En Sıcak Konular

ÜÇ BAKAN EKONOMİYİ DEĞERLENDİRDİ

12 Mart 2008 11:45 tsi
ÜÇ BAKAN EKONOMİYİ DEĞERLENDİRDİ Devlet Bakanı Nazım Ekren,Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, milli gelir rakamlarındaki güncellemeyle ilgili bilgi verdi...

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, milli gelir rakamlarındaki güncellemeyle ilgili olarak, ''Milli gelir büyüklüğü değiştiği için makro açıdan bakıldığında Türkiye gerçekten daha zengin durumda görünüyor ama güncellemenin oldukça muhafazakar tutulduğunu ve çok ciddi araştırmalardan sonra en iyi seçeneğin ortaya çıkarıldığını da söylemek gerekir'' dedi.
     Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, milli gelir rakamlarındaki güncellemeyle ilgili bilgi veren Ekren, kişi başına düşen geliri vatandaşın hissedip hissetmediğine ilişkin olarak, ''Milli gelirin güncellemesi gelir dağılımındaki herhangi bir değişimi ya da gelişmeyi ifade etmiyor. Milli gelir rakamları da bu güncellemeye uygun olarak yeniden yayımlandığında bu sorunun cevabını çok net olarak hem gruplar açısından hem kişi başına düşen açısından belirleme şansımız olacak'' diye konuştu.
     Ekren, güncellemeyle AB'ye tam uyum sağlanıp sağlanamadığına ilişkin olarak da önemli ölçüde uyumun sağlandığını ama tam uyumun daha sonraki veri ve bilgi setlerini de dikkate alarak 2011 yılında tamamlanacağını ifade etti.
     Devlet Bakanı Mehmet Şimşek de ''Türkiye'nin gerek mutlak anlamda borçları aşağı çekmesi, gerekse milli gelire oranı olarak borçları bu seviyeye getirmiş olmasının, borcun bir endişe kaynağı olmaktan çıktığının önemli bir göstergesi'' olduğunu kaydetti.
     Son 5-6 yıla bakıldığında Türkiye'de mali disiplinin oturtulmasının başarılı şekilde sonuçlandırıldığını belirten Şimşek, şöyle devam etti:
     ''Geçen yılki performans düşüklüğü bence genel çerçeve içinde bakılırsa, gerek borçların ciddi şekilde aşağı çekilmiş olması, sizin bundan sonra sadece faiz dışı fazlaya yoğunlaşmamanız gerektiğini, aynı zamanda genel finansman dengesine iyi bir şekilde bakmanız gerektiğinin göstergesi.'' 
    Maliye Bakanı Unakıtan, milli gelir serisinin güncellenmesiyle birlikte Türkiye'ye bakışın biraz daha iyileşmiş olacağını belirtti.
     TÜİK Başkanının Cumartesi günü, ''milli gelir güncelleme çalışmaları'' ile ilgili açıklamalarının ardından Türkiye'nin gündemi ve hesaplarının değiştiğini ifade eden Unakıtan, bunun basit bir hesaplama olmadığını vurguladı.
     Unakıtan, şöyle konuştu:
     ''Yani oturtuk biz işte yeni bir hesaplama yaptık. Efendim durum budur. Ama bu, Türkiye'nin her şeyini değiştiriyor. Türkiye'ye bakış açısını değiştiriyor. Bundan sonra ekonomi yönetimi dahil, özel sektör dahil Türkiye'nin ekonomisini değerlendiren herkes yeniden görüşlerini oluşturacak. Hatta Türkiye'ye dışarıdan bakan finans çevreleri dahil olmak üzere bütün dünya kamuoyu Türkiye'yi bundan sonra daha farklı değerlendirmek mecburiyetinde. Neden? Bütün dengeler değişti.''
     Maliye Bakanı Unakıtan, ekonomideki bazı kırılganlıkların ortadan kalktığı şeklindeki söylemlerin yanlış anlaşılmamasını da isteyerek, şunları söyledi:
     ''Türkiye, mali disipline devam edecektir. Mali disiplinden taviz vermek mümkün değildir. Ne kadar zengin olursak olalım, GSYH ne kadar artarsa artsın, mali disiplinden ayrılmamız söz konusu değil.''
     Unakıtan, konuşmasının son bölümünde ESA 95'e uyum için Maliye Bakanlığı olarak Genel Yönetim Hesaplamalarının oluşmasına dönük bir çalışma başlattıklarını vurguladı. Unakıtan, bu çalışmanın da 2009'da bitirileceğini sözlerine ekledi.

Bu haber 436 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,999 µs