En Sıcak Konular

BAYKAL: SOSYAL DEVLET GÖZDEN ÇIKARILMAKTADIR

11 Mart 2008 17:27 tsi
BAYKAL: SOSYAL DEVLET GÖZDEN ÇIKARILMAKTADIR CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, TBMM gündeminde bulunan Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı ile Anayasa'da devletin temel nitelikleri arasında sayılan ''Sosyal devlet'' ilkesinin gözden çıkarıldığını savundu.

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, TBMM gündeminde bulunan Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı ile Anayasa'da devletin temel nitelikleri arasında sayılan ''Sosyal devlet'' ilkesinin gözden çıkarıldığını savundu.
     Baykal, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, TBMM gündeminde iki önemli yasa tasarısı bulunduğunu ifade ederek, bunlardan birisinin İl Özel İdareler ve Belediye Gelirleri Yasa Tasarısı olduğunu belirtti. Uygulanan ekonomi politikasının zaaflarını, olumsuzluklarını bertaraf etme görevinin bu tasarıyla belediyelere, il özel idarelerine, dolayısıyla vatandaşın sırtına yıkılmak istendiğini iddia etti.
     Baykal, ''Bu tasarı, Türkiye'de ekonomik yanlışlıkların, israfın, yolsuzlukların bedelini halkın ödemesini öngören, bunun için de belediyeleri vasıta kılan bir anlayışı yansıtmaktadır'' dedi.
     Baykal, TBMM gündeminde diğer önemli yasa tasarısının da Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı olduğuna işaret ederek, ''Bu getirilen yasa, sosyal güvenlik anlayışını, sosyal devlet anlayışının dışına çıkarmaya çalışan bir yasadır'' dedi.
     Tasarısının emekli olmayı engelleyici, güçleştirici olduğunu savunan Baykal, Emekli olacakların sayısını asgariye indirmeyi öngören bir yaklaşımla hazırlanmıştır. Emeklilik yaşını yükseltmekte, prim ödeme gün sayısını 9 bine çıkarmaktadır. Türkiye'nin ekonomik ve sosyal, çalışma yaşamı koşullarında 9 bin iş gücü prim ödeyerek bir ömrü tamamlama olanağı olağanüstü güçtür. Bu nedenle haklı olarak çalışanlar buna 'mezarda emeklilik' yasası demektedir'' diye konuştu
     Tasarıda, emeklilik maaşı bağlama oranının düşürülmesinin yanı sıra, prim borcu olanların sağlık hizmeti almasını engelleyici düzenlemelerin de yer aldığına işaret eden Baykal, ''Acımasız, gaddar bir zihniyetle sağlık gibi en zorunlu ihtiyaca mecbur kalmış bir insana sırtını dönen bir devlet anlayışı olmaz'' diye konuştu.
     Baykal, hükümetin getirilen tasarıya yönelik eleştiriler karşısında ''Bunlar şu anda geçerli değil. Bir süre sonra işlerlik kazanacak, kademeli olarak yürürlüğe girecek'' savunması yaptığını belirterek, ''Bir ihanete çağrı, gelecek kuşaklara ihanet etmeyi öğütleyen bir yaklaşımla savunuluyor olması bu paketin bir başka büyük ayıbıdır'' dedi.
     Baykal, Başbakan Erdoğan'ın, ''Her çocuğun kendi bereketiyle geleceği'' iddiasının, kendi deneyiminden çıkardığı bir sonuç olabileceğini öne sürerek, ''Başbakan, milletimizin çocuk yapma gücüne güvenmektense, kendi sorumluluklarının gereğini yerine getirmesi lazım'' diye konuştu.
     Başbakan Erdoğan'ın, ''30 yıldır Kandil'e siz niye gitmediniz? Haritada Kandil'i mi bulamadınız?'' şeklindeki sözlerini de eleştiren Baykal, ''Terör, senin iktidarın döneminde Irak'a, Kandil'e yerleşti. Kandil'in hesabını onlardan ne soruyorsun? Sen kendi hesabını ver'' dedi.

"SORULAR ORTADA"
    CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü unsurlarına yönelik gerçekleştirdiği sınır ötesi kara harekatına yönelik değerlendirmelerde bulunurken, ''Bu askeri harekatı, Talabani'yi Türkiye'de kabul edebilmek için mi yaptık? Barzani ile masaya oturabilmek için mi yaptık? Anayasamızı, Türk milletinin anayasası olmaktan çıkarmak için mi yaptık? Bu sorular, ortadadır. Bu soruların cevabını da kimse veremez'' dedi.
     Baykal, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, askeri harekatın ardından siyasi diyalog konusunun gündeme geldiğini anımsatarak, AK Parti'nin hazırlattığı Anayasa taslağının ABD'de anlatılmasını eleştirdi. ''Bu anayasa, anayasayı Türk milletinin anayasası olmaktan çıkaracak bir anayasadır'' diyen Baykal, siyasi diyaloğun nasıl olacağını sordu.
     Büyük bir senaryonun içinden geçildiğini savunan Baykal, ''Bu senaryoda, ne yaptığını bilenler var, ne yaptığını bilmeyenler var. Rolünü bilerek oynayanlar var, bilmeden rol oynatılanlar var. Şunu herkesin bilmesini istiyorum: CHP, bu senaryonun içinde değildir ve hiçbir zaman da olmayacaktır'' diye konuştu.
     ABD Başkanı Bush'un 5 Kasımda, ''PKK; Türkiye'nin, ABD'nin düşmanıdır'' dediğini, ABD'li bir üst düzey komutanın ise 3 Martta, ''PKK ile Türkiye görüşmelidir'' dediğini anlatan Baykal, bu durumda her şeyin sorgulanması gerektiğini söyledi.
     Baykal, şöyle konuştu:
     ''Türkiye, Kuzey Irak'ta bir savaş harekatı içinde değildir, bir terörle mücadele harekatı içindedir. O nedenle Türkiye'nin barış çağrılarıyla, savaş karşıtı tavırlarla, teröre karşı mücadele gücünden yoksun bırakılmasını kabul etmek mümkün değildir.''



Bu haber 432 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,257 µs