorum"

TNT patlayıcıları son yıllarda ses getiren eylemlerde kullanılıyor. Bir diğer adı da gübre bombası olarak biliniyor.

1 kilosu 12 katlı binaya bedel

1 kilo TNT patlayıcı 12 katlı bir binayı hava uçurduğu düşünülürse varın siz hesap edin..

300 kilogram ile çarpılırsa sonuç ürkütücü.. Patlaması halinde irili ufaklı 500'e yakın bir yerleşim alanının yok edebilecek çapta..

Ev ve işyerleri ile dolu Kurtuluş'u düşünürsek ölü sayısı ve yıkılan ve hasar gören bina sayısını hesaplamak neredeyse imkansız hale gelecekti..

Değil mahalle neredeyse bir semt haritadan silinecekti. Ancak polisin titiz çalışması hain saldırıyı önledi.

TNT'nin tarihi

TNT (trinitro toluen) 1863 yılında Alman kimyageri J.Wilbrand tarafından bulunmuş ve birinci dünya savaşindan biraz önce silah cephanelerinde kullanılan nitrik asidin yerini aldı.

Hassas ve güçlü patlayıcılara ihtiyaç duyulduğu İkinci Dünya savaşina kadar bu silahlar kullanılmaktaydı.

TNT'de tahrip gücü yüksek oluşundan dolayı genellikle askeri bir patlayıcı olarak bilinir. Kalıplar halindedir. Bir çok terör saldırılarında da kullanılıyor.


Bu haber 470 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,039 µs