En Sıcak Konular

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI YILLIK İNSAN HAKLARI RAPORU

11 Mart 2008 20:15 tsi
ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI YILLIK İNSAN HAKLARI RAPORU Guantanamo Üssü'nde ve Irak'da yaptıkları işkencelerle insanlığı dehşete düşüren ABD,Dışişleri Bakanlığınca her sene "yıllık insan hakları raporu" yayımlıyor.

WASHINGTON - ABD, insan haklarının en çok ihlal edildiği ülkeler listesinden Çin'i çıkarırken, listeye Suriye, Sudan ve Özbekistan'ı ekledi.
     ABD Dışişleri Bakanlığı'nın her yıl yayımladığı insan hakları raporunda, Kuzey Kore, Myanmar, İran, Suriye, Zimbabve, Küba, Belarus, Özbekistan, Eritre ve Sudan'daki iktidarların geçen yıl "hiçbir hesap vermeyen yöneticilerin elinde" bulunduğu belirtildi.
     ABD raporunda, Moritanya, Gana, Fas ve Haiti'de insan hakları durumunun iyileştiğini bildirdi.
     Washington raporunda, Nepal, Gürcistan, Kırgızistan, Irak, Afganistan ve Rusya'da insan hakları alanında az veya hiçbir ilerleme olmadığı, Pakistan, Bangladeş ve Sri Lanka'da ise durumun daha kötü hale geldiği belirtildi.
     ABD Dışişleri Bakanlığı'nın her yıl yayımladığı insan hakları raporunda, Çin'i kara listeden çıkarmasına karşın, "otoriter bir yönetimin bulunduğu bu ülkede temel insan hakları ihlalleri ve işkencenin sürdüğünü" kaydetti.
     Raporun Rusya ile ilgili bölümünde de ''yönetimin merkezileşmesinin sürdüğü'' ve hükümet veya hükümet dışı kaynaklı ihlallerin devam ettiği belirtildi.
     ABD'nin dünyadaki çeşitli ülkeleri bu şekilde eleştirmesine karşın, kendisinden kaynaklanan, özellikle terör bağlantılı oldukları öne sürülen kişilerin tutulduğu Guantanamo üssündeki insan hakları ihlallerine ilişkin eleştirilere de raporda yer verildi.
     Raporda, ABD'nin dünyadan gelen eleştirilere karşı duyarlı olduğu ifade edilerek, "ABD hükümeti, küresel terörizm tehdidine karşı ulusumuzu savunma amaçlı eylemlerimiz de dahil olmak üzere kendi pratiğinden kaynaklanan eleştirilere de açık olmayı sürdürecektir" denildi.

ABD'NİN İNSAN HAKLARI RAPORUNDA TÜRKİYE

    ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yayımladığı yıllık insan hakları raporunun Türkiye bölümünde, devletin genellikle vatandaşların haklarına saygı gösterdiği, ancak bazı alanlarda ciddi sorunların devam ettiği belirtildi.
     Raporda, insan hakları kuruluşlarının verilerine göre, güvenlik güçlerince uygulandığı ileri sürülen işkence, dayak ve kötü muamele vakalarında da artış olduğu savunuldu.
     Bazı güvenlik güçleri mensuplarının yasa dışı cinayetler işlediği savunularak, bunlara ilişkin olarak tutuklama, dava açma ve mahkumiyet oranlarının, vaka sayısına göre az olduğu ifade edildi.
     Raporda su görüşlere yer verildi:
     "Cezaevlerindeki kötü koşullar devam etti ve cezaevlerinde 'aşırı kalabalık' ve personelin eğitimindeki yetersizlik, sorun olarak ortaya çıktı.
     Yetkililer, bazı durumlarda, gözaltına alınanların yasada yer alan acilen avukatlarıyla görüşme olanağına riayet etmedi. Bazı devlet yetkilileri ve askeri yetkililer, zaman zaman yargının bağımsızlığına müdahale etti ve yargıçlarla savcılar arasındaki aşırı yakın ilişkiler, adil yargılanma hakkını engellemeye devam etti. Davaların aşırı uzun sürmesi de bir problemdi."
     Raporda devletin, aralarında TCK'nin hükümete, devlete, Türklüğe ve cumhuriyetin kurum ve sembollerine hakaret edilmesini yasaklayan maddelerinin de dahil olduğu anayasal kısıtlamalar ve yasalar aracılığıyla ifade özgürlüğünü sınırladığı savunuldu.
     Mahkemelerin çeşitli durumlarda belirli internet sitelerine erişimi yasaklamasıyla ifade özgürlüğündeki sınırlamaların, internet üzerinde de genişletildiği dile getirildi.
     Raporda, "Gayrimüslim dini grupların dinlerinin gereklerini açıkça yerine getirme, mülk edinme ve dini liderlerini yetiştirme konularında karşılaştığı sınırlamalar devam etti. Töre cinayetleri ve tecavüzlerin de içinde yer aldığı kadınlara karşı şiddet, yaygın bir sorun olmayı sürdürdü. Çocuk yaştakilerin evlendirilmesi de bir problemdi" denildi.
     Gazeteci Hrant Dink'in geçen yıl 19 Ocakta katledildiğini hatırlatan raporda, buna ilişkin ardından meydana gelen gelişmeler anlatıldı ve "kamuoyunda, bu suçun esas kaynağı ve aşırı milliyetçilik konusunda tartışmalar yaşandı" denildi.
     Raporun Yunanistan bölümünde de insan hakları ihlalleri arasında, Ortodoks Hristiyanlık dışındaki dinlere mensup olanların kısıtlamalarla ve idari engellerle karşılaştığına, etnik azınlık gruplarının "kendilerini tanımlama" olanağının sınırlandığına ve etnik azınlıkların ayrımcılığa uğradığına yer verildi.




Bu haber 448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,735 µs